úvod
homepage

Žižkov, čtvrť fortelnému pivu zaslíbená? vytisknout článek

Přidáno: 27. března 2009  •  Autor: Honza Kočka
průměrné hodnocení Hodnocení: 1 hodnotících Hodnotících: 1 počet zobrazení Zobrazeno: 6458x

Už to tak vypadá, že Žižkov je centrum pivního dění v Praze. Sice zde není zatím žádný minipivovar, ale hospod, pivnic a restaurací, která točí fortelné pivo, začíná potěšitelně přibývat.

Byl jsem na novinku v čepování piva, kterou kdysi kdosi pojmenoval podle první Pivní Tramwaye „čtvrtou pípou“(pro ty co by náhodou nevěděli o co jde – pivnice, puby, nebo prostě místa, kde se točí na jednom z kohoutů různá piva, zejména pak ta fortelná), upozorněn čtenářem Světa piva. Že na Žižkově je pivnice, kde se točí piva z malých a středních pivovarů, prodávají lahvové speciály a že mají něco navíc, kulturně společenský program.

Račte vstoupit
Račte vstoupit

Tak jsem nelenil a hned na Žižkov zavítal. Cestou mi sice vrtalo hlavou, proč právě Žižkov je oblast bohatá na pivnice či všeobecně na místa, kde se dají ochutnat piva z menších regionálních pivovarů nebo z minipivovarů. Po Merendě, která po čtvrté pípě přidala rovnou sklepní bar na pivní laskominy, U radnice, kde se točí díky závozu z velkoobchodu Marek z Českého Brodu pokaždé něco jiného, U sadu, kde mají sice pro pravověrné pivaře nepřípustné G, ale i oba Mastery (13° polotmavá a 18°černá, Primátor Weizen, nově i jiná piva), vlastní hospodě pivovaru Kout na Šumavě a v neposlední řadě i belgickém pivním klubu v restauraci Los v Oslu (pravda, už Vinohrady), je tu tedy novinka, která může zaujmout svým pojetím.

Výčep
Výčep

Název pivnice Pivogalerie může být zavádějící, neboť Pivní galerie byla vůbec první, která v Praze nabízela „jiná“ piva (ale podle dostupných informací už tu třeba dlouho nebude), ale svým zaměřením pojmenování tohoto místa je odpovídající.

Kromě piva tu totiž najdete prostor (myšleno obrazně i doslovně) pro řekněme alternativní kulturu, která zahrnuje promítání, malé koncerty, one man show, recitace básní v originálním provedení, výstavy fotek a obrazů. Prostě dost aktivit (minimálně jedna týdně), které svojí skladbou můžou oslovit spoustu lidí. Pokud by někoho zajímalo, co se plánuje do blízké budoucnosti, stačí zavítat na jejich webové stránky.

 

A pokud někdo přijde i za pivem, myslím, že nebude zklamán. Čtyři kohouty v době mé přítomnosti byly obsazeny světlou desítkou z Pelhřimova, 11° ze Svijan, 12° z Havlíčkova Brodu a 13° světlou opět z pelhřimovského Poutníka. Navíc když jeden sud došel, byl naražen Porter 19° z Pardubic. Více speciálů se zde bude objevovat průběžně. Lahvová nabídka zatím pokulhává, ale i tak pro začátek si myslím, že to není úplně tak špatné.

Nabídka lahvových speciálů
Nabídka lahvových speciálů

Jinak se jedná o menší prostor nepravidelného tvaru, vlastně je to taková polosklepní ulička s výklenky, ale má to svůj charakter a nápad. V době mé návštěvy se zrovna promítalo, bylo narváno a také zakouřeno. Což se dá přežít, nejen kvůli pivu, nebo přijít odpoledne, protože zde není takový frmol. A cena piva? Desítka za 22Kč, dvanáctka za 29Kč.

Pohled od výčepu
Pohled od výčepu

Shrnuto podtrženo, myslím, že se jedná o zajímavé místo, které by si pivař bažící po netradičním pivu měl zahrnout do svých pivních toulek po Praze. Jen se obávám, aby pak na tom Žižkově po návštěvě všech výše uvedených míst posilněn neuvěřitelnou nabídkou rozličných piv nezabloudil a trefil domů:).

 

 

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 3 komentáře, poslední komentář: 01.04.2009 08:44 Komentovat
Re: Pěkný počin, ale... Honza Kočka01.04.2009 08:44
no vidis to, asi jsi je primel k omluve:) - viz jejich web pivogalerie.cz, sekce Aktuality
PG Lukáš Provazník27.03.2009 16:09
Jsou celkem často slyšet hlasy o až neurvalém chování pana Vaňka, také otevírací doba...
Pěkný počin, ale... Chody - Pivní.info27.03.2009 12:20
... kouknul jsem na jejich web a co nevidím, na čepu kromě Samsona, Kláštera a portera i...
Vyhledávání