Minipivovar Vyšší Brod
Sláva! Na světě je třetí jihočeský minipivovar. Jste-li milovníky výrazně hořkého piva, směle vyrazte do Vyššího Brodu.
Zažité klišé praví cosi o vyšší sladkosti jihočeských piv. Dosud je nabourával zejména dražíčský Lipan. Od loňských Vánoc nám však malý pivní rybník na jihu významně přihořčuje nový pivovar ve Vyšším Brodě. Nepočítám-li již dávno zaniklý táborský provoz, jedná se o třetí minipivovar na území Jihočeského kraje. Kde se vzal?
Otcem pivovárku je Jiří Fojtl. Milovník piva, cestovatel po minipivovarech, domácí vařič a nyní tedy i čerstvý minipivovarník. Jak mi navíc prozradil, s nastávajícím příbuzenstvem v Bamberku. Štastný to pivař…

Varna
To ale pořád není všechno. V plánu je i vlastní pivovarská restaurace, která by podle předpokladů měla začít fungovat už v květnu letošního roku. Tou dobou už by měl pivovárek jet na plný výkon. S otevřením vlastní restaurace bude navíc spojeno i rozšíření stávajícího sortimentu, kdy klasický světlý ležák doplní i výčepní desítka a speciální polotmavá třináctka s přídavkem čokoládového sladu. Do doby, než bude otevřena pivovarská hospoda, lze páně Fojtlovo pivo ochutnat v restauraci U Candrů na vyšebrodském náměstí. Otevřeno je celodenně a celotýdenně, za půllitr nefiltrovaného světlého ležáku v originální sklenici zaplatíte 29 Kč.

Budova pivovaru na rohu náměstí a Kaplické ulice.
Zmiňovaný světlý ležák se jmenuje Jakub. Vaří se klasicky dekokčním rmutováním, ze tří druhů sladů, chmelí se žateckým poloraným červeňákem a Sládkem. S jeho recepturou pomáhal i dražíčský sládek Papula mladší, jehož přičinění se na chuti rozhodně nezapře. Ostatně, hořkost o síle 35 IBU hovoří za vše… Není to ale tak, že by se v Brodě vařila nějaká kopie Lipana, vyšebrodské pivo je ve srovnání s ním výrazně sušší. S Lipanem má Jakub kromě hořkosti společnou ještě jednu věc – potenciál stát se zajímavým a ceněným pivem nejen v rámci regionu.
Když jsem se pana Fojtla ptal, co by měl pivař o jeho pivu vědět, odpověděl mi: „To, co by měl pivař o mém pivu vědět je, že ho vařím s láskou a dávám mu vše, co si zaslouží“. Poté, co jsem na místě viděl a ochutnal, nemám důvod mu nevěřit. Přeji proto jemu i jeho pivu mnoho zdaru a úspěchu. Třeba hned v degustační soutěži na letošních táborských pivních slavnostech.
Jakube, jen tak dál!
Hodnocení článku
Pro hodnocení se nejprve přihlašte.
Celkem 0 komentářů | Komentovat |
Vyhledávání