úvod
homepage

Čeští pivovarníci: výchova je cestou k rozumné konzumaci piva vytisknout článek

Přidáno: 8. dubna 2009  •  Autor: Josef Vacl
průměrné hodnocení Hodnocení: 0 hodnotících Hodnotících: 0 počet zobrazení Zobrazeno: 4134x

Čeští pivovarníci na semináři v Bruselu: ne restrikce a prohibice, ale výchova je cestou k rozumné konzumaci piva.

Čeští pivovarníci u příležitosti českého předsednictví Evropské rady, které má motto Evropa bez bariér, pokračují na půdě Evropské komise v informační kampani proti nadměrné konzumaci alkoholu. Na nedávném semináři, nad kterým převzala záštitu Stálá mise ČR při EU a spolupořádala jej Brewers of Europe, mezinárodní organizace hájící zájmy pivovarníků, prezentovali mj. názor, že je třeba bez předsudků posoudit vztah konzumace piva a zdraví, zejména zdůraznit roli pivovarníků při výchově veřejnosti k zodpovědné konzumaci piva.

V úvodu semináře vystoupil místopředseda Senátu ČR MVDr. Jiří Liška a připomněl, že pivo je nedílnou součástí evropského kulturního dědictví. Dále uvedl, že Evropa je charakteristická různorodostí kultur a životního stylu i rozdíly v konzumaci piva a alkoholu obecně. Respekt k této různorodosti vyžaduje rozdílné přístupy při výchově k zodpovědné konzumaci alkoholu, nikoli jednotný systém legislativní regulace. Převážná většina dospělých Evropanů konzumuje pivo zodpovědně a v přiměřené míře. Přestože je česká legislativa vůči pivu velmi liberální, konzumace piva v České republice dlouhodobě stagnuje. A i když dostupnost tohoto alkoholického nápoje stoupá, počet osob závislých na alkoholu klesá. Připomněl, že v roce 2003 přijaly české pivovary etický kodex, který zahrnuje seberegulaci v oblasti reklamy, podpory prodeje, obalového designu a komunikačních aktivit. Český svaz pivovarů a sladoven pravidelně pořádá školení zaměřená na seberegulaci a znalost etického kodexu.

„Je skvělé, že se EU tématem konzumace alkoholu soustavně zabývá, a to jak z hlediska členských států, tak i z hlediska investorů,“ konstatoval MVDr. Jiří Liška. „Česká republika plně podporuje edukaci v oblasti zodpovědné a přiměřené konzumace piva a věří, že tato prevence má lepší výsledky než jakákoli zákonem stanovená restrikce,“ upřesnil Jiří Liška.

Domníváme se, že není možné v celoevropském měřítku mechanicky uplatňovat opatření, která jsou možná oprávněná v některých skandinávských zemích, ale ne tam, kde se společnost k nutnosti alkohol konzumovat umírněně staví odpovědně,“ uvedl Ing. Jan Veselý, výkonný ředitel ČSPS „Čeští pivovarníci jsou naopak toho názoru, že je nutné jako alternativu k zákazům prosazovat výchovu spotřebitelů k umírněné konzumaci piva. Také proto pivovary pokračují v seberegulaci marketingových aktivit a naplňují tak ty nejpřísnější etické normy, které přijaly za své,“ dodal Jan Veselý.

Na semináři kromě dalších osobností, jakými byli představitel Generálního ředitelství pro zdraví a ochranu spotřebitele Evropské komise či prezident Brewers of Europe, vystoupil i prof. MUDr. Bohumil Fišer, CSc., bývalý ministr zdravotnictví a člen fóra Alkohol a zdraví. Ve své prezentaci Alkohol a zdraví informoval o tom, že nejnovější výzkumy potvrzují závěry vědeckých zkoumání, že rozumná konzumace alkoholu pozitivně ovlivňuje fyzickou a duševní kondici zdravého člověka. Realizované výzkumy umožnily vyvrátit názory o tom, že dostupnost alkoholu má vliv na výši jeho spotřeby. To potvrzují i data z České republiky, kde spotřeba čistého alkoholu na jednoho obyvatele v letech 1996–2006 vykazuje z dlouhodobého hlediska stagnaci.

Podle profesora Fišera je třeba rozvíjet programy zaměřené např. na poučování veřejnosti o poškozeních spojených se zneužíváním alkoholu, na zákony a předpisy, které by odrazovaly od řízení po konzumaci alkoholu, na vymáhání právní odpovědnosti maloobchodníků za prodej alkoholických nápojů v souladu se zákony a předpisy, na mezinárodní spolupráci v boji proti nezákonné výrobě a obchodování s alkoholem. Fišer se naopak domnívá, že filozofie a politika vedoucí k regulaci dostupnosti alkoholu prostřednictvím licencí pro prodejny, vyššího zdanění alkoholických nápojů nebo regulace reklamy a propagace alkoholu a sponzorství od společností vyrábějících alkohol je cesta nesprávným směrem.

 

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 0 komentářů Komentovat
Vyhledávání