úvod
homepage

Vítání jara v Rychnově vytisknout článek

Přidáno: 6. dubna 2009  •  Autor: Zdeněk Matoušek
průměrné hodnocení Hodnocení: 0 hodnotících Hodnotících: 0 počet zobrazení Zobrazeno: 6554x

Městský Podorlický pivovar v Rychnově nad Kněžnou, nejnovější z minipivovarů Královéhradeckého kraje, vítal v sobotu 21. března příchod jara prvním naražením sudů pod širým nebem.

Na nádvoří původního pivovaru, v němž ale po desítky let šuměla v trubkách pouze sodovka, ochutnávaly stovky místních obyvatel i přespolních návštěvníků včetně neúnavných pivních poutníků produkty obnoveného pivovárku – solidní výčepní pivo Zilvar, o stupínek plnější polotmavý Kaštan vonící karamelovým sladem a nakonec světlou Kněžnu, jiskrný ležák s květnatým aroma a svěžím, hořce navinulým dozníváním. To vše v nefiltrované a nepasterované podobě, tak jako kdysi. Staletý pivovarský pozdrav Dej Bůh štěstí došel svého naplnění a všemohoucí se nejspíš přimluvil i u svatého Petra, neboť pod Orlickými horami se ten den modralo nebe a sluníčko hřálo.

Pivo se vaří podle receptů mého dědy,“ říká Jan Mikš, současný vlastník a provozovatel Podorlické sodovkárny a nejnověji i Městského Podorlického pivovaru. Jak ale dodává, současným podmínkám je přizpůsobil Vladimír Černohorský, pivovarský expert a nynější sládek minipivovaru U Bezoušků v Průhonicích. Jan Mikš pozval návštěvníky na exkurzi do varny, ke spilce a k ležáckým tankům. „Ječmen si sami nesladujeme, slad nakupujeme v malokapacitní sladovně v Dobrušce,“ vysvětluje. Voda pochází z hloubkového vrtu u nedaleké obce Slemeno, chmel je žatecký, granulovaný. Otevřená spilka má kapacitu 1200 litrů, varna vydá něco přes 600 litrů litrů mladiny – spilku tedy naplní dvě várky, které se zakvasí 15 litry kvasnic. Po šesti až sedmi dnech hlavního kvašení a sebrání „deky“ si jde mladé pivo poležet do kovových tanků - výčepní na 30 dnů, jedenáctka na 35 dnů a ležák na 40 až 50 dnů.

Majitel pivovaru pan Jan Mikš
Majitel pivovaru pan Jan Mikš

Na rozdíl od, dejme tomu, Černokosteleckého pivováru, který má hospodu, ale pořád mu schází vlastní pivo, je situace v Rychnově opačná – pivo se už vesele vaří, ale běžně se točí zatím jen v restauraci a hospodě Hotelu Havel na náměstí. Informovanost číšníků, originální sklenice i Abeceda piva od Večerkové a Kisse předložená hostům k nahlédnutím svědčí o tom, že Hotel Havel to s autentickým rychnovským pivem myslí vážně. Jan Mikš ale také potvrdil, že už na začátku léta budou moci hosté vychutnávat pivo přímo u zdroje v šenku a venkovní restauraci. Na čepu bude čas od času i příležitostný či sváteční speciál Habrovák, jehož síla, barva i charakter se budou měnit.

Nynější majitel dostal zchátralý objekt v restituci počátkem 90. let minulého století. Nejmladší z Janů rodu Mikšů je pražský právník, ale otec i děd byli pivovarníci spjatí s Rychnovem. Děda Jan Mikš zahájil profesní dráhu v roce 1905 jako tovaryš v Praze na Smíchově. Praxi podpořil studiem na První sladovnické škole v Praze a Pivovarské škole v Berlíně, mezitím ale zase tovaryšil v plzeňském Prazdroji. Neměl problém s cizími jazyky a když k tomu připočteme poptávku po českých sládcích, nepřekvapuje, že jeho další kroky vedly nejdříve do pivovaru Dreher v Budapešti, pak do chorvatského Záhřebu.

