úvod
homepage

Pivní aktuality vytisknout článek

Přidáno: 27. května 2003  •  Autor: Josef Albrecht
průměrné hodnocení Hodnocení: 1,5 hodnotících Hodnotících: 4 počet zobrazení Zobrazeno: 3920x

Víte o tom, že šéfem evropské pivovarnické kofenrence se stal Čech? Zajímá vás, jak si stojí pivovary v Rusku? A chcete vědět, kolik letos vydělal vlastník Plzeňského Prazdroje? Na tyto otázky vám odpoví pivní aktuality!



Pivo přilákalo tisíce lidí

Tisíce návštěvníků brněnského centra přilákal dvoudenní festival "Radniční dny s pivem", který letos přímo v Radnické ulici uspořádaly malé nezávislé pivovary. Své stánky zde milovníkům pěnivého moku nabídlo čtrnáct firem z Čech a Moravy.
Lidé mohli ochutnat nejen běžnou produkci, ale i speciály a vícestupňová piva. V nabídce byla i řada kulinářských lahůdek ve stylových stáncích. Ochutnávku v historickém středu města i letos zpříjemňovaly sýry, klobásy, utopenci nebo opékané masa. Veškerá doprava v Radnické byla zastavena.
Akci zahájil v pátek průvod třebíčských mažoretek městem a na pódiu uprostřed stolů a lavic se poté představila řada hudebníků. „Mezi zúčastněnými pivovary měly samostatný stánek firmy z Černé Hory, Poličky, Náchoda a Vyškova. Jeden pivovar nabídl specialitu, pivo s přídavkem medového extraktu,“ řekla agentuře ČTK Eva Pánková z Kulturního a informačního centra města Brna.

Evropskou pivovarskou konferenci řídí Čech

Předseda Českého svazu pivovarů a sladoven Jan Veselý byl dnes zvolen prezidentem Evropské pivovarské konvence (EBC). Před několika dny o tom rozhodlo zasedání rady EBC v irském Dublinu.
Veselý je předsedou Českého svazu pivovarů a sladoven od roku 1993. Je zaměstnancem Plzeňského Prazdroje, kde postupně působil ve vedoucích funkcích rozvoje podnikání, strategického rozvoje a marketingu. "Toto zvolení je nejen výrazem uznání světové pověsti českého pivovarnictví a sladařství, ale i práce všech našich vědců a manažerů," uvedl Veselý ke svému zvolení.
EBC vznikla v roce 1947 a sdružuje 22 národních pivovarských a sladařských svazů. Základním cílem EBC je propagovat a napomáhat rozvoji pivovarnictví a sladařství v oblasti vědy a technologie. Působí rovněž jako poradní expertní orgán pro vládní a technologické organizace v pivovarnickém průmyslu.

Vlastník Prazdroje zvyšuje zisky

Světová pivovarská dvojka SABMiller, vlastník Plzeňského Prazdroje, vykázala za poslední finanční rok do konce března zvýšení hrubého zisku o 27 procent na 770 milionů dolarů. Představitelé jihoafrické společnosti potvrdili reportérům agentury Reuters, že chce u nově získané americké dceřiné firmy Miller nastartovat růst do tří let.
Upravený hrubý zisk stoupl o 66 procent na 1,11 miliardy dolarů. Analytici podle agentury Reuters čekali u tohoto údaje výsledek 1,015 až 1,15 miliardy dolarů.
Tržby skupiny vzrostly díky akvizici Millera o 109 procent na 9,11 miliardy dolarů. Bez započítání Millera se zvýšily o 29 procent na 5,64 miliardy USD.
SABMiller zahájil v 90. letech expanzi z Jižní Afriky nejprve na východoevropském trhu, kde se jeho vlajkovou značkou stal český Pilsner Urquell. Skupina loni důrazně vstoupila na americký trh akvizicí pivovaru Miller za 5,6 miliardy dolarů. Naposledy minulý týden uzavřela dohodu o první významné expanzi v západní Evropě koupí italského pivovaru Peroni.

Budvar uspěl v Rakousku

Americký pivovar Anheuser-Busch v Rakousku prohrál dlouholetý spor s Budějovickým Budvarem. Jedině český pivovar má tak právo používat na rakouském území ochrannou známku Bud. V závěru minulého týdne o tom rozhodl advokát Antonio Tizzano z Evropského soudního dvora.
Budvar s pivovarem Anheuser-Busch bojuje o právo používat nejrůznější ochranné známky ke svým výrobkům už téměř 100 let. Oba pivovary přitom shodně tvrdí, že mají právo na známky Bud i Budweiser, napsala agentura Dow Jones.
Český pivovar si dělá nárok na známku Budweiser, protože pivo vyrábí v Českých Budějovicích a označení místa původu se tudíž ve známce Budweiser odráží. Pivo se v Budějovicích vaří od roku 1265 a název Budweiser začala používat německá komunita, která tam v té době žila.

Silné euro dusí ruské pivní trhy

Čistá ztráta společnosti Sun Interbrew, která je rusko-ukrajinskou divizí belgického pivovaru Interbrew, se v prvním čtvrtletí prohloubila na 8,77 milionu eur ze 7,77 milionu v prvním kvartále loňského roku. Agentuře Reuters to oznámila firma s tím, že nárůst objemu prodeje byl kompenzován negativním dopadem silnějšího eura na tržby.
Společnost Interbrew, která je třetím největším pivovarem na světě, působí ve 20 zemích a své výrobky dodává do více než 120 států. V roce 2000 získala i Pražské pivovary, které jsou druhým největším producentem piva v České republice. Jejich podíl na domácím trhu představuje 14 procent.

Dánský Carlsberg se propadá

D á n s k o (sp) – Známá pivovarnická společnost Carlsberg Breweries má vážné ekonomické problémy. „Provozní zisk dánského pivovaru Carlsberg Breweries se v prvním čtvrtletí snížil o 96 procent na 2,75 milionu dolarů,“ napsali reportéři agentury Reuters.
Analytici přitom očekávali, že zisk bude téměř patnáctinásobný. Společnost v oficiálním prohlášení uvedla, že výsledky nepříznivě ovlivnily například klesající ceny v Rusku, propad tržeb v jižní Evropě a také negativní vliv viru SARS na poptávku v Asii.
vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 0 komentářů Komentovat
Vyhledávání