úvod
homepage

Expedice Bílá místa Pivozemě 2009 vytisknout článek

Přidáno: 5. srpna 2009  •  Autor: Martin Povýšil
průměrné hodnocení Hodnocení: 0 hodnotících Hodnotících: 0 počet zobrazení Zobrazeno: 4139x

Tak jako každý rok se Svaz pivních turistů Jihlava vydal i letos mapovat bílá místa Pivozemě. Po týdnech příprav a vyhodnocování různých variant expedice bylo rozhodnuto. Na sever!

 

V ranních hodinách 9. června se sešli členové SPT s hostujícím účastníkem expedice Jardou na vlakovém nádraží a po slavnostím nástupu nasednuli do vlaku jedoucím do Dvora Králové.

Po strastích dlouhé cesty jsme za mírného deště dorazili k pivovaru, kde nás již očekával jeho majitel pan Kiriakovský. Po přivítání a krátkém úvodu nás poté provedl svým zajisté ojedinělým a nevšedním pivovárkem. Nikdo z nás snad podnik na této úrovni ještě neviděl. Moderní technologie v harmonii s perfektím využitím prostoru a za použití různých zlepšováků jen umocňovaly pocit preciznosti, který sálal z celého provozu. Pan Kiriakovský nás s oprávněnou hrdostí prováděl svým pivovarem a ukazoval jednotlivá zařízení. Závěr prohlídky v ležáckém sklepě byl samozřejmě nejkouzelnější. Ochutnali jsme zde skvělou lehkou a přesto výraznou 11°, skvěle prochmelenou 12° a vynikající tmavou 13°.Nádherný začátek expedice, jaké asi bude pokračování? Po krátkém mezipřistání v místní restauraci U Hlaváčků odjíždíme do Miletína.

Tambor 2
Tambor 2

V lehké euforii po skvostném zahájení expedice se blížíme k cíli č. 2 - pivovaru U bojiště 1866. Zde nás čeká důležitý úkol - ochutnat místní světlou 12°Pytlák a tmavou 13° Batalion Salve. A vzhledem k tomu, že do Miletína přijíždíme již po několikáté, budeme mít snad konečně trochu štěstí. Nejdříve zaujímáme pozici v nové zahradní restauraci, kde objednáváme 10° Chmelku a poptáváme kýžené speciály. Naše zklamání je nepopsatelné, když je nám řečeno, že pivo ještě leží a stáčet se bude až za tři dny. Malou naději ještě skýtá přítomnost sládka, ale díky jeho neochotě brzy přicházíme o veškeré iluze. Co se dá dělat, dáme ještě pár desítek a odcházíme do kempu. Zítra snad bude lépe.

Páteční ráno vše napraví. Pivovar v Dobrušce má svoje kouzlo už na první pohled a s největší ochotou jsme prováděni po celém areálu, který je po pomerně nedávném požáru ve slušném stavu. Probíhající rekonstrukce prohlídce nijak nebrání a pivo? Je vyloženě skvělé. Díky řediteli pivovaru je o pár hodin dříve otevřena pivovarská pivnice, kde se dělíme o zážitky s dalšími dvěma turisty, kteří se k nám přidali v průběhu exkurze. Nádhera. Brzy se sem jistě vrátíme. Další zastávkou naší expedice je Městský podorlický pivovar v Rychnově nad Kněžnou. I zde jsme již očekáváni. Pan sládek nám ukazuje provoz, zodpovídá všechny otázky a poté uvádí do nádherné zahradní restaurace, kde trávíme příjemné odpoledne u 10° Zilvara, polotmavé 11° Kaštan a 12° Kněžny. Zkrátka báseň, kterou vychutnáváme plnými doušky až do večera. Poetické to místo pivozemě.

Dobruška 2
Dobruška 2

Ovšem vyvrcholení dne nás teprve čeká. Přesunujeme se do Hradce Králové, kde jsme zvání na klubový večer v „recesním pivovárku u Antéňáka“. Po přivítání s Petrem Hoškem okamžitě splýváme s davem milovníků piva, který kolotá a koluje prostorami pivního klubu a společně s ním ochutnáváme úžasná piva jako např. 12° Hoškův stoják, polotmavou 11° Jantar či tmavou 15° Páter Otter. V dalším kole pokračujeme polotmavým 13° speciálem Always Experimental, 14° Bard Extra Soutem, případně uzeným 13° Kancem. Skvost vedle skvostu. Zajímavá piva, neméně zajímaví lidé. Akce, kterou určitě musíme zopakovat.

Po noci v místním interhotelu a ranním rautu se vydáváme do Jeseníků. Minipivovar Bravur v Loučné nad Desnou nám poskytnul svůj azyl za chladného sobotního odpoledne a musím říct, že azyl velmi příjemný. V nabídce podniku byla světlá 12° Václav, na naše přání byl naražen soudek skvělé polotmavé 12° a aby byla návštěva pivovárku naprosto dokonalá, ochutnali jsme nakonec i naprostou novinku – 12° pšeničné pivo. Příjemné odpoledne v krásném prostředí a s dobrým pivem i kuchyní. Sobotní noc strávíme dle plánu v nedalekém Rýmařově, kde v luxusní pivovarské restauraci ochutnáváme místní 11°, 12° i 13° pivo a bojujeme s obří porcí k večeři.

Rýmařov
Rýmařov

Poslední den expedice se probouzíme do vlahého rána, které slibuje krásný den. A aby byl ještě krásnější, zpříjemňujeme si ho zastávkou v prostějovském pivovárku U krále Ječmínka. Naše volba byla jistě správná – krásné prostředí, přívětivá obsluha, grilovaná žebra a skvělé pivo – co víc si přát. Pochutnáváme si na kvasnicové 10°, višňové 13° a skvělé „pšenici“. Lepší konec expedice si snad ani nedokážeme představit. Zmapovali jsme značnou část Pivozemě, prozkoumali nové pivovary, ochutnali skvělá piva, poznali nové lidi.

Máme to ale krásného koníčka, že ano? Kdo souhlasí, ať připije!

 

 

 

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 4 komentáře, poslední komentář: 07.08.2009 07:27 Komentovat
Miluji pivní turistiku Martin Jarošek07.08.2009 07:27
Samozřejmě znám všechny zmíněné provozovny, Rychnov a Dvůr Králové jsem dokonce...
Re: Re: E.b.m.p. 2009 Luděk05.08.2009 16:55
Kromě Bravůru a Rychnova jsem všude nejmíň jednou byl, takže to bude taky taková...
Re: E.b.m.p. 2009 Martin Povýšil05.08.2009 14:57
Díky, Jardovi pozdrav určitě vyřídím. A návštěvu těchto pivovárků určitě můžeme...
E.b.m.p. 2009 Luděk05.08.2009 12:52
Hezké - protože mám dost podobnou trasu v plánu za 3 týdny, díky za povzbuzující slova...
Vyhledávání