úvod
homepage

Jak jsme volili Naše pivo 2009 vytisknout článek

Přidáno: 3. září 2009  •  Autor: Jiří Kaňa
průměrné hodnocení Hodnocení: 0 hodnotících Hodnotících: 0 počet zobrazení Zobrazeno: 4587x

Český svaz pivovarů a sladoven pro novináře každoročně vyhlašuje anketu Naše pivo. I letos se výsledné pořadí pokusil ovlivnit také Svět piva.

Jedná se o anketu, kde hlasují zástupci médií. Každoročně na podzim tak řešíme s Honzou Kočkou otázku, pro jaká piva hlasovat letos. Svazu pak pošleme seznam pěti českých piv, kde pořadí nehraje roli. Jak a proč jsme hlasovali tentokrát? Máme šanci výrazněji ovlivnit výsledek ankety?

 

Když mě letos Honza upozornil, že je potřeba dát dohromady nějaké tipy, moc času na přemýšlení už mi nezbylo. Sedl jsem si tedy, zamyslel se a zplodil následující seznam i s odůvodněním. Bylo mi přitom jasné, že hlasovat pro jakéhokoli Kocoura by bylo tak trochu proti dobrým mravům…

 

Primátor Stout - nejen za odvahu, ale i za to, že to je hodně povedená a moc dobře pitelná novinka.

Herold pšeničný – za odvahu.

Herold 13% tmavý – za jedinečnost a dlouhodobě stabilní velmi vysokou kvalitu.

Poutník 12% - v podstatě za totéž co tmavý Herold, pokusil jsem si prosadit svého dlouhodobého favorita.

Kdybych býval ochutnal podle všech ohlasů dobré chotěbořské, hlasoval bych asi i pro ně – za odvahu zprovoznit v dnešní době nový průmyslový pivovar s klasickým způsobem výroby.

Protože mě nic dalšího nenapadlo, odeslal jsem seznam Honzovi a čekal.

 

Honzova odpověď přišla za chvíli: Jenom odvaha prý v případě pšeničného Herolda nestačí, Chotěboř doplnil za sebe a přidal Šamp z Pivovarského domu. Schváleno a pětice Primátor Stout, Herold 13% tmavý, Poutník Premium, Chotěboř Premium a Šamp byla nominována za Svět piva.cz do ankety Naše pivo 2009. Na jejich čelní umístění v této anketě bychom pochopitelně nevsadili ani dnes již neplatnou papírovou dvacetikorunu.

 

Napadlo mě při té příležitosti, jak by to vypadalo, kdyby Svaz vyhlašoval i jakousi anticenu. Něco jako Plyšový lev udělovaný Českou filmovou a televizní akademií. Popřemýšlel jsem o svých favoritech na palec dolů. Nejspíš by nechyběl Eggenberg, a to za dlouhodobě mizernou kvalitu. Na druhou stranu jej potřeba je ocenit za to, že nám ukazuje, jak by pivo vypadat nemělo a za vyvracení klišé, že opravdu špatné pivo už dnes nikde nevaří. Nechyběli by ani protivínský Platan i s Prácheňskou perlou, za letošní prudký kvalitativní sešup směrem k nepitelnosti. Nominaci by si nejspíš zasloužil i olivětínský pivovar, za „řešení“ nedobrých příchutí svého běžného piva jejich přebíjením výraznými ochucujícími přísadami.

Neberte to prosím jako jedovaté plivání, budu první, kdo se bude radovat ze změny k lepšímu u svých kdysi oblíbených piv.

 

Tak, a zatímco mě (nás) budete cupovat za prosazování nesmyslů a hanění poctivých českých piv, ČSPaS vyhlásí výsedky ankety, kde s největší pravděpodobností bude kralovat Gambrinus, Pilsner Urquell a Bernard. Nebo že by už letos pronikly do redakcí médií třeba Svijany?

 

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 7 komentářů, poslední komentář: 04.09.2009 16:48 Komentovat
Kout Karel V.04.09.2009 16:48
A co takhle Kout...?
dobrý výběr Stanislav Jakoubek04.09.2009 11:47
těším se, až zítra na Dočesné ochutnám Chotěbořské; slyším o něm samou chválu a...
Poutník Lukáš Provazník04.09.2009 00:43
Jen bych místo Poutníka Premium dal extra chmeleného Poutníka. Ten je ještě o třídu...
Šamp Chody -PI03.09.2009 15:38
Šamp z Pivovarského domu? Spíš ve spolupráci s Pivodomem, ne...
Re: Re: Chybí Tambor Jiří Kaňa03.09.2009 11:49
To je Novic v Tesku taky. Někdy tam zraje i měsíce po záruce a to jsou pak sedimenty :-)
Re: Chybí Tambor Honza Kočka03.09.2009 11:42
herold 13 tmava take neni novinka:) Samp je jedine ceske bottle conditioned pivo...
Chybí Tambor tomas03.09.2009 11:01
Asi bych volil podobně, ale proč ten Šamp? Není to přece žádná novinka. Doplnil bych...
Vyhledávání