úvod
homepage

Naše pivní sezóna vytisknout článek

Přidáno: 16. ledna 2007  •  Autor: Martin Povýšil
průměrné hodnocení Hodnocení: 1,22 hodnotících Hodnotících: 9 počet zobrazení Zobrazeno: 6894x

Sedím si tak u počítače a čekám, až mne políbí můza. A ta potvora ne a ne přijít. Co ji takhle nalákat na nějakou dobrotu? Sahám do ledničky a vyndavám jihlavský 18° Grand. Zasyčí uzávěr a ihned přichází kýžená inspirace – budu jen tak meditovat o uplynul

Loňský rok byl tak trochu hektický. Hned někdy v únoru přišel Sousto s tak trochu pábitelským nápadem, že oslavíme 10 let Svazu pivních turistů. Proč ne?

Po několika dnech falšování datumů u fotografií, manipulování s pamětí pamětníků a dokladování nedokladovatelného docházíme k závěru, že i letos můžeme slavit 10. výročí. A když je výročí tak kulaté, tak to musí být se vší slávou. Necháváme vyrobit výroční půllitry s logem SPT, pamětní bulletiny, kde je dokladováno oněch nedokladovatelných 10 let existence, zajišťuje se občerstvení, kulturní vložka, účast bývalých členů, různých hostů a tisku. A opravdu – oslava byla pompézní. Slavilo se dlouho do noci, hodnotily se uplynulé roky a vzpomínalo na naše začátky. Akci mohu hodnotit jedině kladně.

Zážitkem, který zde také musím zmínit, byla zajisté degustace jednoho z nejsilnějších piv na světě – X-Beer 33. Minipivovar U Medvídků jsme již navštívili dříve, ale možnost účasti na řízené degustaci tak výjimečného moku nás nadchla. A stálo to za to – skvělé pivo a vstřícný sládek Ladislav Veselý, který si s námi ochotně popovídal o výrobě tohoto skvostu, byla opravdu optimální kombinace pro nás.

Další událostí byla Expedice po bílých místech pivozemě. Nutno konstatovat, že o tato akce se vydařila na 100%. Zmapovali jsme nové minipivovary na západě Čech a s minimálními ztrátami se vrátili zpět. Naše úspěšné tažení mohlo pokračovat. Přicházejí další pochvalné články v denním tisku a na internetu, nabízejí se nové kontakty a možnosti. Ale my chceme zůstat nadále takoví, jací jsme – skromní, tiší a nenápadní pivaři, kteří nezištně zanechávají fluidum svých osobností ve všech podnicích, které várečné právo mají. Ano, to je náš úděl a osud. Je to těžká práce, ale někdo to dělat musí.

Varna minipivovaru Chyše. Autor textu je první zleva.
Varna minipivovaru Chyše. Autor textu je první zleva.

V létě přišla veřejností dlouho očekávaná VII. mezinárodní konference přátel piva, která se uskutečnila s vypětím všech sil i přes nepřízeň počasí. Za účasti zvídavého tisku jsme vyřešili opět mnoho otázek, na jejichž zodpovězení čekalo lidstvo již celé věky: např. deset rozdílů mezi kompaktním diskem a pivním táckem, deset rozdílů mezi lehkým kulometem a grilem na prase, případně deset rozdílů mezi zrzavou a ohnivou vodou. No, jsem zvědav, co nás čeká příště.

Ovšem neplánovaným vrcholem pivní sezóny byly zajisté Vánoční pivní trhy na výstavišti v Holešovicích. Narychlo zorganizovaná výprava SPT byla pro klub (hlavně pro Morise) přínosem, o které se nám ani nesnilo. Po celkem nudné cestě do Prahy a počátečním zklamání ze sobotní zavírací doby Pivní galerie jsme dorazili do Holešovic. Hned u vstupu na akci jsme byli potěšeni originální degustační sklenicí a unikátním samoobslužným systémem (dávám 100 bodů). Prvním výtečným vzorkem byl pšeničný speciál made by Kočka&Kočka a poté následovaly nemálo raritní specialitky z pivovárků Vojkovice, Březnice, Dalešice, Žamberk, Rožňava, Vratislavice, atd. atd. atd. Nutno vzpomenout i Imperial Stout 17° dle receptu Antéňáka Hoška. Bohužel, neúprosný čas nás brzy donutil k odchodu, ale cestou jsme ještě stihli navštívit Pivovarský klub, kde jsme krásnou akci korunovali dalšími třemi novinkami. Romantické to odpoledne.

Poslední prosincové dny byly prolnuty pivním vakuem, ovšem symbolickým vyvrcholením mojí pivní sezóny byl silvestrovský přípitek březnickým speciálem Imperial Pilsener Golden revolution 21° (všichni mi záviděli můj neobvyklý „šampus“).

Nezbývá než zvolat: „Dej bůh štěstí“!

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 14 komentářů, poslední komentář: 28.01.2007 15:14 Komentovat
Pokud vše vyjde Zbyněk Holan28.01.2007 15:14
tak se shledáme na slavnostech ve čtvrtek! Přátelům a turistům zdar!
Tábor Martin Povýšil24.01.2007 08:04
My jedeme do Tábora ve čtvrtek. To ještě nebude všechno vypito.
PPKK opět zdraví SPT! Zbyněk Holan18.01.2007 13:19
Možná ten Tábor vyjde! Shledáme se. Pivu zdar!
To Roman Martin Povýšil17.01.2007 18:22
Ja tože němnožko gavarju pa rusky.
Tak a mám to v poště Chody17.01.2007 12:57
Asi to nechám trošku uzrát, aby se pozapomnělo a až nebude do čeho píchnout okurková...
To Martin Povýšil Roman Holoubek17.01.2007 11:33
Mohu-li hovořit za Valachy, tak nám to stačí v rámci Moravy - nubudu se dál separovat :-)...
Chody Martin Povýšil17.01.2007 08:09
Máš to v poště. Ať si počtou Chodové :-)
To Jirka Chody16.01.2007 18:50
No nevím, zatím mi kucí nic neposlali?!
Vyhledávání