Velký zájem o nový pivovar
Velký zájem o nový pivovar

Do Rychnova se ale dostal ještě větší oklikou – přes Buenos Aires, Montevideo a Santiago de Chile, a to v té době zeměkoule nebyla ještě zdaleka tak „malá“ jako dnes. V chilské metropoli, kde asistoval při zavádění pivovarské výroby, se Jan Mikš seznámil s tehdejším rakousko-uherským velvyslancem Janem Hanušem Kolowratem, příslušníkem hraběcí rodiny Kolowratů, jež vlastnila rychnovské panství. Diplomat ho své přízni doporučil jako vhodného správce pivovaru. V roce 1913 si Mikš pivovar pronajal, hned po světové válce ho koupil a vybavil na tehdejší dobu špičkovým zařízením.

V dalších desetiletích se v moderní varně, klasické otevřené spilce a kovových ležáckých tancích rodilo světlé výčepní pivo a dvanáctistupňový ležák, dále březňák (tedy silné „březnové“ pivo) a pro požitkáře hustý a mocný tmavý porter. Stejný sortiment nabízel pivovar i v 30. letech letech, kdy po Rychnově svá alotria vyváděla partička kluků známých z románu zdejšího rodáka Karla Poláčka Bylo nás pět. Z jejich vrstevníků v té době pila běžně pivo asi jen cirkusačka Marika, dočasná spolužačka. A nuzný, leč bystrý a statečný Zilvar, ten z chudobince, nemohl tušit, že na počátku dalšího století po něm obnovený Mikšův pivovar pojmenuje obyčejnou, ale poctivou „desítku“.

Mezitím však pivovar zažil krušná období, v roce 1948 byl znárodněn a na počátku 60. let proměněn v sodovkárnu. Zdevastovaný objekt uvádí restituent Jan Mikš nejmladší do pořádku postupně už od roku 1993. Vzniká tu jakési „království“ ušlechtilých nápojů. K sodovkárně totiž přibyly výrobna sirupů a pěstitelská moštárna, palírna a lihovar. A minipivovar, vbudovaný v roce 2008 do míst, která kdysi svojí chmelovinou provoněl pivovarský mistr Jan Mikš, korunuje snahu jeho potomků o obnovení tradice.

Čtvrtinovým společníkem Městského Podorlického pivovaru je město Rychnov nad Kněžnou. Zastupitelé podpořili projekt bez většího váhání – rolí pivovárku s prozatímním ročním výstavem 1000 hektolitrů není konkurovat velkým podnikům, ale čeká se od něj, že bude dokreslovat tvář města a spoluvytvářet jeho atmosféru, zpříjemňovat volný čas místním obyvatelům a v neposlední řadě lákat domácí i zahraniční turisty. Starosta Jiří Rokl, bratr již nežijícího klavíristy a skladatele Rudolfa Rokla, měl z pohody vládnoucí na pivovarském dvoře očividnou radost.

Pohled z varny na spilku
Pohled z varny na spilku

Městský Podorlický pivovar pozval k uvítání jara své příznivce, oni naoplátku oslavili zrod zhruba osmdesátého z plejády restauračních pivovarů a minipivovarů, jež v Česku vznikly od začátku 90. let minulého století. Jak v článku Minipivovar a české poměry poměry - http://www.pivnidenik.cz/clanek/3748-Minipivovar-a-ceske-pomery/index.htm - píše Honza Kočka, tuzemský trh by podle mínění odborníků unesl podobných podniků asi půl druhé stovky. Máme se tedy stále na co těšit.

 

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 1 komentář, poslední komentář: 08.04.2009 22:07 Komentovat
Pivo v Rychnově Fíla08.04.2009 22:07
Bydlím od Rychnova kousek, tak jsem samozřejmě do nového pivovaru taky vyrazil. Naštěstí...
Vyhledávání