úvod
homepage

Domácí vařpivové seberte se, mám vás rád vytisknout článek

Přidáno: 14. listopadu 2008  •  Autor: Zdeněk Matoušek
průměrné hodnocení Hodnocení: 0 hodnotících Hodnotících: 0 počet zobrazení Zobrazeno: 3217x

Čím rychleji se blíží Den „D“ českého homebrewingu (v sobotu 13.12.), tím silnější cítím nutkání vytáhnout ze skříně jednoho kostlivce. Je to už skoro čtyři roky roky, kdy se na Světu piva.cz tak trošinku rozvinula diskuse, nebo spíš jen její embryo,( http://www.pivnidenik.cz/komentare/clanek/t787/index.htm), a sice o českém názvu pro domácí vaření piva a člověka ho provozujícího. Ta debata brzy uvadla a padla jak vyčerpané spodní kvasnice na dno fermentační nádoby. Takže zvítězil homebrewing – termín srozumitelný, používaný na celém světě. Ale ruku v ruce s ním přišel homebrewář – a to už je pěkné strašidýlko. Necítím se být jazykovým puristou, akceptuju spoustu cizích slov v češtině tam, kde to má opodstatnění (třeba anglické termíny v technice, elektronice – a to i jejich vtělení do češtiny, jako například skenování, mailování atd.), ale u tak prastaré záležitosti jako je vaření piva (a dokonce tak „české“ záležitosti) mi to moc nesedí. A navíc: pracuju ve veřejnoprávním médiu a pokud bych napsal příspěvek o domácím vaření piva a prošpikoval ho homebrewáři, tak i kdyby čirou náhodou dosahoval kvalit Ernesta Hemigwaye, E. E. Kische, Arta Buchwalda a Michaela Jacksona dohromady, nevezmou mi ho!!! Zároveň se přiznávám, že o svém favoritovi pro toto slovo taky nejsem přesvědčen. Ale dáme-li hlavy dohromady?

Takže pro ty, kteří by se tím chtěli vážně chvilku zabývat, pár poznámek, citací, úryvků…

- Němci používají často „Selbstbrauen“ a „Selbstbrauer“ – pro nás je to ale nepoužitelné: samovaření vede ke slovu samovar, a to je u nás už zadané; další název v Německu používaný je Hausbrau, tedy v překladu „domovar“ (ten imponuje i mně, včetně odvozeného domovarník); stejný názor má i Gorvin, který na své stránce píše:  „Ve světě se příprava piva podomácku nazývá Homebrewing (čti houmbrúving) což znamená Domácí pivovarství nebo vaření. Český termín by mohl znít domovar či domovárek, ke kterému se někteří domovarníci přiklánějí“;  německý „Hausbrauer“ Volker R. Quante, píšící svůj web také česky, poznamenává: „Jednou ročně se členové německé asociace domácích pivovarníků („Vereinigung der Haus- und Hobbybrauer in Deutschland“) scházejí, aby si vyměnili své zkušenosti formou soutěže v domácím pivovarnictví a dalších pivních aktivitách.“

- Poláci volí označení PIWOWARSTWO DOMOWE (našel jsem to na webové stránce informující o „Honze Kočke, wielkiem propagatoru czeskiego piwowarstwa domowego oraz organizatoru konkursu piw domowych“)

- bývalá česká BBC na své stránky před časem přišpendlila: „Jan Kočka si stěžuje, že k domovarníkům neboli homebrewářům jsou dnešní české zákony přísnější než k výrobcům vína. Všeho ale do času, což koneckonců platí i o našem pořadu…“

- „Jsem PIVARNÍK a doma si pro sebe a sobě blízké PIVAŘÍM. Už se těším až bude "Spolek pivarníků". Já myslím, že to nezní špatně“, píše Milan na Světu piva.cz v únoru 2005.

- A teď ze Slovníku češtiny:

pivák - rozváží nebo dělá pivo

pivovárečník, pivovarník, pivovárník – vaří pivo

A moje případné návrhy nebo podpora již řečeným návrhům:

domovarník

domácí pivovarník

pivovarník amatér

domácí pivovárečník

pivák (že by?)

domácí vařpiva :-)))

 

Dej Bůh štěstí!

 

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 7 komentářů, poslední komentář: 16.12.2008 10:13 Komentovat
domovarník Rudolf Lach16.12.2008 10:13
poslední dobou už na místo ošklivého "homebrewáře" začínám používat "domovarník",...
Díky za příspěvky. A teď, co s tím? Zdeněk Matoušek03.12.2008 12:18
Co se ankety o českém názvu pro ctitele domácího vaření piva a samotného domácího...
varic Njorloj18.11.2008 14:37
Tak jelikož stále jedu jen z koncentratů, tak jsem spíše domokvasič, domokvasník či či...
Další silné výrazivo v ČJ pro homebrewáře Zbyněk Vašíček18.11.2008 09:20
Dříve jsme používali v Brně i různých patvarů - výrazů jako : pokoutvarník,...
název hroch16.11.2008 16:16
Sám se označuju jako domácí vařič piva, a proto vyhovují domovarník s dodatkem piva nebo...
Domovarnik Honza Kočka16.11.2008 10:24
I kdyz mi to lehce pripomina domobranu, bral bych spise domovarnika . A uplne odlehcene potom...
Ahoj pivníci framax15.11.2008 21:28
Ahoj pivnící - tak to je moje pojmenování pro nás pro všechny, kteří se bavíme...
Vyhledávání