úvod
homepage

Mexiko II. - Beer Factory v Santa Fé vytisknout článek

Přidáno: 10. června 2009  •  Autor: Míra
průměrné hodnocení Hodnocení: 0 hodnotících Hodnotících: 0 počet zobrazení Zobrazeno: 4326x

Díky informaci od Pavla Černého o pivovaru v Santa Fé, který má ve své nabídce borůvkové pivo, nebylo nutno dlouho plánovat návštěvu a první volný víkend jsme vyrazili na obhlídku.

Beerfactory
Beerfactory

Santa Fé je obchodní čtvrť v Mexiko City a pivovar je umístěn v jednom opravdu velkém nákupním centru. Ekonomický záměr je dobře propracován, vedoucí domácnosti mohou celý den nakupovat a mužská část si může taky pěkně „nakoupit“. Pro jistotu jsem se pokusil vyhledat jakýsi přehled pivovarů s adresou v místě. Je to na stránkách http://beerme.com/ (zajímavé je logo v rohu :) ).

Po našem příjezdu a po chvilce okukování za prosklenou výlohou, nás oslovil Eric Alejandro Flores Martínez - vedoucí pivovaru. Restaurace byla dopoledne zavřená a ruch kolem tanků nas zajímal asi nezvykle víc než domácí kolemjdoucí. Po krátkém představení nás předal kontroloru kvality. Rafael Galindo Pacheco se pustil do výkladu a vysvětlil nám jak to teda je s tím jejich pivem.

Návštěva pivovaru
Návštěva pivovaru


Pivo vaří podle starého Německého zákona a může tedy být jen ze 4 ingrediencí. Když jsem se ptal na kukuřici a rýži, tak to mi tvrdil že to nesmí, a že to dělají velké pivovary. Chmel bohužel v Mexiku neroste a tak ho kupují z Ameriky, nebo pokud jsem dobře rozuměl, tak i z Číny v granulích nebo v extraktu.

Pivo vaří infůzně, pokoušel jsme se vysvětlit že vaříme na 1 – 2 rmuty, ale to mi sdělil, že to není nutné, to jen pokud bych chtěl vařit z kukuřice nebo z rýže. Dvounádobová varna o objemu várky 250 litrů funguje jako vystírací/scezovací a rmutomladinová pánev.


Pohled do útrob zařízení
Pohled do útrob zařízení

Pro kvašení jsou k dispozici 3 CK tanky o dvounásobném objemu varny a 2 na objem varny.
V tankách kvasí 2 druhy piv typu Lager a 3 druhy typu Ale.
Lager kvasí při teplotách 10 – 14°C (na těch 14°C jsem se ptal 2x, holt jinej kraj, jiný kvasnice) po dobu 7 dní, pak se stáhne teplota na 4°C a mladé pivo leží 20 dní. Pro Ale je teplota primárního kvašení 22-24°C.
Pivo je filtrováno, protože Mexičané nemají rádi nefiltrované kalné pivo. Poté je přečerpáno do tanků z kterých se točí v restauraci.


Měď, nerez, sklo
Měď, nerez, sklo

V restauraci dosteneme na výběr z šesti druhů piv. Cena piv není nejnižší, 2 číšnici u stolu se musí nějak zaplatit. Komerční pivo v bambusové chatrči na prázdné pláži stojí 12 Pesos, v luxusní restauraci s osobním číšníkem kolem 30 Pesos za třetiku.
Zde je pivo v pulitru s logem, který si sběratelé mohou koupit za 98 Pesos.


Nabídka piv
Nabídka piv


Rafael nám vysvětlit že domácí nemají rádi pivo žluté barvy, (aby nevypadalo jako moč),
Proto jsou piva typu lager obarvena praženým sladem, mají suchou chuť. Mě osobně zde víc chutnají a chuť připomíná naše spodně kvašená piva. Dost často jsou totiž piva „prázdná“ po sladu ani památky. Pokud místní pijí pivo světlé tak je to Ale, co nejsvětlejší. Do toho mohou dát chili a limetku a pak mi připadá, že se číšník může klidne splést a dát jim tyto přísady do Fanty nebo do sodovky protože chut piva už v tom nikdy nikdo nenajde.


Barevná škála
Barevná škála


Piva:
V levo Vídeňský typ, prázdná chuť, suché, pitelné, ale ve Vídni by se asi divily.
Uprostřed Plzeňský typ, jsou velmi cítit kvasnice, jako bych pojídal Pangamin. Potěšující je přítomnost sladové chuti, má trochu „tělo“. Doznívající chuť však není ideální, doma bych řekl že je špatně umytá sklenice a zůstalo v ni trochu jaru. Že by to těch 14 °C při hlavním kvašení ?


V pravo je lehký Ale, nápoj použitelný na cokoliv. Nemám dostatek zkušeností na objektivní ohodnocení tohoto nápoje. Není to můj „půlitr piva“. Budu s tím muset něco v budoucnosti udělat a degustovat nějaké reprezentativní vzorky typu Light Ale :)



Barevná škála II.
Barevná škála II.

V levo Stout, v pravo Pale Ale. Tento vzorek hodnotím jako zdařilý, v porovnání s Pale Ale od Primátora nevidím žádné výrazné odchylky.

Přichází chvíle na ochutnání posledního vzorku a to mělo být borůvkové pivo.
Po chvilce vysvětlování zjištujeme, že žádný speciál v současné době navařený nemají, ale že požadovaná chuť je dosažena přidáním štávy. Je to jako Polsku „piwo so sokom“ v pivu Brackie nebo Žyviec se objeví malý panák malinové štávy a brčko. Zpříjemnění pro něžnější pohlaví. Nemůžeme se rozhodnou které bude nejlepší a tak dostáváme vzorek na degustaci.


Degustace místních piv
Degustace místních piv


Kokos, jahoda, mango, borůvka a maracuya. To vše je v pivu dle vlastního výběru, pro nás Mediterráneo Light Ale. Domácí nám asi chtěli dopřát chuť štávy, protože po pivu kromě zbytku pěny ani stopy. Je to jak krmení pro včely na zimu, chtělo by to zředit tak jedním litrem vody aby to bylo pitelné.

Rád bych poděkoval Pavlovi Černému za informaci o pivovaru, produkce piv z pivovaru
Santa Fé je určitě jedna z těch lepších co jsem zde zatím ochutnal a mohu všem návštěvníkům Mexico city doporučit. Další informace jsou na http://www.beerfactory.com.mx/
Fotografie jsou ve složce: http://www.pivnidenik.cz/galerie/114/Mexiko.htm


Dej Bůh Štěstí


Míra Jílek

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 2 komentáře, poslední komentář: 26.07.2009 00:46 Komentovat
Re: Mexiko Míra26.07.2009 00:46
OK, staci predem napsat na: mirajilek(zav)seznam.cz
Mexiko Pavel Černý12.06.2009 06:24
Dobrý den, díky za skvělý článek, ano to je ten mini v Mexico City. V srpnu nebo...
Vyhledávání