úvod
homepage

U Sadu vytisknout článek

Přidáno: 7. května 2009  •  Autor: Honza Kočka
průměrné hodnocení Hodnocení: 0 hodnotících Hodnotících: 0 počet zobrazení Zobrazeno: 6215x

Kdysi v Praze bylo nutné cestovat za fortelným pivem pěkný kus cesty. Teď aby si na pivní výlet po Žižkovu a přilehlém okolí vzal pivní fajnšmekr dovolenou.

Tolik se tu totiž najde hospod, kde točí piva nejen z malých pivovarů, včetně těch nejmenších, ale hlavně pestrost nabídky vyžaduje pořádný časový prostor. Za jeden den se to totiž už nedá zvládnout.

Dalším kamínkem do přepestré mozaiky pivní žižkovské rozmanitosti je pivnice U Sadu na Škroupově náměstí. Ono je to tedy spíš na rozhraní Žižkova a Vinohrad, ale k prvně jmenované lokalitě se to dá ještě počítat.

Pivnice U Sadu
Pivnice U Sadu

Vlastně se dá říct, že pivnice U Sadu byla jedním z prvních míst, kde se točilo „jiné“ pivo. Dost dlouho tu totiž nabízí pšeničné pivo z Primátora, které se tu sice označovalo jako kvasnicové(což je pravda, ale pšenice je pšenice), ale je to pořád dobrý Primátor Weizen. Pak byla přidána další značka, Svijany Máz. A konečně v lednu tohoto roku začli nabízet na „sedmé kličce“ i hostující piva . V době mé návštěvy to byl zrovna berounský Medvěd. A to ještě nesmím zapomenout na fakt, že tu trvale nabízí kromě G a PU i Mastra v obojím provedení – 13° polotmavou i 18°tmavou. A pokud by vás někdo přivezl autem, může si dát nealko pivo. Hádáte správně, Birell.

Pestrá nabídka piv
Pestrá nabídka piv

Sedmá klička může působit jako novotvar, ale je to vlastně stará dobrá „čtvrtá pípa“ známá z První Pivní Tramwaye. Jen tu mají víc kohoutů, tudíž i vyšší číslo. A kapacita na větší rozmanitost tu ještě je, kohoutů je víc. Možná že sem tedy časem přibudou i další pivní laskominy. Jak to zatím tak vypadá, provozovatel pivnice pan Richter je s ohlasem spokojený, štamgasti nemají obavy „jiná“ piva zkoušet.

Sedmá klička
Sedmá klička

Co odlišuje pivnici U Sadu od jiných míst s rozličným pivem je kapacita 250 míst v pivnici samotné a cirka sto míst na letní zahrádce. Je to tedy jedna z největších pivnic s rozmanitou nabídkou, kterou jsem v Praze navštívil. Navíc i otvírací doba do čtvrté ranní nahrává k tomu, že se sem dá přijít i pozdě večer a odejít k zavíračce s první linkou MHD. A pokud byste potřebovali sledovat pád ceny akcíí či šíření prasečí chřipky na netu, v případě objednání si jídla máte wi-fi zdarma.

Samotné Škroupovo náměstí sice kdysi patřilo k bouřlivým místům, kde své projevy přednášel i Václav Havel, ale nyní z něj dýchá idylka a klídek. Krásně upravené kulaté náměstíčko v hezkém počasí přímo láká k posezení venku.

Škroupovo náměstí se změnilo k nepoznání
Škroupovo náměstí se změnilo k nepoznání

Zeleň, vodotrysk, dobré pivo, oběd za rozumné peníze. Nebo večerní až pozdně noční poslední štace, případně jen ochutnávka pivní novinky. Je toho dost, proč by i smlsaný pivní fajnšmekr měl navštívit tuto pivnici. A jak mi na závěr řekli, letos vlastně slaví 80té výročí. Oni sami ne, ale dané místo ano. Právě roku 1929 zde byla poprvé zprovozněna pivnice. A od té doby neptřetržitě funguje. Tak ať jí to vydrží.

 

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 6 komentářů, poslední komentář: 28.03.2010 23:23 Komentovat
okrádají raaba28.03.2010 23:23
škoda, že tam tak okrádají.
SVIJANY ZA 30,- ?? Jan Kalousek06.06.2009 08:43
Myslím že Svijany za 30,- je dost přemrštěné v této lokalitě. A Berounský medvěd je...
Re: Ach ti Pražáci Weetek18.05.2009 09:55
Pro poučení, co je o lichva, doporučuju ceny v PKK. Zvlášť od té doby, co je sundali z...
Re: Ach ti Pražáci Ludwig16.05.2009 19:34
Jako brnak jsem mel jeste donedavna stejny nazor.. (Prazske ceny atd..) Fakt je ze prumerna...
Ach ti Pražáci Myrek13.05.2009 06:24
Z 11,70 Kč za 0,5l 11° Mázu vyrobit 30,- Kč je sice šikovné, ale vůči spotřebiteli...
Jó, U sadu... Weetek07.05.2009 14:25
To bývala výborná adresa ještě v době, kdy lokálu vládlo plzeňské (nebo to byl...
Vyhledávání