úvod
homepage

Nádherně probenděný večer vytisknout článek

Přidáno: 7. února 2009  •  Autor: Ladislav Jakl
průměrné hodnocení Hodnocení: 0 hodnotících Hodnotících: 0 počet zobrazení Zobrazeno: 3040x

Oregonský mikropivovar Deschutes je prý nejslavnější v celé Americe. Lze o tom diskutovat, ovšem nejlépe přímo u zdroje.

Střední Oregon je jedním z nejhezčích kusů Ameriky. Ne-li vůbec nejhezčí. Kaskádové pohoří je tu spíše rozložité a vykukují z něj třítisícové sopky. Kolem vyprahlá prérie nebo spíše polopoušť, občas rozervaná překvapivým kaňonem nebo hradbou načervenalých skal.

Pod partou čtyř sopek, zvaných Tři sestry (a jeden Bakalář) se v téhle žíznivé krajině vine řeka. Jmenuje se Deschutes a tohle jméno se zaháněním žízně souvisí víc než jméno jakékoli světové řeky. Centrem oblasti je město Bend. Ještě v roce 1993 mělo nějakých 21 tisíc obyvatel, teď už má přes sedmdesát. Snad jen nevadské Reno roste v celé Americe rychleji. Už srovnání s poslední návštěvou před šesti lety nám ukazuje nepřehlédnutelný stavební a civilizační boom. Tehdy tu chcíplo stádo psů, město působilo venkovským ospalým dojmem, dnes má živé centrum, kde dokonce stojí za to policajtovi, aby vás honil ulicemi pro špatné odbočení. Je tu hodně prosperujících firem se špičkovou technologií, ale nikdo mi nevymluví, že se sem lidi stahujou za čímsi úplně jiným. Za pivem.

Říká se, že v tomhle městě se vaří pivo v osmdesáti domech. Moc tomu nevěřím, ale faktem je, že Bend je mezi americkými pivními fajnšmekry pojmem. Město zaslíbené. A nejvíc slávy mu dává jeden zdejší pivovar, který prý je vůbec tím nejslavnějším ze všech amerických mikropivovarů. Což zní dost nafoukaně, ale jeden z těch top to určitě je. Jmenuje se: Deschutes. Na jeho lahůdky narážíte po těch lepších specializovaných prodejnách na celém americkém Západě. Patří k těm nejdražším, ale žádná snobárna za tím není. Je za tím kvalita. Zdejší lahvové Mirror Pond Pale Ale získalo v naší celoamerické třítýdenní degustaci mezi 130 druhy piv úžasnou stříbrnou medaili (2.250). Tak to bychom byli troubové, kdybychom pivovar nenašli a nedali si tam točené.

Mikropivovar Deschutes má opravdovou pivovarskou hospodu. Což je v Evropě normální, ale v Americe se pivovarské restaurace většinou podobají spíš cukrárnám, kavárnám nebo nóbl podnikům bez tváře. Tady to je jiné: je to správná putyka s barem, hučí to v ní jak v úle, je narvaná bavícími se hlavně mladými lidmi a desítky místních dívek se nakrucujou tak, že by člověk málem zapomněl, proč sem přišel. Ale ne, to fakt nehrozilo. Už proto, že za skleněnou stěnou pod modrými zářivkami tiše dělalo svou práci před očima všech celé pivovarské zařízení.

Jsou tu kóje, kde lze povečeřet, a musím říct, že kuchyně je tu nápaditá a velmi dobrá. Na americké poměry až neslýchaně. Po pár degustačních skleničkách a po večeři je člověku líto zůstat někde v kóji a tak jsme zamířili doprostřed lokálu mezi ten všechen mumraj. Ochotná obsluha nás provádí celou pivní kartou a navleče nás i do místních triček a čepic. A jízda začíná.

Hopcide IPA je silná, hořká a nebýt jednoho člena výpravy, kterému v pivu asi překáží chmel nebo co, určitě by dopadla lépe než se známkou 3.375. Červený kousek RedBend Trout (vol. 5.8 %), plné a bohaté chuti, dostal 3.250. Další je Indian Summer EPA (5.1 %), lehké, osvěžující (3.125). Jedno z nejproslavenějších piv západu Ameriky je zdejší Black Butte Porter, vhodné především ke snídani nebo před horským výstupem. Tady dostalo točené 3.125 a byla to verze vyrobená k 20. výročí pivovaru, šest měsíců uležená v sudech po bourbonu. Točená nefiltrovaná verze Mirror Pond kupodivu zůstala za lahvovou (jen 3.000), ale to taky mohlo být tím, že točené pijete v blahobytu hospody, zatímco lahvové někde v poušti na cestách. Brizzle ESB je řízné jako břitva, ale nepřítel chmele v porotě způsobil, že celková známka činí také jen 3.000. Obsidian Stout se nosí jako dezert na závěr v koňakových sklenkách, však ta vůně stojí za to. Hodnocení 2.750. A vítězem večera se stalo poměrně nudné, skvěle vyvážené avšak ničím neupoutávající SageBrush Classic Pills (vol 5.5 %) se známkou 2.625. Holt čeští pivaři.

Asi bych měl zmínit i lahvové produkty z Deschutes, o které jsme zakopli na cestách. Kromě už zmíněné dobroty Mirror Pond zvláštní známku za lahovou verzi získal Obsidian Stout (2.875), výborné bylo letní pivo Twilight Seasoinal Ale (vol 5 %), to jsme oznámkovali cifrou 3.125, lahvová verze Black Butte Porter získala 3.375 a IPA zvaná Inversion dostala 3.875.

Zkrátka, Deschutes vyrábí asi dvacet produktů, některé z nich obměňuje sezónně, jsou to piva všech možných kategorií ale všechna hodně, hodně nad průměrem amerických malých pivovarů.

 

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 1 komentář, poslední komentář: 09.02.2009 11:47 Komentovat
Zlatý Bend Karel Kříž09.02.2009 11:47
Musím potvrdit Láďova slova, že totiž Bend je na obrovském vzestupu. Město jsem...
Vyhledávání