úvod
homepage

Smutný Budvar mezi báječnými jídly vytisknout článek

Přidáno: 20. března 2003  •  Autor: Miloslav Lubas
průměrné hodnocení Hodnocení: 2 hodnotících Hodnotících: 2 počet zobrazení Zobrazeno: 3675x

Po pádu komunismu vznikly v Harrachově hospody z lecjakých domů. Krkonošská jídelna, která v horském městečku pod Čertovou horou slouží turistům už šestý rok, má svou přechůdkyni ve stravovacím zařízení lesního závodu.

Koneckonců, za výčepem po ní zůstalo výdejní okénko do kuchyně. Za ní se pohybuje stěžejní postava restaurace - kuchař.

"Co je to ta Vídeňská roštěná?" ptá se ho muž. "Maso z roštěnce, naložené s kořením, s cibulkou nahoře," dělá kuchař zákazníkovi chutě. Ten se ještě opováží: "A je to měkké?" Vyslechne si jen nevěřícné: "Ty vole..." Většina hotových jídel v Krkonošské jídelně, ozdobené figurkami Krakonošů od monumentů v životní velikosti až po pidifigurky, vyjde na 68 korun. Přesně tak drahá nebo levná svíčková s pěti dokonalými knedlíky, brusinkami a šlehačkou. Tři měkké plátky masa leží v omáčce s příjemnou barvou i chutí, v níž se nedá přehlédnout vzorné zacházení s kořenovou zeleninou.

Je téměř škoda dávat si čočkovou polévku za dvacet korun, i když při běžkařské túře přes Voseckou boudu, přijde vhod.

V Krkonošské jídelně točí tmavou třináctku Regent a desítku Budvar. Budvar stojí 17 korun, hostinský ho na stůl přinese perfektně vychlazený, leč pěna rychle opadne a po přestávkách mezi loky nezůstávají na sklenici vůbec žádné bílé proužky. Zbytečně smutný pohled. Stejně jako na plátek citrónu, spadlý na koberec nebo flekatý ubrus.

Ale jinak - pohoda tady vítězí. "Jaký je svatební řízek?" ptá se starší paní, usazená u stolu s manželem. "Velký a obalovaný," odpoví číšník. Na talíři s pestrobarevnou, bohatou zeleninovou oblohou vypadá jako zlatý šperk.

Hodnocení HN: *** (max. *****)

Krkonošská jídelna: Harrachov, nad autobusovým nádražím. Otevřeno denně od 11 do 21 hodin.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 0 komentářů Komentovat
Vyhledávání