úvod
homepage

Já chci jet na Havaj vytisknout článek

Přidáno: 1. prosince 2008  •  Autor: Martin Jarošek
průměrné hodnocení Hodnocení: 0 hodnotících Hodnotících: 0 počet zobrazení Zobrazeno: 3682x

.....protože pivo tam maj.... A je ho tam relativně hodně.

Vedle chřipky a pohlavních chorob přivezli evropští mořeplavci koncem 18. století na Havajské Ostrovy též pivo, které tam, stejně jako všude jinde brzy zdomácnělo. V současné době má svůj lokální pivovárek každý trochu větší obydlený Havajský ostrov. V městečku Lahaina na ostrově Maui se vaří solidní ležák Bikini, který je v této lokalitě běžně na čepu a vyskytuje se i v plechovkách. Větší výběr druhů má pivovar na sousedním ostrově Kauai. Sofistikovaná pivovarská hospoda U velryby je sice uzavřena, ale v sousední obci pivovar Keoki vaří běžně tři druhy Ale rozličných barev. Největším a nejrychleji se rozvíjejícím havajským pivovarem je provozovna Kona Brewing Company na Velkém ostrově. Pivovar vaří asi 15 druhů piv, z nichž nejpozoruhodnější je pšeničňák s "ovocem vášně" [passion fruit] a s jeho výrobky se lze setkat i na severoamerickém kontinentě. Na stejném ostrově ve mestě Hilo je možno ochutnat několik produktů z pivovaru Mehana. Kuriozním zážitkem v místní hospodě bylo, že se personál zdráhal povolit mi odnést si z knajpy prázdnou pivní láhev. Země svobody [USA] mne nepřestane nikdy překvapovat!

 

V Honolulu jsem spěchal do minipivovaru Gordon Birch, kde jsem naposledy nadšeně konzumoval na podzim 1998. Avšak jaká změna! Lokální ležáky uz nevoní chmelem a je patrné, že se původně místní firma za poslední desetiletí rozrostla na anonymní řetězec několika desítek provozoven. Náladu mi nespravila ani návštěva další pivovarské hospody Brew Moon. Tamější piva mne příliš neoslovila, navíc točený mok byl cítit po nevyčištěných trubkách. Byl jsem v časové tísni, přesto jsem ještě zavítal do hospody s lákavým názvem Sam' s Big Aloha Brewery. A hle! I v Honolulu lze najít příulný pivovárek! Typická americká čtyřka, líný odpolední provoz a na čepu hned 10 místních značek! Nejlepší je, pro rozšíření vlastního kulturního obzoru ochutnat od každého trošku. Nejpozoruhodnější je vysoce hořké EHV Ale a ležák s příměsí extraktu z agave, z kteréžto rostliny se běžně vyrábí tequila.

 

Ochutnáno, vypito, ale stále suší! Neni divu. V okolí se nachází spousta dosud činných sopek. Takže hurá do další hospody a "Okale Meluna" [dno vzhuru] !!!

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 3 komentáře, poslední komentář: 04.12.2008 17:58 Komentovat
Havajske pivo Ludwig04.12.2008 17:58
Kdyz jsem ja byl naposledy na Havaji (na ostrove Big Island), bylo nejlepsim pivem Kona Beer Ale...
Ananasové víno na Maui Karel V.03.12.2008 15:21
Pokud už zamíříte na Havaj, tak vřele doporučuji navštívit Tedeschi winery ve městečku...
Passion fruit... Pivomil_Chmelny03.12.2008 15:11
...je ovoce hodně podobné maracuji, což mi zrovna moc vášnivé nepřipadá, ale proti gustu...
Vyhledávání