úvod
homepage

Pivní aktuality vytisknout článek

Přidáno: 12. května 2003  •  Autor: Honza Kočka
průměrné hodnocení Hodnocení: 1,43 hodnotících Hodnotících: 7 počet zobrazení Zobrazeno: 4719x

Dnes vám přinášíme další várku aktualit s pivní pěnou.



Budvar prohrál ve Španělsku

Španělský odvolací soud rozhodl, že Budvar musí na španělském území zastavit prodej piva pod značkou Budweiser Budvar. Svá práva obhájila americká společnost Anheuser-Busch, která vede s českým pivovarem o tuto značku řadu sporů v celém světě. "Toto rozhodnutí potvrzuje naše právo k názvu Budweiser, jak už to rozhodlo mnoho jiných soudů," řekl agentuře ČTK šéf amerického pivovaru Stephen J. Burrows. Anheuser začal známku Budweiser používat 19 let předtím, než byl Budvar založen.
Šéf českobudějovického Budvaru pro agenturu ČTK uvedl, že rozhodnutí soudu neohrozí obchodní aktivity pivovaru v této zemi.

Mexičané chtějí vařit v Domažlicích české pivo

Jak píší Lidové noviny, mexický investor, který už vlastní v Mexiku několik minipivovarů a restaurací s českým pivem, zvažuje, že vloží zhruba 100 milionů korun do rekonstrukce uzavřeného domažlického pivovaru, údajně nejstaršího podniku na vaření piva v ČR. Podle starosty města Látky už mají Mexičané hotovou studii přestavby spodní části areálu na minipivovar, restauraci a hotel s kapacitou 90 lůžek. Pivovar by vařil dva druhy českého piva pouze pro potřeby restaurace a jeho roční kapacita by nepřesáhla 3000 hl.

O prodeji horní části areálu pivovaru budou rozhodovat znovu domažličtí zastupitelé v květnu. Zájem o koupi 0,9hektarového pozemku mají dva obchodní řetězce, které tam chtějí postavit supermarket. Radnice už více než rok jedná s firmou Billa. Před několika dny se objevil další investor - rakouský Lidl, který předloží nabídku v nejbližších dnech. Zchátralé budovy domažlického pivovaru, který se uzavřel v roce 1996, odkoupila radnice loni v květnu za 2,8 milionu korun od Plzeňského Prazdroje. Pivovar vyráběl do roku 1996 téměř 200 000 hl ročně. Do sortimentu patřilo pivo Gambrinus, tmavý Purkmistr, regionální značky Radní a Písař a kvasnicové pivo Prior.

Heineken chce být v Evropě pivovarnická jednička

Nejdůležitější zprávou minulých dní je nejspíš informace o spojení Heinekenu a rakouské skupiny BBAG,kde se sloučí všechny pivovary a firmy v této oblasti pod Brau Union se sídlem v Rakousku, která tvoří v rámci koncernu samostatnou jednotku. Veškeré pivovarnické aktivity BBAG a Heinekenu spojuje smlouva o strategickém partnerství CEBRA (Central European Brewers Agreement). Složitou transakci musí ještě schválit antimonopolní úřad.

Kompetence BRAU UNION pro střední Evropu bude pro následující státy: Rakousko, Polsko, Rumunsko, Maďarsko, Českou republiku, Slovensko, Bulharsko, Makedonii, Bosnu-Herzegovinu, Chorvatsko, Srbsko, Černou Horu, Slovinsko a Albánii.

Speciální značka Edelweiss tak jako mezinárodní značky Zipfer a Gösser budou tímto krokem začleněny do odbytové sítě skupiny Heineken ve střední Evropě a současně s tím budou také silněji zakotveny v této oblasti mezinárodní značky Heinekenu.

Heineken ovládá podle oficiálních marketingových průzkumů asi 31 procent středoevropského trhu, zatímco SABMiller, který vlastní skupinu Prazdroj, má o šest procent méně a vlastník Pražských pivovarů Interbrew 11 procent. Starobrno má celorepublikový podíl pět procent a vyrábí asi 800.000 hektolitrů piva ročně společně se znojemským Hostanem.

Malé pivovary míří do světa

Zvýšit vývoz do Evropy je cíl Pivovaru Nymburk, který se v příštích letech chystá zdvojnásobit export. V současné době dodává spisovatelem Bohumilem Hrabalem proslavené Postřižinské pivo šesti stálým zákazníkům v Německu, Itálii, Španělsku a Švédsku. V budoucnu chce najít nové zákazníky a zvýšit vývoz z nynějších pěti alespoň na deset procent. Loni pivovar vyrobil 149 000 hl a se stejnou produkcí počítá i v letošním roce.

Knížecí pivovar Lobkowicz zdvojnásobil za první čtvrtletí export piva. Vyvezl zhruba 500 000 lahví, to je asi 2300 hl. Do tří let chce vybudovat distribuční síť importérů v 15 zemích a prodávat v nich čtvrtinu své produkce, která nyní činí 40 000 hl ročně. „Pivovar vyváží své výrobky do 10 zemí, z toho nejvíc do USA, Austrálie, Německa, Itálie a Francie,“ řekl v květnu 2003 ředitel Petr Peniaštek.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 0 komentářů Komentovat
Vyhledávání