úvod
homepage

U Víti Sadaře: Prazdroj ve vinárně vytisknout článek

Přidáno: 14. dubna 2003  •  Autor: Miloslav Lubas
průměrné hodnocení Hodnocení: 1,5 hodnotících Hodnotících: 2 počet zobrazení Zobrazeno: 3433x

Jak to zní, tak tam Na Litoměřicku, mezi zříceninami středověkých hradů s docela příbuznými názvy Košťálov a Házmburk (zkusme český překlad Zaječov), spočívá v pozvolném údolí městečko jako dlaň - Třebenice.

A v dlouhé řadě k sobě nalepených domků tam stojí hostinská živnost se dvěma cedulemi. Hospůdka U Víti Sadaře a Vinárna u Víti Sadaře. Dvě úzké, podlouhlé místnosti dělí stěna s průchodem bez dveří. Klasičtí pivaři, vysedávající během hokejového play-off především u dlouhého stolu pod televizí, se s vyznavači seriózního posezení nad zapálenými svíčkami snášejí velmi dobře. Ve vinárně se vytočí víc prazdroje (20 korun za půllitr), neboť se tam chodí v dobrém slova smyslu ukazovat místní i přespolní honorace. V hospůdce vede desítka Gambrinus (půllitr za 12 korun). Obojí hostinský ošetřuje pečlivě. Není divu, hospoda Sokolovna s výborným a levným lounským pivem je hned za rohem.

V tak tvrdé konkurenci by Víťa Sadař jenom s výčepem třel bídu s nouzí, i když z frekventované silnice Lovosice - Louny - Most je na malebné třebenické náměstí sotva půl kilometru. Vedle romantiky, reprezentované rozpáleným krbem, se v hospůdce i vinárně sází na jídla. Hotovky stojí kolem 45 korun a kuchařka jenom dokazuje, jak moc z talíře přikryje třeba 100 gramů vepřové, když se porce neošidí. Minutky i s přílohami vyjdou vesměs na 85 korun a báječné kančí medailónky s bramborem byly dokonce za 55 korun. Škoda jen, že U Víti Sadaře jsou někdy schopní přinést na stůl výborné červené víno studené jak led.

Miloslav Lubas

Hodnocení HN: *** (max. *****)

U Víti Sadaře, Třebenice, náměstí. Otevřeno Po - Čt 10 - 22, Pá 10 - 24, So - Ne 11 - 24

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 0 komentářů Komentovat
Vyhledávání