úvod
homepage

4,5,16,62...pivo vytisknout článek

Přidáno: 12. června 2009  •  Autor: Honza Kočka
průměrné hodnocení Hodnocení: 0 hodnotících Hodnotících: 0 počet zobrazení Zobrazeno: 4273x

Ano, tyto číslice charakterizují tento pivní víkend v hotelu Mandarin Oriental v Praze. A nebudou to piva ledajaká. První přehlídka podle pivního stylu pod patronací spolupořádajícího hotelu Mandarin Oriental ukáže ve své pravé podobě pestrost pivního svě

Ono těch stylů bude více, ale všechny mají jedno společné – značnou část jejich sladové skladby tvoří pšenice. Sice moudrá slova významného českého pivovarníka minulého století pana Poupěte jasně hlásají: ječmen na pivo, pšenici na chleba a oves pro koně, ale pšeničná piva neodmyslitelně patří k historii vaření piva u nás.

Magdalena Dobromila Rettigová založila svojí kuchařku ne na ležáku, ale právě na pšeničném pivu. Ne hořkost, ale výraznější chuťové vjemy jí pomáhaly vytvářet zajímavé kulinářské kreace. Až nástup umělého chlazení, průmyslová výroba užitného skla daly vyniknout koncem předminulého století fenoménu českého ležáku. Každý v té době chtěl jiskřivý pivní mok ze sklenice, která dlouhá století byla běžnému pivaři nedostupná. A nejen průmyslový pokrok, ale i vhodná skladba půd, vhodné podnebí pro pěstování žateckých odrůd chmele dávaly českému ležáku argumenty, které zatlačovaly pšeničná piva do pozadí.

Ale pšenice jednoduše k našemu pivovarnictví patří. V našich končinách právě probíhající comeback pšeničného piva naplňuje rostoucí komunitu pivních fajnšmekrů nadějemi na lepší, pivně zajímavější zítřky.

Akce, kterou můžete navštívit tento víkend nedaleko malostranského náměstí v Praze, vám představí pšeničná piva pěkně do hloubky. Vždyť posuďte sami:

  • 4 – jako 4 státy, ze kterých jsme vám svezli vzorky těchto piv – Česko, Slovenská republika, Německo a Belgie

  • 5 – jako pět základních pivních stylů, které budete moci ochutnat – weizen, wit, lambic, gose, american wheat ale

  • 16 – se všemi dílčími kategoriemi se dostáváme na číslo šestnáct – dunkel, bock, rauch, doppelbock, kristall, leicht, Eisbock, kriek, geuze, framboise, ochucený wit,

  • 60 a více značek, které můžete během víkendové pivně pšeničné akce ochutnat.

Pivo má mnoho podob, a část, která je významně spjata s pšeničným sladem, je toho důkazem. Ať už se jedná o bavorská piva weizen, kde sladovaná pšenice vytváří plné, bohaté tělo, speciální kvasnice dolaďují lehce banánovou vůni, lehkou osvěžující nakyslost piva ideálního letního osvěžení. Nebo o jejich pivní styly ze stejného rodinného kruhu, kdy pšeničná nakuřovaná piva (rauchweizen) svojí lehkou uzeností a vyvážeností k výše uvedenému připraví milé překvapení nejedné chuťové buňce uvyklé na jiná piva.

Ani belgické verze pšeničných piv, wits, se nenechají zahanbit svojí pestrostí. Nesladovaná pšenice, odlišný kmen kvasnic, koriandr, pomerančová kůra a další složky vytvářejí v těle lehčí pivo s jasnějším, ostřejším vyzněním. Ochucené verze pak nižším obsahem alkoholu nabízí osvěžení i těm, kteří jindy pivo odmítají.

Z úplně jiného konce jsou pak lambiky, které mají krom svého složení i jednu zvláštnost, kterou jinde v pivním světě nenajdete. Spontánní kvašení, zrání až tři roky v nesmolených dřevěných sudech, období várek omezené na zimním období a výrazně kyselá chuť činí z lambiků zjev, který byste kromě oblasti západně od Bruselu těžko hledali.

A navíc se mícháním lambiků (neboť při tak dlouhé době zrání piva každá várka vychází opravdu jinak), které připomíná blendování whisky, vytváří další pivní styl, geuze. To si můžete vlastně jednoduše vytvořit sami doma, pokud tedy seženete čistý lambik. Stačí smíchat tři až pět lambiků, nejlépe roční až tříleté a máte svojí originální recepturu. Nic není samozřejmě tak jednoduché, jak vypadá. Každý lambikář v Belgii vám potvrdí, že on se stále učí a učit se vlastně bude po celý život.

Co se může stát, když do kyselého piva přidáte kyselou višeň? Dostanete osvěžující pivo kategorie kriek. A v případě malin se pak hovoří o pivech framboise. V obou případech se jedná o ovocné kvašení, které probíhá přímo v pivu. V poslední době se objevuje spousta nových ovocných chutí a doslazování těchto piv, ale pravověrný pivní nadšenec pije lambiky (geuze, kriek, framboise) tak, jak se pily kdysi. Přírodní, nedoslazované.

