úvod
homepage

Ochutnejte Leffe, belgické klášterní pivo vytisknout článek

Přidáno: 2. května 2003  •  Autor: Honza Kočka
průměrné hodnocení Hodnocení: 1,54 hodnotících Hodnotících: 13 počet zobrazení Zobrazeno: 28530x

Že jste o něm ještě neslyšeli? Je nejvyšší čas to napravit. Pivo Leffe je jedním z nejznámějších belgických klášterních piv. Je to unikátní pivo s dlouholetou tradicí, jehož výroba je založena na zkušenostech pocházejících až ze 13. století.

Nahlédnutí do historie

Původ piva Leffe sahá až do středověku, kdy v Evropě vznikaly četné kláštery. V roce 1240 koupili mniši z kláštera Leffe nedaleký pivovar. Vařili pivo nejen pro potřeby své komunity, ale i pro kolemjdoucí poutníky. Pivovar prosperoval až do období francouzské revoluce, kdy byl klášter zrušen. Výroba piva postupně oslabovala, až v roce 1809 ustala úplně.

V polovině minulého století klášter Leffe opět ožil, měl však velké finanční potíže. Zachránila ho dohoda, kterou uzavřel se sládkem Albertem Lootvoetem. Albert Lootvoet se zavázal, že obnoví výrobu piva Leffe a bude přitom respektovat jeho dlouholetou tradici. Ještě tentýž rok začala výroba piva Leffe Brown. Brzy následovaly i další druhy, které jsou součástí dnešní nabídky této značky. Lootvoetův podnik vzkvétal. Později předal Lootvoet tradiční postup výroby piva Leffe pivovaru Artois. Ten se v roce 1987 stal součástí nově vzniklé společnosti Interbrew. Pod střechou pivovaru Interbrew vzniká pivo Leffe dodnes.

Leffe a současnost

Pivo Leffe se dnes prodává ve více než 50 zemích světa. V Belgii je nejrozšířenějším klášterním pivem, ve Francii si dokonce získalo prvenství mezi pivními speciály. I dnes se toto unikátní pivo vyrábí podle původní receptury středověkých mnichů, jejímž základem je metoda svrchního kvašení. Pověst jednoho z nejznámějších klášterních piv se neustále šíří a jeho obliba roste.

Co značka Leffe nabízí

Milovník zlatavého moku může vybírat ze čtyř variací piva Leffe:

Leffe Blond je pivo zlatavé barvy, plné, lehce kořeněné chuti s lehkým aroma ovoce. Jeho jedinečnost spočívá ve vyváženém poměru síly a jemnosti. Chuť piva a dozvuk jsou jemně hořké. Leffe Blond plní stejnou funkci jako červené víno Bordeaux, ale má mnohem širší použití. Vynikající je k uzené šunce či k jídlům ochuceným octem. Obsah alkoholu je 6,6 %.

Leffe Brown je tmavá varianta, určená především milovníkům hořčího piva. Za svoji tmavohnědou barvu, plnou chuť a aroma karamelu vděčí především praženému sladu. Unikátní kombinace sladké a pikantní chuti z něj činí výborný doplněk sladkých a kyselých jídel. Jeho vinný protějšek představuje Burgundské červené. Obsah alkoholu je 6,5 %.

Leffe Triple je jemně hořké pivo, kořeněné chuti s náznaky koriandru a pomeranče, barvy archivního vína. Může plnohodnotně zastoupit silné bílé víno jako je např. francouzské Châteauneuf-du-Pape. Jedná se o klášterní pivo, které prochází druhým kvašením v láhvi. Leffe Triple má obsah alkoholu 8,4 %.

Leffe Radieuse se obsahem alkoholu (8,2 %) podobá pivu Leffe Triple, ale je mnohem hořčí. V pivu Leffe Radieuse se slučuje ovocné aroma banánu, citrusu, koriandru a hřebíčku s jemnou ostrostí. Prokáže stejnou službu jako bílé víno Pouilly Fuissé, které nejlépe chutná ke grilovanému humrovi.

Jak si Leffe nejlépe vychutnat

Silná, staletími prověřená chuť piva Leffe je bezpochyby dobrou volbou pro zvláštní příležitosti. Podávané pivo Leffe by mělo dosahovat teploty 5°C . Byla pro něj vyvinuta originální sklenice ve tvaru kalichu, která uchovává jeho výjimečné aroma a krémovou pěnu co nejdéle. Sklenice s originálním designem představuje dobový prvek belgické pivní tradice a je nerozlučně spjata s minulostí piva Leffe.

Kam na Leffe zajít …

Nejlepší je zajít si na Leffe do originálního pivního baru Café Leffe. Tento řetězec barů najdete nejen v Belgii, ale také ve Francii. Zajímavostí je, že první bar tohoto typu byl otevřen nikoliv v Belgii, ale ve Francii, kde si pivo Leffe velice oblíbili. Jeden bar Café Leffe najdete také v Itálii a jeden v Lucembursku.

Asi ne všichni máte možnost zajet si do baru Café Leffe, ale nezoufejte! Společnost Interbrew, která je majoritním vlastníkem společnosti Pražské pivovary, a.s., dováží svá piva i na náš trh. V Čechách tak můžete zajít na pivo Leffe Blond a jeho tmavou variantu Leffe Brown. Stačí se vydat do značkových restaurací společnosti Pražské pivovary. Belgická piva a gastronomické speciality si vychutnáte přímo v originální belgické restauraci Les Moules z řetězce Belgian Beer Café, kterou najdete v Pařížské ulici v Praze. Pivo Leffe vám přinesou i v restauraci Potrefená husa, kterou najdete již v pěti městech České republiky.

Nezbývá než popřát …na zdraví!

Více informací o restauracích na www.prazskepivovary.cz

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 0 komentářů Komentovat
Vyhledávání