úvod
homepage

Zušlechtěná rychnovská sodovkárna vytisknout článek

Přidáno: 24. února 2009  •  Autor: Martin Jarošek
průměrné hodnocení Hodnocení: 0 hodnotících Hodnotících: 0 počet zobrazení Zobrazeno: 3301x

Ve světě běsní ekonomická krize nejhorší od 2. světové války, avšak v českých zemích navzdory tomu vznikají stále nové malé i větší pivovary.

Několik z nich čeká letos na své otevření ve Východních Čechách. V pátek 20. února začala v hotelu Havel v Rychnově nad Kněžnou týdenní akce nazvaná: První ochutnávka rychnovských piv.

Historická budova rychnovského pivovaru stále stojí, ale v jejím interiéru se po pár desetiletí vyrábělo výhradně nealko. To se letos naštěstí změnilo a místní
pivovárníci se tak mohli veřejnosti pochlubit svými poctivými sladovými produkty.Všechny provozovny tříhvězdičkového hotelu Havel hostily přes víkend neustupující masu zvídavých žíznivců, z nichž mnozí z pouhé zvědavosti, avšak někteří z profesionálního zájmu přišli ochutnat. Jelikož český pivař nečeká od každého půllitru omračující úder do hlavy v podobě mnohastupňové melasy, zajisté potěší nefiltrovaná desítka. Ta rychnovská se jmenuje Zilvar podle jedné z hlavních postav knihy J. Poláčka Bylo nás pět a ve srovnání s vodnatými osmičkami od Heinekena nebo SAB Miller je vskutku rajským nektarem. Trochu mi vadila jen příliš žlutá, i když stylově zakalená barva, která již evokovala poněkud živelnou a nepodajnou chuť. Nejvýraznější jiskru měla polotmavá jedenáctka Kaštan, jen mohla být podávána trochu více vychlazená. A konečně standardní dvanáctce Kněžna (zřejmě pojmenované podle místní řeky nebo historické postavy z díla Boženy Němcové)nechybělo skoro nic.Vyvážená chuť, zdravá barva, příjemná dochuť. Všechny prostory restauračních zařízení byly skoro po celou sobotu plné a k večeru bylo obtížné nalézt bez rezervace místo k sezení.

Věřme, že nová značka se na regionálním trhu ujme a bude o ní alespoň z poloviny takový zájem jako při zdařilé gastronomické akci.

 

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 2 komentáře, poslední komentář: 27.02.2009 12:14 Komentovat
Pravda pravdoucí Martin Jarošek27.02.2009 12:14
Je to tak. Dokonce v letopisech Václava Kumprechta z roku 1811 je uváděno město pod názvem...
Rychnovská dvanda Luděk24.02.2009 16:36
Pivo bylo těžko pojmenované po místní říčce, protože ta se jmenuje KNĚŽNÁ...
Vyhledávání