úvod
homepage

Pivní klastr v JČ a ochr.evr. známka České pivo již k užití? vytisknout článek

Přidáno: 23. října 2008  •  Autor: Vašíček
průměrné hodnocení Hodnocení: 0 hodnotících Hodnotících: 0 počet zobrazení Zobrazeno: 3491x

Pivní klastr jihočeský a konečně zlegalizování "Známky všech známek"

Tak jsem slyšel někdy před týdnem v TV, že už je konečně schválena a uvolněna k použití ochranná evropská známka "České pivo". Též jsem zaslechl dnes na veletrhu (medicínském) v Brně, že snad v jižních Čechách byl ustaven nějaký nový "pivní klastr" hlavně pro malé pivovary, je to prý 2 dny staré... Dovolím si citovat 6 let starou část článku o Moravskoslezském pivním klastru: (www.msunion.cz) 27.09.2002 - "O průmyslových clusterech, pomocí kterých může Moravskoslezský kraj přilákat další investory, hovořila na Investment Forum Ostrava 2002 náměstkyně generálního ředitele agentury CzechInvest Hana Chlebná. Vysvětlila, že clustery jsou určitá průmyslová odvětví či výroby, kterými jsou konkrétní regiony typické a které si získaly svůj zvuk. "Můžeme hovořit o francouzském sýru či holandských květinách. I Moravskoslezský kraj má však své clustery. Například moravskoslezský pivní cluster je velmi dobrý," uvedla Chlebná"(konec citace).A k ochranné známce České pivo uvedu citaci z Hospodářských novin z prázdnin/přetisk i na www.Podnikatel.cz z 24.7.2008):HN: Pivovary se dočkaly označení "České pivo"


O půlnoci vypršel termín, kdy se mohly podat připomínky k plánované registraci ochranné známky pro české pivo. Vzhledem k tomu, že ze strany EU žádné připomínky nepřišly, mohou se již české firmy připravovat na novou marketingovou složku. Na etikety si totiž můžou natisknout označení „České pivo“. Toto označení by především mělo pomoci prodeji v zahraničí, píší Hospodářské noviny. Česko se tak stalo první zemí v EU s národní chráněnou technologií. České pivo je ve světě pojem. Je tak charakteristické a vyjmenované podmínky tak podrobné, že nikdo jiný nemůže říci, že také vaří české pivo, citují Hospodářské noviny šéfa Českého svazu malých nezávislých pivovarů Jiřího Fuska.Používání ochranné známky České pivo je však vázané na několik podmínek. Přesně je určena technologie výroby, spodní i horní hranice obsahu alkoholu, hodnotu pH, senzorické vlastnosti, použité suroviny i vyznačení části republiky, kde se to pravé české pivo vaří.K těmto podmínkám měly připomínky dva největší české pivovary – Plzeňský Prazdroj a Staropramen. Velkou část své produkce totiž vaří za hranicemi ČR a tyto vyrobená piva nebudou moci označení České používat. Jejich výhrady ale ostatní členové svazu přehlasovali, dodávají Hospodářské noviny.

(No vždyť to je Úspěch jako BEJK,radujme se,jen jestli se k tomu dokáží pivovary i spotřebitelé "správně postavit" a zase se to nepro**re jako jiné věci v naší historii...V.)

 

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 5 komentářů, poslední komentář: 27.03.2009 09:35 Komentovat
české pivo Petr Buriánek27.03.2009 09:35
V dnešním vydání deníku E15 je článek o ochranné známce "České pivo" + zamyšlení v...
České jako slovenské...a Bažant bude mít pré... Vašíček04.11.2008 16:45
Ani bych se nedivil, po tom všem, kdyby tu známku měl nakonec i Bažant. Okecali by to třeba,...
Podmínky Petr Buriánek03.11.2008 18:53
30. 10. psal ladin pod článkem "České pivo" odkaz:...
Podmínky Vašíček03.11.2008 18:31
Na to, abych odpověděl, že na nějakých stránkách "EU", jsem příliš euroskeptik, ale...
přesné podmínky hroch28.10.2008 15:13
Dají se najít a zveřejnit přesné podmínky, které musí pivovar splnit aby mohl používat...
Vyhledávání