Pardál Echt
Hodnocení: 1 Hodnotících: 1 Zobrazeno: 9215x
Včera byla světu oficiálně představena další světlá jedenáctka. A jak už pojmenování piva naznačuje, jedná se o počin budějovického Budvaru.
Všechny pivovary se ohánějí argumentem, že nejrychleji rostoucí segment pivního trhu u nás jsou světlé jedenáctky. A proto ho musí nejspíš nyní také všichni nabízet. Po loňské 11° z dílny Gambrinusu, která se bleskurychle dostala do čela peletonu prodejnosti, to byla minulý týden představená jedenáctka z pivovaru Primátor z Náchoda(článek zde brzy).
A včera došlo i na Budvar. Podle reakcí na čtenářů se sice Pardál Echt objevil v některých prodejnách s předstihem, ale oficiality proběhly až včera. Pod vedením generálního ředitele pana Bočka jsme se dozvěděli následujíví informace o této novince, které si dovolím zde přehledně uvést:
- Pardál navazuje na úspěšného předchůdce Pardála(výčepní desítku). Přídomek Echt je zde ze dvou důvodů – Echt jedenáctka (stupňovitost 11,3°) a Echt pivo pro chlapy(jihočeská zlidovělá němčina)
- technické parametry:
stupňovistost – 11,3%
hořkost – 30 IBU
barva – 14-15 EBC
říz střední
suroviny – 3 druhy sladu, chmel, žádné chmelové extrakty, voda z artéských studní
obsah alkoholu – 4,5%
trvanlivost – 180 dní
- Budvar vařil 11° již dříve – v letech 1910 až do první světové války, pak v třicátých letech
- v televizi poběží reklama, kterou připravila agentura Kaspen
ano, pivo je třikrát chmelené:)
- Echt nejdříve v lahvích, po několikaměsíčním období se výsledky zhodnotí a rozhodne se, jestli se Echt bude nabízet i v sudu
- letos chtějí dosáhnout objemu prodeje 40 tisíc hektolitrů
- pivo bude k sehnání v celostátních řetězcích Ahold, Makro, Tesco, COOP a dalších...
- cena – 10,50Kč
- hlavní konkurenti – všechny 11°v čele s Excellentem Gambrinus
A co jsme se dozvěděli z diskuze po prezentaci piva Pardál Echt:
- bylo použito chmelů Agnus, Premiant, Sládek – granule, na závěr hlávkový chmel - - -žatecký poloranný červeňák
- pivo je pasterované
- kvasnice jsou stejný kmen jako o ostatních piv
- na Pardále je pozitivní ohlas, v současné době je na 16. místě všech značek v prodejnosti
- s vývozem Pardála Echt se zatím nepočítá
- „kanibalizace“ 10°Budvar Pardálem – u lahví je to kolem 5-8 procent, v restauracích pak 12-16% na úkor desítky - - vliv mají zejména rekreační zařízení
A jak mi Pardál Echt chutnal?
Sladová vůně, svěží, intenzívnější
Středně plné tělo, výraznější hořkost od střední části do konce, je spíše drsnější, ale ne rušivá. Hořké doznívání.
Celkové hodnocení: 4+ (stupnice 1-9, kde za 1 je božské pivo, za 9 nepitelný, život ohrožující mok)
Pardál Echt má podle mého názoru šanci na trhu uspět. Svojí cílovou skupinu si určitě najde, i když pochybuji, že by ho to dostalo až na vrchol prodejnosti. Ale Top 3 to s největší pravděpodobností bude.
PS:
1/ při příležitosti uvedení piva Pardál Echt jsem měl možnost mluvit i pijákama, kteří původního Pardála i nového Echta ladili. V nejbližší době s dvěma z nich se zde objeví krátký rozhovor
2/ koncem června si můžete pro srovnání během naší degustace anonymně odegustovat jedenáct jedednáctek. Termín bude v nejbližší době upřesněn.
Hodnocení článku
Pro hodnocení se nejprve přihlašte.
Celkem 19 komentářů, poslední komentář: 27.11.2009 23:15 | Komentovat |
Re: PARDAL Luděk | 27.11.2009 23:15 |
---|---|
Inu: nestřídmé pití rádobypiva zatemňuje mozek (nebo co z něj zbylo)... | |
PARDAL Vlado | 27.11.2009 21:15 |
Chlastejte Pardala a pěkně z vesela. A když vám dojde neplačte,do tesca pro bednu rychle si... | |
Re: prozba Luděk | 03.09.2009 07:15 |
A co to zkusit třeba na webu Budvaru, který Pardála vyrábí, proZbo? :-) | |
prozba milan | 02.09.2009 20:48 |
dobry den mam na vas takovou prozbu.deda ma narozeniny a rad bych mu dal cepici a triko z logem... | |
Re: Pardal Vláďa | 16.08.2009 23:57 |
Pardál je celkem dobré pivo,bohužel ta etiketa se podle mně nepovedla,podle ní si můžete... | |
Ještě jsem 11° neměl ... Ferdinand Mravenec | 02.07.2009 00:08 |
Parda mi přišel jako docela dobré pivko, jen ale na osvěžení, když nebylo cokoli... | |
Pardál 11 - nikdy více Petr Ž. | 14.06.2009 12:04 |
Tak včera jsem měl možnost ochutnat lahvového Pardála (čerstvá várka 12/09), ale chudák... | |
Re: Echtovní pivo Josef | 12.06.2009 14:15 |
Take jsem zvedavy na ten novy Pardal. Ten puvodni byl sice velmi horky, temer jako Plzen, byla to... |