úvod
homepage

Pivní závislák vytisknout článek

Přidáno: 6. května 2009  •  Autor: Honza Kočka
průměrné hodnocení Hodnocení: 0 hodnotících Hodnotících: 0 počet zobrazení Zobrazeno: 9665x

Závislost někdy může přinášet i pozitiva. Například tehdy, když se jedná o propagaci piva. A pak to ani vlastně daný jedinec není závislák, ale spíš srdcař.

Jednoho takového znám. Vlastně jich znám víc, ale o jednom konkrétním bych vám rád napsal. Celý život se pohybuje okolo piva, v pivovarech, ve firmách napojených na pivo a pivovarnictví.

Náš rozhovor se uskutečnil za až kýčovitě krásného slunečného odpoledne na malém vesnickém fotbalovém stadionku, kde tedy nutno uznat, mají i zastřešené hlediště. Na tom by asi nebylo nic divného, počasí se v dubnu občas podaří a nemusí to být ani rekordní teploty jako letos. Zvláštní se může ale jevit fakt, že byla neděle, zpovídaný známý právě zavezl Holbu, která na onom stadionku došla a čekat do pondělí by byla prý škoda. Kšeft je kšeft. Zavézt pivo, odpovědět na pár zvídavých otázek a rychle zpátky na rodinnou oslavu. Rodina, naštěstí pro pivo, je zvyklá. Martin Mráz už nejspíš jiný stejnak nebude.

Tak jak jsi začínal s pivem?
Podkováň je ode mě 7km.Když jsem příšel Do Podkováně žádat o práci,tak mi bývalá ředitelka nabídla místo řidiče.Tak jsem dva a půl roku jezdil Liazkou na rozvozu a házel sudy,nabíral zkušenosti,byl v supr týmu a mezi zákazníky.Začal jsem jezdit po akcích pivovaru točit pivo a na prezentace.Poté jsem přestoupil na místo servisního technika a staral se o hospody.Pak jsem přešel na obchodní oddělení.To,že jsem si prošel minulé zařazení, mi ohromě pomohlo k mé práci.Jak ,že jsem měl osobní vztahy,tak že jsem věděl co vše,jak doprava tak servis, může ovlivnit obchod.

V roce 1998 nastoupil kolega Tonda Červený, s kterým jsme udělali supr profesiálněkamarádskej tým a táhli celé obchodní oddělení ve dvou včetně propagace, reklam a nákupu.Na toto období nezapomenu, je to v mým srdci zakotveno jako nejlepší léta v pivovaru.Nejen obchod, ale bez ohledu na čas jsme byli od nejmenších poutí po veletrhy a pivní slavnosti a měli dobrej pocit z vykonaný práce.Radost prodávat(i když těžce na dnešním trhu) poctivé české pivo.Práce v pivovaru neni zaměstnání ale já říkám poslání.Pracovat zde můžou jen lidi, který jsou k svému pivu od srdce oddáni.Ať se jedná o kteroukoliv profesi.To se najde u malých a středních pivovarů, né u továren co produkují europivo a lidi se tam pomalu mezi sebou neznají.Práce obchodního oddělení takového menšího pivovaru je náročná.Bez velký finační podpory se prosadit na trhu mezi ekonomicky silnějšíma.Řeší se každý den problémy,improvizuje a pracuje do večera.Někdy jsem si říkal,pokud bych někdy nebyl v pivovaru,a měl klidnou práci, tak budu šťastnej.Ale to jsem nevěděl,že.Až přišel rok, kdy se pivo v Podkováni přestalo vařit a já odcházel.

Poslední pivo v Podkováni
Poslední pivo v Podkováni


Pokud vím, oficiální verze hovoří o přestavbě Podkováně. Jen není určen rok dokončení. Takže z pivovaru znovu do pivovaru?
Nabídky z jiných pivovarů přicházely jedna za druhou. Ale já je odmítl a rozhodl se,že nastoupím do práce, která je klidnější, jak jsem si kolikrát přál, když
jsem měl práce nad hlavu a řešil problém za problémem.Doma jsem zatlačil slzy.Nestydím se, po 14 letech v Podkováni mi vyjely,že je konec něčeho hezkého.

Nastoupil jsem v prosperující firmě Lindr výčepní technika za vynikajících podmínek.Dostal jsem vysněnou práci bez problémů.Měl jsem na starost všechny pivovary v České republice.Takže náplň mé práce bylo navštěvovat tyto pivovary a dohadovat kontrakty.Ale co se nestalo.Po třech měsících jsem oznámil vedení,že u nich skončím.Nechápali mě. Ale mě při této bezproblémové skvělé práci začal chybět šrumec, problémy a život na který jsem byl zvyklej z Podkováně. Při objíždění pivovarů jsem se setkával s mými kamarády a vůně v pivovaru, třeba jen mláta, mě v duchu říkala vrať se do pivovaru.Tam budeš šťastnej.