Z Belgie se opět dostaneme zpátky do Německa, do jeho východní části. Pivo původem z městečka Goslar se dočkalo své největší slávy v Lipsku. O čem je řeč? O pivním stylu Gose. Opět pšeničná složka, která významně ovlivňuje skladbu sladů, kvasnice odpovídající kategorii weizen, koriandr přidávaný do piva pak evokuje belgické wits. Navíc ještě mléčná kyselina a slanější voda, která se nachází v oblasti města Goslar. Unikátní styl se vším všudy. A jako jeden z mála se dokázal díky třem německým minipivovarům vrátit na pivní mapu světa. Jako takový totiž zanikl a vzpomínka na něj zůstala jen v učebnicích pivovarnictví. Naštěstí nadšenectví pár odvážlivců nám dnes dovoluje ochutnat tento unikát.

A abychom nemuseli cestovat jen po světě, budete moct během pšeničně pivního víkendu ochutnat i domácí produkci. Jednak zatím jediného stabilně nabízeného zástupce tohoto stylu, pivo Primátor Weizen a to v točené podobě. Dále pak weizen z jednoho z nejnovějších pivovarů, čerstvě zprovozněného zástupce kategorie minipivovarů, Pivovaru Matuška Broumy. Zkušený sládek a majitel Martin Matuška má a s těmito pivy bohatou zkušenost a ta je na výsledném díle znát. Pivovar Herold v Březnici, který jako jeden z mála u nás vařil pšeničná piva (a jako jediný připravoval i jejich polotmavou verzi), se letos k vaření tohoto piva vrátil. A podle prvních ohlasů se první várky po několikaleté odmlce vydařily na výbornou.

Přehled piv degustační akce „Objevte svět piva – pšeničná piva“

Bavorské weizen(včetně podkategorií kristall, rauch, dunkel, bock, doppelbock, leicht)
Pivovary:
Schneider Weisse
Reuth
Ayinger
Hopf
Unertl
Maisel
Reuth
Kuchlbauer
Hofmuhl
Jacob
Augustiner
Aldesbacher
Osser
Arcobrau

Kriek:
3 Fonteinen kriek
Boon kriek Mariage parf.
Cantillon kriek
Hanssens kriek
Mort Suibite Oude kriek
Oud Beersel kriek
Exhte kriek – doslazovaný
Kriek De Ranke

Geuze:
3 Fonteinen Geuze
3 Fonteinen Geuze vintage
Boon Geuze Mariage parf.
Cantillon geuze
Girardin Geuze
Hanssens Geuze
Oud Beersel geuze
St. Loouis fond. tradition

Framboise:
Boon framboise
Cantillon Framboise
Girardin framboise

Ostatní ovocná piva:
Lindemans cassis

Wit :
Hoegaarden
Blanche de Namur
Blanche de Bruxelles
Troublette
Wattous witbier
Steenbrugge wit
Vedett extra white


Ochucené wit
Wittekerke rose

Weizen – Česko
Primátor Weizen
Žamberk Kanec rauhweizen
Pivovar Matuška Broumy
Herold
Svět piva.cz AmWeiss Experimental
Zvíkov Rarášek malina, zázvor

Točená piva
Hoegaarden
Primátor weizen
Schneider Weisse original
Pivovarský dům limetka
Žamberk Kanec rauchweizen
Pivovar Matuška Broumy
Svět piva.cz AmWeiss Experimental
Zvíkov Rarášek malina, zázvor
Brugs Tarwebier
Boon kriek
Kaltenecker Rožňava Rauchweizen (Slovensko)

Gose Lipsko

Kromě piva se můžete těšit na degustace pod vedením zkušených sládků, promítání(filmy a fotky) a v neposlední řadě i na párování piva a jídla. Tu pro vás připravila restaurace Essensia. Podle jejich kuchařů se k sobě báječně hodí následující kombinace:

Schenider Weizen Orieginal - Jarní závitky s kachním masem
Schlenkerla Rauchweizen - Kuřecí resmi s mátovým dipem
Lindemans Cassis - Cheese cake s rybízovým glazé

Přeji dobrou chuť.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 8 komentářů, poslední komentář: 15.06.2009 07:37 Komentovat
Re: pivo na prodej Luděk15.06.2009 07:37
Budou např. ve Zlých časech - točená i v lahvích
pivo na prodej Standa14.06.2009 22:09
Tak mohu jen smutně pročítat komentáře spokojených návštěvníků, neboť se mi...
Hopfen Weisse na Hrad !!! Jirka Bejček Stehlíček13.06.2009 18:43
Můžu jen potvrdit, že včera to byl takový pšeničnopoetický večer, kde nám s kamarády...
pšenice Lukáš Provazník13.06.2009 12:44
Právě vyrážím na druhou seanci. Navštívil jsem i včerejší a mohu jen doporučit.
pšenice Petr Buriánek13.06.2009 08:50
Kdo se nemůžete rozhodnout, jestli se zúčastnit, tak vřele doporučuji. Z točených piv...
Re: 4 casti Honza Kočka12.06.2009 22:54
Ano, č casti, ci seance. Je to v podstate to same, jen se zitra bude tocit Gose z Lipska...
Re: 4 casti Libor12.06.2009 22:44
nie, myslím že 4 - aspoň podľa článku znamená 4 štáty odkiaľ vzorky pochádzajú...
4 casti dannyy12.06.2009 13:53
akce ma 4 casti, chapu spravne ze na kazde z nich se bude "odehravat" neco jineho ? pokud ano,...
Vyhledávání