úvod
homepage

Boje o pivo v irácké metropoli vytisknout článek

Přidáno: 26. května 2003  •  Autor: Josef Albrecht
průměrné hodnocení Hodnocení: 1 hodnotících Hodnotících: 2 počet zobrazení Zobrazeno: 3164x

Zaměstnanci pivovaru v iráckém Bagdádu se obávají útoků extremistů. Od konce uplynulého týdne jej proto začali hlídat američtí vojáci. Spojence o tom požádali zaměstnanci pivovarnické společnosti.

Pivovar Farida v bagdádské čtvrti Záfaraníja se už stal terčem útoku ozbrojenců 14. května, ale po výzvě místního imáma, aby se věřící pustili do boje proti hříšníkům, prodavačům alkoholu a kinům, se zaměstnanci pivovaru obávají, že se útoky budou opakovat.

Proto teď před pivovarem stojí dva obrněné vozy americké armády. "Uvidíme, co můžeme udělat a zda budeme moci v téhle oblasti hlídkovat," řekl agentu5e AP poručík Calvin McConnell. Odpoledne jeho muže přiletěly podpořit dva vrtulníky, které přelétávaly nad čtvrtí.

"Nejde zase tolik o pivo, ale tahle továrna živí 240 rodin," říká technik pivovaru Saláhaddín Násir. "Já jsem muslim, někteří zaměstnanci jsou křesťané. Rozpory mezi námi ale nejsou, protože všichni víme jedno - když bude tenhle pivovar zničen, všichni skončíme na ulici," dodává. "Jsme soukromá společnost, takže rovnice je jasná: když nebudeme mít co prodávat, nebudeme taky mít co jíst."

Pivo Farida, které se tu vaří od roku 1952, patří k nejstarším značkám v Iráku. Před začátkem americko-britské invaze produkoval 4000 litrů piva denně, ale kvůli výpadkům elektřiny a dalším problémům se denní produkce snížila na současných 250 litrů.

V roce 1995 Saddám Husajn zveřejnil dekret, který zakazoval podávat alkohol v restauracích, a to přesto, že baasistický režim byl formálně sekulární. Prodej alkoholu včetně piva byl povolen ve vybraných prodejnách, které měly sloužit převážně křesťanské menšině iráckých obyvatel.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 0 komentářů Komentovat
Vyhledávání