úvod
homepage

Krátká zpráva z mise na Kypr vytisknout článek

Přidáno: 12. ledna 2009  •  Autor: Pivo Praha
průměrné hodnocení Hodnocení: 0 hodnotících Hodnotících: 0 počet zobrazení Zobrazeno: 6201x

V listopadu jsem měl příležitost navštívit ostrov Kypr. Během naší bohužel pouze třídenní návštěvy jsme kromě letmého zhlédnutí krás přírody a architektury degustovali také místní piva.

Kypr je třetí největší ostrov ve Středozemním moři. Říká se mu také Afroditin ostrov lásky a krásy. Od roku 1974 je rozdělen na severní tureckou a jižní řeckou část. Demarkační čára v současnosti fungující i jako hranice vede i hlavním městem Nicosií. Paradoxně tak máte na jednom ostrově příležitost opustit hranice Evropské unie. Je škoda, že tento problém není stále vyřešen, protože omezuje cestovní ruch a tím i prosperitu tohoto krásného ostrova.

přílet
přílet


Naše mise začala v Larnace, odkud jsme se přemístili do asi 50 km vzdáleného hlavního města – Nicosie. Již při příjezdu do Nicosie jsme z dálnice viděli jeden ze dvou místních pivovarů, který vaří hlavně pivo v licenci koncernu Carlsberg. Druhým je pivovar KEO.

KEO Brewery

Tento pivovar byl vybudován v Limassolu roce 1951 za účasti českých odborníků. Jeho původní kapacita byla pouhých 15 000 hl piva ročně. V současnosti je pivovar jednou z firem vinařského koncernu KEO a jeho výstav je cca 350 000 hl piva ročně. Pivovar vyrábí pouze jeden druh piva – světlý ležák v plechovkách, lahvích a 5 l soudcích.





Photos Photiades Breweries

Firma byla založena v roce 1963 a vlastní nejstarší značku piva LEON vyráběnou na Kypru od roku 1937. V roce 1968 začala firma vyrábět pivo v licenci Carlsberg. K výrobě tradiční značky LEON se vrátila roce 2003. V současnosti ovládá firma přibližně 53 % kyperského pivního trhu.
Pivovar v současnosti vyrábí dva světlé ležáky – LEON a Carlsberg.




Kromě těchto místních piv lze na ostrově koupit i mnoho importovaných piv včetně českého Budvaru.




V restauracích se prodává většinou pivo lahvové, pouze větší podniky nabízejí i pivo točené.


Zajímavostí jsou dvě restaurace s názvem Brewery. Ačkoliv zde pivovar nenajdete, nabízejí různá ochucená piva i možnost samočepování .
Ceny piva se v restauracích začínají na 1,50 EUR. Levnější lahvové pivo v obchodě lze koupit za 1 EUR /0,63 l.

Ochutnali jsme všechny místní značky, dojmy z naší degustace jsou následující :

Carlsberg

Ležák světlý, obsah alkoholu 4,6 %
V tomto případě neplatil trochu moc sebevědomý reklamní slogan pivovaru o pravděpodobně nejlepším pivu na světě. Pivo bylo světlounké, se silnou pasterační vůní, nízkou plností a vodovou chutí.

KEO

Ležák světlý, obsah alkoholu 4,8 %

I když pivo obsahuje kukuřici, bylo lepší než Carlsberg, čisté ve vůni i chuti, málo hořké s netypickým charakterem hořkosti. V horkých letních dnech na pláži lze toto pivo doporučit. Na posezení v restauraci však není.


LEON

Ležák světlý , obsah alkoholu 4,5 %

Pro našince asi nejpříjemnější pivo. Barva, plnost i hořkost podobná českým pivům. K dokonalosti by bylo třeba zapracovat na charakteru hořkosti a sladění chuti. Ale rozhodně je to pivo, které má svoji tvář.

Ačkoliv jsme byli na ostrově již mimo sezonu, přálo nám počasí. Teplota dosahovala 27 C, nebe bylo blankytně modré, prostě paráda. Pro dovolenou na Kypru se doporučuje období květen – říjen.


Foto 6

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 0 komentářů Komentovat
Vyhledávání