úvod
homepage

Pivařský symbol Švejk z bronzu vytisknout článek

Přidáno: 16. dubna 2003  •  Autor: Josef Albrecht
průměrné hodnocení Hodnocení: 1 hodnotících Hodnotících: 2 počet zobrazení Zobrazeno: 3841x

Proslulá literární postava, kterou stvořil spisovatel Jaroslav Hašek a kterou si jaksi samozřejmě přivlastnily miliony milovníků piva, se dočkala velkolepé pocty. V Petrohradě totiž od pátku stojí zbrusu nová bronzová socha Josefa Švejka.

Socha v životní velikosti je zřejmě jedinou bronzovou plastikou tohoto muže na světě. V ruském městě - na Balkánském náměstí, ke kterému vede Bělehradská ulice, ji odhalil Richard Hašek, vnuk slavného spisovatele. Agentura ČTK napsala, že akci přihlížely stovky místních občanů a nechyběli car a carevna - herci Divadla satiry převlečení za Petra I. a Kateřinu II.

"Je skvělý. Je výborný. Tak hezky jsem si ho ani nepředstavoval. Mistr sochař jej udělal s vtipem. To je na tom to nejhezčí. Dědeček by měl úžasnou radost," řekl pro ČTK dojatý Richard Hašek.

Švejk je prvním, i když fiktivním Čechem, jemuž byla v Rusku postavena skutečná socha. "To je ta mystifikace, která jakoby pronikla až do lůna Ruska. To má svůj význam," uvedl Haškův vnuk. Švejk je v Rusku velmi populární. Bylo tam vydáno 16 milionů výtisků Dobrého vojáka Švejka, což je nejvíc na světě.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 0 komentářů Komentovat
Vyhledávání