úvod
homepage

Lofty na prodej, Zn. Krásná lokalita u Vltavy vytisknout článek

Přidáno: 4. dubna 2009  •  Autor: Honza Kočka
průměrné hodnocení Hodnocení: 1 hodnotících Hodnotících: 1 počet zobrazení Zobrazeno: 5362x

Nově vybudované lofty s plným zázením v centru Prahy s dostupnou MHD s krásným výhledem na Vltavu nedaleko Smíchovské pláže v areálu bývalého pivovaru Staropramen.

Takto nějak by mohla již brzy, řádově za několik let, vypadat nabídka developera, který koupí arál po zrušeném pivovaru Staropramen. Anebo také ne, třeba Heineken nechá pivovar na původním místě, hlavní výroba značek se přesune do Krušovic, ostatní pivovary projdou optimalizací.

Variant je několik, ale intenzita nakupovaní pivovarů Heinekenem u nás vyvolává nutkavou myšlenku o sjednocování image, optimalizaci výroby, zjednodušení portfolia značek, uspořádání prodeje podle regionů. Je toho hodně, co teď manažery Heinekenu CZ čeká.

O prodeji Staropramene se spekulovalo již před pár lety. Tehdy ještě na úrovni pivovarské obce, nyní se to propírá již v tisku. Dá se tedy očekávat, že k tomu dojde. A co bude se samotným pivovarem? Nejpravděpodobnější se mi jeví situace, kdy si pivovar vydělá na úpravy, kterými prošel po přesunutí pivovaru Braník, technologie se přesune jinam a areál bude nabídnut developerům. Kde jinde byste v dnešní době našli zajímavější místo v Praze? Časový horizont? Pět až deset let.

Do té doby bude vše připraveno v Krušovicích, kapacita dostatečně rozšířena, dálnice už do Prahy vede, dálniční obchvat Prahy povede těsně kolem skladů Staropramene v Radotíně, portfolio bude optimalizované, Budvar bude úspěšně připojen do rodiny, na řadě bude nákup skupiny PMS nebo K Brewery Group.

Pamatujete se, kolik pivovarů čítalo na konci minulého století uskupení Pivovary Staropramen? Kolik jich zavřeli manažeři z Bassu? Kolik jich pak optimalizovali přímo ve Staropramenu? Je to vývoj, který člověk nezastaví. Pro někoho smutné, pro většinu nezajímavá informace. Nemyslím si, že by piják piva, který u nás stále hledí spíše na cenu, nějak litoval daného vývoje.

A neznám žádný pivovar na světě – a budu rád, pokud mě opravíte, který by měl ve svém portfoliu tolik značek, které v nejbližší době u nás Heineken CZ bude vlastnit. Prořezání vlastních řad se tudíž nedá odvrátit. Drobnými detaily pak budou otázky typu „Co s Ostravarem“, kdo bude nejvyšším představitelem Svazu pivovarů a sladoven (zda nový šéf, představitel Staropramene, nebo předchozí, zástupce Starobrna), zbyde i nějaké malé místo na speciály, dočkáme se konečně pořádné televizní reklamy, kterou Heineken úspěšně boduje v zahraničí(to myslím vážně – reklamy Heinekenu, tedy ty mateřského koncernu, považuji za špičku, co ve světové pivovarnické branži najdete), kdo bude další na zařazení do portfolia?

Uvidíme, situace v posledních letech ve světovém pivovarnictví je dost hektická a o překvapení není nouze. A pokud by někdo chtěl být větší než současná mega jednička na trhu - konglomerát pivovarů A-B Inbev, muselo by dojít ke spojení, které si zatím asi dost dobře neumíme představit. Co třeba Heineken SABMiller čínský pivovar? Výstav přes 500 miliónů hektolitrů ročně? Pak by se musely řešit takové prkotiny, jako že v určitých regionech má dané uskupení příliš velké procento na trhu, jako by tomu bylo u nás. Pak by se třeba Ostravar/Radegast/Starobrno prodalo Carlsbergu, nebo jinému „menšímu“ zájemci. Ale to už předbíhám. Možná o takových pět šest let...

 

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 1 komentář, poslední komentář: 05.04.2009 11:55 Komentovat
kde bude vařit... emu05.04.2009 11:55
Je pravda, že poloha Staropramenu v centrální části Prahy ho přímo předurčuje k...
Vyhledávání