Slavnosti pivovaru Klášter
Slavnosti pivovaru Klášter


Tudíž z kanceláře znovu do pivovaru?
Tak jsem učinil a v dubnu 2008 jsem nastoupil do pivovaru Klášter,kde jsem s chutí začal řešit problémy a točit se jak na kolovrátku. Ale srdce bylo šťastné.Moje žena říká "už máme zase doma toho našeho starýho tátu". A říkala, že je na mě vidět, že jsem šťastnej.(starý ne! Bude mi teď v květnu 40let:-)).

Chtěl jsem v Klášteře vydržet moc let, ale nedohodli jsme se s novými majiteli na podmínkách, tak nás hodně lidí odešlo z pivovaru.Přeci jen zavádění principů velkých pivovarů pro mě není úplně to pravé ořechové. Já mám spíš raději lidský přístup, malý kolektiv a partu.

Na stánku firmy Lindr na VPT 07
Na stánku firmy Lindr na VPT 07


Podkováň, Klášter. Další nejbližší pivovar jsou Svijany...
Ještě před odchodem jsem oslovil mého dlouholetého kamaráda, výkoného ředitele pivovaru Holba Vladimíra Zíku. S vedením PMS a.s. jsme vytvořili projekt, do kterého jsem přivzal tři kolegy z obchodního oddělení Klášteru.A od 2.Března jsme rozjeli prodej piv Holba,Litivel a Přerov V Čechách.Propagační sklad a kanceláře máme v Mladé Boleslavi.

Pro tentokrát za pivem mimo region?
Neuvědomoval jsem si jednu věc.Co když lidi ve středních Čechách pivo z Jeseníků nepřijmou? Co když chtěji jen české? Co jsem to slíbil? Co když to nesplním?!Vsadil jsem na kvalitu tohoto piva, které znám dlouhá léta.Je to pivo které drží kvalitu!A hlavně na supr tým lidí, který se mnou přešel z Kláštera a na supr tým z PMS a.s., který nám připravil perfektní podmínky.

A jak to zatím vypadá?
Pivo zatím lidem tady chutná,vidím to na našich výsledcích.Jsem rád,že naše piva můžou ochutnat jak místní, tak turisté jak u Mělníka, Mladé Boleslavi tak třeba v Praze. Zatím máme na třicet hospod, doufám, že se to bude jen lepšit.

Nezapomínám jak na pivovar Podkováň, který je nějaký ten pátek zavřený, tak ani na pivovar Klášter. Ani proti jednomu nemám zášť, prožil jsem tam krásný léta, nabyl zkušenosti. Podkováň byl a bude má srdcová záležitost. Klášter jím měl být, ale osud tomu chtěl jinak. Oba pivovary uměly vyrobit špičková piva. Teď jen doufám, že se nám povede i s pivem z nabídky PMS.

Pivovar Holba - Martin Mráz a provozní ředitel Ing. Zíka(vlevo)
Pivovar Holba - Martin Mráz a provozní ředitel Ing. Zíka(vlevo)


Ještě něco na závěr?
Jinak ale přeji všem ať mají práci takovou,která i když někdy nadávají, je naplňuje.S přáním dobrého Českého piva a pivovarským pozdravem Dej bůh štěstí

 

 

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 11 komentářů, poslední komentář: 09.09.2016 00:19 Komentovat
Re: Vela zdaru! Martin Mráz09.09.2016 00:19
Chalani z Nitry ozvěte se mi jestli sem chodíte.neviděl jsem Vás hodně let.pište na...
Re: :-) Martin Mráz09.09.2016 00:16
:-D
:-) pivník19.04.2011 08:43
:-)
Libore Martin Mráz10.02.2010 18:00
klidně napiš.jsem vedoucí pro čechy.Zastupuji pivovary Holba-Litovel-zubr.Doporučím.Jinak...
Super Libor09.02.2010 21:04
Taky miluju piva z takovych pivovaru s duchem, ne nejake velkokvasky. Zajimalo by me, kde bych...
Víc takových srdcařů! Martin Mašek31.05.2009 10:19
Je fakt potěšení si přečíst takový článek o člověku pro kterého je pivovar opravdu...
Vela zdaru! jarda,milos, dano, slavo30.05.2009 20:09
na novom posobisku Ti prajú chalani od Nitry! Podkovan bol naj!!!
Re: PMS si Martinem velmi pomohly Martin Mráz11.05.2009 16:23
Marku dík za hezká slova.rád tě někdy uvidím.Až budeš chtít vyrazit třeba na...
Vyhledávání