úvod
homepage

Pivovary: Počasí nám snížilo tržby vytisknout článek

Přidáno: 6. května 2003  •  Autor: Josef Albrecht
průměrné hodnocení Hodnocení: 3 hodnotících Hodnotících: 7 počet zobrazení Zobrazeno: 3271x

Většina pivovarů v České republice hlásí, že v prvním čtvrtletí milovníci piva pili méně než ve stejném období v loňském roce. Zástupci pivovarů si myslí, že za to téměř tříprocentní pokles může počasí.



"Hlavní faktor vidíme v počasí, nejen v chladnosti, ale i v nevyrovnanosti," řekl pro agenturu ČTK výkonný ředitel Českého svazu pivovarů a sladoven Jaroslav Čepička. Pivovary uvařily více než tři a půl milionu hektolitrů piva.

Čepička uvedl, že mimořádně slabý byl leden, kdy výroba piva meziročně klesla o 5,6 procenta. Podle mluvčí Pražských pivovarů Simony Krautové byl v porovnání se stejným obdobím loni teplotní průměr v lednu o dva stupně a v únoru dokonce o osm stupňů nižší.

"Velmi doufáme, že teplé počasí v dubnu nám to snad trošku vylepší," uvedl Čepička.

Pražským pivovarům prodej na českém trhu v dubnu meziročně stoupl o devět procent na 190 tisíc hektolitrů, potvrdila slibný vývoj Krautová.

Tříprocentní nárůst prodeje piva v České republice plánuje největší tuzemská pivovarská skupina Plzeňský Prazdroj, která patří druhé největší pivovarnické společnosti na světě SABMiller. "Růst prodeje v letošním roce je reálný i přesto, že za první čtvrtletí poklesl celý český trh o 150 tisíc hektolitrů," uvedl pro ČTK obchodní ředitel Plzeňského Prazdroje Otakar Binder.

Loni pivovary v České republice vyrobily 18,178 milionu hektolitrů piva, což bylo o 1,5 procenta více než v roce 2001. Českému pivu se dařilo zejména v zahraničí, kam směřovalo 1,975 milionu hektolitrů pěnivého moku, což byl meziroční nárůst téměř o 6,5 procenta.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 0 komentářů Komentovat
Vyhledávání