úvod
homepage

Pivní lázně – nastává nový boom ve welness službách? vytisknout článek

Přidáno: 1. září 2009  •  Autor: Roman Holoubek
průměrné hodnocení Hodnocení: 0 hodnotících Hodnotících: 0 počet zobrazení Zobrazeno: 6418x

Tak se mi zdá, že tu máme novou vlnu populárních koupelí, které díky oblibě piva v našich zemích mají zelenou. Jistě se najde mnoho spoluobčanů, kteří již pro atraktivitu koupání se v pivu, takovou lázeň zkusí. A naopak cizinci, znající jen několik pojmů

Nejznámější první pivní lázně si vytvořila pro sebe paní správcová z páně Hrabalových vzpomínek na dětství, kde ve skvělé filmové adaptaci Postřižin od pana Jiřího Menzela se v pivu koupala paní Magda Vašáryová.

První pivní lázně, které jsem navštívil, byly v Chodové Plané. Jedná se o první pivní lázně na území ČR. Do názvu si majitel (Chodovar, s.r.o.) dal „Pravé Pivní lázně“ a nechal si tento název zaregistrovat. Dopředu jsme si s kamarádem zajistili termín, který souvisel s naším Kolovandrem v červnu roku 2007. Tehdy jsme již měli za sebou část Šumavy a Českého lesa. Nejen, že šlo o jedinečný zážitek, ale regenerace těla skutečně zafungovala a my (po předchozích 80 kilometrech ten den) jsme po absolvování lázní najeli ještě dalších 30 kilásků ve výborné formě. Pro nás úsměvně působilo sdělení paní lázeňské, abychom se po proceduře ještě několik hodin nemyli, aby póry do těla proniklo co nejvíce prospěšných látek. S ohledem na to, že jsme se chystali nocovat v lese, kde koupelny lesáci ještě nevybudovali, tak jsme ujistili milou paní, že minimálně do příštího dne se určitě neumyjeme. Je nutno poznamenat, že naše těla velmi voněla a lákala k usednutí desítky blanokřídlého hmyzu, což už tak příjemné nebylo. Holt vše má svůj rub i líc. (pivo Chodovar)

Druhé vznikly v Harrachově a jsou součástí Sklárny a minipivovaru Novosad a syn Harrachov, s.r.o.. V provozu jsou od července 2007. Taktéž jde o registrovaný název „Pivní lázně Harrachov“. (pivo z Harrachova)

Dalšími lázněmi jsou „BBB Pivní lázně“ (vlastník registrované značky podané v roce 2007 je IEG Fire Safety, a.s.). Zkratka BBB neznamená Budweiser Bier Bahenec, ale Bier Bottich Bad. Tato lázeň je založena na kalu spolu s ječmenem a chmelem. Lázně jsou provozované v Písku u Jablunkova v horském hotelu Bahenec. Prostředí zdejších Slezských Beskyd je nádherné. (pivo Budvar)

Penzion U Čtyřlístku v Hořelci u Sečské přehrady inzeruje na svých stránkách taktéž pivní lázně. (pivo Pernštejn)

HOTEL & RESTAURACE STEIN ve Skalce u Chebu mají ve své nabídce tzv. „Bernardovy pivní lázně“, vlastníkem této ochranné značky je Rodinný pivovar Bernard a.s. a to od roku 2008. (pivo Bernard).

Jak jsem psal ve svém předchozím blogu „Relax v podhůří Beskyd – značka budoucnosti„ - vzniknou do konce letošního roku i pivní lázně ve Štramberku – kde jejich výstavbu drží v rukou společnost ŠMÍRA - PRINT, s.r.o..

Tiskem proběhla zpráva o výstavbě pivních lázní v Černé Hoře, kde pan Fusek s kolektivem chystá taktéž welness program, jehož součástí bude i koupel v pivu.

A aby toho nebylo málo, tak i v mém současném trvalém bydlišti se chystají „Rožnovské pivní lázně – kvantová a tachyonová léčba, terapie“ – tak zní celý název přihlášený k registraci 18.8.2009 a jehož přihlašovatelem je společnost Rožnovské pivní lázně s.r.o. Sympatické je, že zde má vzniknout i pivovar a co více, to vše v areálu bývalého historického rožnovského strojního Fassmanova pivovaru.


S ohledem na nabídku franchizingu „pravých Pivních lázní“ na stránkách Chodovaru a s ohledem na poměrně čerstvou registraci Bernardových pivních lázní můžeme předpokládat, že další pivní lázně na sebe nenechají dlouho čekat.

Na okraj jen malá poznámka pro neznalé. Koupel se nekoná v tekutině, kde by bylo nalito jen pivo. Větší část tvoří voda (v Chodové Plané minerální), část pivo a případně ještě i chmel, bylinky, někde i mláto.

Tož tak …

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 4 komentáře, poslední komentář: 04.09.2009 21:03 Komentovat
Třeboň Jan Kocián04.09.2009 21:03
A pak hurá do pivovaru na jejich nefiltrovanou 16 (k dostání pouze v jejich restauraci). Jde o...
Pivni sampon Honza Kočka02.09.2009 08:22
Asi nejujetejsi pivni sampon maji u Dogfish HEad pivovaru na Vychodnim pobrezi USA -...
Je toho jistě více Roman Holoubek02.09.2009 06:32
Já se zaměřil jen na registraci ochranných známek a na vyhledání slovního spojení...
Třeboň Jan Kocián01.09.2009 22:16
A co Třeboň?! Pivo, voda, kvasnice, chmel (36stupňová voda na 20 minut) a třetinka...
Vyhledávání