úvod
homepage

Budvar: Ve Švédsku zůstaneme vytisknout článek

Přidáno: 25. března 2003  •  Autor: Josef Albrecht
průměrné hodnocení Hodnocení: 3,08 hodnotících Hodnotících: 24 počet zobrazení Zobrazeno: 2916x

Šéfové českobudějovického Budvaru se brání informacím americké společnosti Anheuser-Busch, jejíž právníci minulý týden v prohlášení uvedli, že podle rozhodnutí švédského soudu by měli Češi zaplatit Američanům přibližně tři miliony korun.

Američané navíc tvrdili, že podle verdiktu soudu Budvar nesmí na švédském území používat název Budweiser Budvar.

Ředitel Budvaru Jiří Boček pro agenturu ČTK řekl, že prohlášení neobsahovalo informaci o tom, že soud nevyhověl části žaloby, která vymáhala po českobudějovickém pivovaru zákaz užívání obchodních známek Budvar a Budbräu.

Anheuser-Busch oznámil, že mu Budvar na základě rozhodnutí soudu musí společně s jeho distributory ve Švédsku zaplatit kolem 100.000 dolarů (tři miliony Kč). Soud navíc podle Anheuser-Busch rozhodl o tom, že Budvar. "Část rozhodnutí, která byla v náš prospěch, přímo podporuje naše obchodní aktivity, neboť ve Švédsku prodáváme pivo pod označením Budějovický Budvar," uvedl Boček.

Ředitel Budvaru prohlásil, že se proti rozhodnutí švédských soudců odvolají a budou se bránit. "Odvoláme se i proti výši poplatku, který představuje 50 procent celkových soudních výloh," zdůraznil Boček. Prohlášení zástupců Anheuser-Busch z minulého týdne bylo podle něho dalším pokusem o účelovou interpretaci soudních rozhodnutí, protože vytvářelo dojem, že švédský soud rozhodl plně ve prospěch americké firmy.

Českobudějovická společnost vlastní téměř čtyři stovky ochranných známek v celkem stovce zemí. S americkým pivovarnickým koncernem vede desítky soudních sporů a správních řízení.

Budvar, který vyváží pivo do šedesáti zemí, obchoduje v ve Švédku přibližně sedmdesát. Letos se prosadil dokonce do největšího švédského řetězce restaurací Bishop's arms.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 0 komentářů Komentovat
Vyhledávání