úvod
homepage

Pivní festival na vsi vytisknout článek

Přidáno: 24. června 2009  •  Autor: Jiří Kaňa
průměrné hodnocení Hodnocení: 2 hodnotících Hodnotících: 1 počet zobrazení Zobrazeno: 4102x

Opravdu zajímavé pivo by do vesnice poblíž Plzně samo od sebe asi jen tak nedorazilo. Zřejmě proto se organizátoři dýšinských pivních slavností rozhodli „trochu“ mu pomoci.

Dýšinské pivní slavnosti měly letos premiéru. Musím před organizátory smeknout, napoprvé se jim to povedlo zařídit téměř dokonale.

První pochvala je za dobrou propagaci a dobrý odhad. Díky obému byl areál slavností na kraji Dýšiny (obec cca 10 km severovýchodně od Plzně) zaplněn tak akorát. Kdo chtěl, místo k sezení našel, přesto jsem měl subjektivní pocit, že je docela plno.

Druhá pochvala je za vyznačení cesty od nádraží v Chrástu. Zabloudit nemohl snad nikdo. Mimochodem, téměř celý polední osobní vlak od Plzně na Beroun se vyprázdnil právě v Chrástu.

Tudy
Tudy

Třetí pochvala je za odvahu při výběru pivovarů. Velkopivovary neměly přístup - a kupodivu nikomu nechyběly. No - snad až na osazenstvo jednoho stánku s občerstvením, které si „partyzánsky“ narazilo sud Gambrinusu, jak jsem se doslechl. Přejme jim to… Zdá se tedy, že chuti ochutnávat nová piva je mezi lidmi dost.

Když už jsme u těch piv. Točila se piva z minipivovarů (např. Chyše, Železná Ruda, Kaltenecker) i z pivovarů větších (Krakonoš, Rebel, Žatec…). Já jsem si nejvíc pochutnal na vyškovském, březnickém a na pšeničném z bavorského pivovaru Falter. O tom, co mi nechutnalo, tentokrát taktně pomlčím.

Příchod na místo konání
Příchod na místo konání

Je načase pokračovat v pochvalách. Uznání si jistě zaslouží nápad prodávat nepoužité PET lahve (8 Kč/ks) pro natočení vzorků na doma. Opravdu chvályhodná služba pro pivaře.

Záchodů bylo dost, jen nějaká ta voda na umytí by se propříště hodila.

Vstupné bylo dobrovolné. Navíc kasička nebyla nikde u vstupu, kdo chtěl dobrovolně zaplatit, musel kasičku i sám dobrovolně vyhledat. Věřím, že za tohle většina dobrovolně zaplatila ráda.

Stánky, lidi, pivo. Akce se rozjíždí.
Stánky, lidi, pivo. Akce se rozjíždí.

Je potřeba zmínit i doprovodný program. Ten byl pestrý a hlavně nevtíravý. Mluvilo se, hrálo se divadlo, hrála hudba, soutěžilo se, ale nic z toho nemělo ambice přehlušit hovor návštěvníků. A to bohužel na jiných akcích pravidlem nebývá.

A v neposlední řadě bylo i počasí tak akorát. Ani vedro, ani zima. Štěstí prostě přeje připraveným. Díky, Petře Strnade a sdružení „Dopijem a jdem“. Doufám, že i vám se pivní slavnosti vyplatily a že máte chuť je za rok zopakovat. Já bych chuť zase zajít měl.

Proč vlastně o takovéto akci lokálního významu píšu? Právě proto, že se jedná o takovouto vesnickou akci. Vypadá to totiž, že se u nás možná začíná rozjíždět tradice menších pivních festivalů se zajímavým pivem, které kvalitou požitku pro návštěvníky můžou směle konkurovat větším a již zavedeným akcím. A nenásilně tak přivézt mezi lidi pivní pestrost. Líbí se mi taky, jak snaha o pivní osvětu vystrkuje růžky na dvou chtělo by se říci opačných pólech, symbolizovaných jednou luxusním hotelem Mandarin Oriental, podruhé „nějakou vesnicí někde u Plzně“. Oboje má něco do sebe - a jen tak dál!

P.S. Další podobná akce nás za necelý měsíc čeká třeba v Nepomuku.

 

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 15 komentářů, poslední komentář: 29.06.2009 19:27 Komentovat
Značení cesty na náves Marek Kamlar29.06.2009 19:27
No, bude to znít asi komicky, ale já ani nikdo jiný z naší bandy jsme si té cedulky u...
Re: Re: Re: PET lahve... Jiří Kaňa29.06.2009 09:17
Navrhuji diskuzi o oranžových sockách a modrých strakách přesunout do nějaké diskusní...
Re: Re: Re: PET lahve... David29.06.2009 08:41
No pokud by byl dotyčný "Doktor" živnostníkem, věděl by jak se svět otáčí. On chudák...
Re: Re: Re: PET lahve... kolemjdoucí29.06.2009 07:44
jinak cena 8 korun za PETku není vzhledem k situaci přehnaná, jděte se podívat, za kolik ji...
Re: Re: PET lahve... kolemjdoucí29.06.2009 07:43
A Vy budete zase debil a volič modrých zlodějů, takže si nemáte co vyčítat. Dejte si...
Re: Re: Re: PET lahve... klusyjoe28.06.2009 18:08
Je vidět, že dané problematice opravdu nerozumíte. Vámi navrhované řešení totiž...
Re: Re: PET lahve... Chody - Pivní.info28.06.2009 14:38
Davide, co je špatného na tom být zaměstnanec? A politiku bych sem opravdu netahal...
Pochvala organizátorům Dan27.06.2009 00:57
Akce v Dýšině jsem se zúčastnil a mohu jen chválit. Na to, že to byl první ročník, tak...
Vyhledávání