úvod
homepage

Pivní pokrmy z vepřového masa vytisknout článek

Přidáno: 17. března 2003  •  Autor: Radka Řehánková
průměrné hodnocení Hodnocení: 1 hodnotících Hodnotících: 5 počet zobrazení Zobrazeno: 6222x

Kdo by odolal pravé vesnické zabijačce, která zaručeně na každou správnou vesnici patří a ke které neodmyslitelně patří velká konzumace alkoholických nápojů, především piva.
A proto si v dnešním díle o vaření představíme několik receptů na úpravu vepřo

CHMELAŘSKÉ MEDAILONKY

Ingredience:
600-800 g panenky, 2 jablka, 0,15 l piva, 2 vejce, 100 g hladké mouky, 200 g žampiónů, sůl, pepř, olej.

Z panenky nakrájíme medailonky, okořeníme, pokapeme pivem a necháme odležet. Připravíme si těstíčko z vajec, piva a mouky. Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců, nakrájíme na plátky, namočíme v připraveném těstíčku a usmažíme. Medailonky osmahneme z obou stran. Hotové přendáme na talíř a zakryjeme. Ve výpeku osmahneme na plátky nakrájené žampióny. Podáváme s kolečkem osmaženého jablka a žampióny.

VEPŘOVÉ MASO S "DVANÁCTKOU"

Ingredience:
750 g vepřové kýty, 3 lžíce oleje nebo sádla, 7 lžic kečupu, 3 stroužky česneku, 1 velká cibule, 2 pórky, 1 dl 12° piva, sůl, pepř.

Maso nakrájíme na nudličky, osolíme a opepříme. V kastrole rozehřejeme tuk, vhodíme připravené maso a za stálého míchání opékáme. Pak přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, na plátky nakrájený česnek, kečup a podlijeme pivem. Dusíme asi 15 minut a přidáme na plátky nakrájený pórek a ještě chvíli podusíme. Nakonec dochutíme solí a kořením a podáváme buď se smaženými bramborovými hranolky, nebo s pečivem.

PIVOVARSKÉ MASO

Ingredience:
400 g vepřové krkovičky bez kosti, 2 lžíce oleje nebo sádla, hladká mouka, sůl, 3 dl 10° světlého piva, 100-120 g pórku, 1 pfeferonka.

Vepřové maso nakrájíme na silnější nudličky, osolíme, zlehka poprášíme moukou a na oleji osmahneme. Poté přidáme na proužky nakrájený pórek, najemno nakrájenou pfeferonku, zalijeme pivem a zvolna dusíme. K pokrmu podáváme chutný tmavý chléb.

NADÍVANÝ BŮČEK NA PIVĚ

Ingredience:
400-600 g odkostěného bůčku, 1 dl světlého piva, 2 vařené brambory, 1 lžíce másla, 1-2 vejce, 4-5 ks růžičkové kapusty, 1-2 malé cibulky, 1 mrkev, petrželka, pepř, muškátový květ, oříšek, sůl.

Bůček zbavíme kůže a chrupavčité části. Poté utvoříme větším, špičatým nožem otvor-kapsu a vyplníme ji následující směsí. Na másle zlehka osmahneme najemno nakrájenou cibuli, přidáme nakrájenou předvařenou mrkev, kapustu, osolíme, okořeníme, zalijeme rozmíchanými vejci a necháme zahoustnout (srazit). Po naplnění bůček uzavřeme, dáme na pekáček a nejprve podlijeme vodou. Po zapečení podlijeme pivem. K pokrmu podáváme bramborovou kaši, bramborové nebo chlupaté knedlíky, ale rovněž může být vhodný špenát, zelí nebo variace zelných salátů.

PRAŽSKÝ FLAMENDRÁK

Ingredience:
400 g vepřového masa, 100 g libové slaniny, 3 dl tmavého piva, 100 g pálivého kečupu, hladká mouka, 1 velká cibule, zázvor, česnek, drcený kmín, sůl.

Maso nakrájíme na drobné kostičky, osolíme, okořeníme a zlehka poprášíme moukou. Nakrájenou slaninu a cibuli osmahneme dorůžova, přidáme předpřipravené maso, nakrájený česnek, kečup a zasmahneme. Zalijeme pivem a dusíme doměkka.

ŽEBÍRKO PO STAROČESKU

Ingredience:
Asi 4 vepřová žebírka, 2 párky nebo klobásy, 2-3 dl tmavého piva, 1 lžíce sádla, 2 lžíce strouhaného chleba, 2 lžíce rozinek, 1 cibule, zázvor, sůl, drcený pepř.

V kastrole na sádle opečeme osolené a okořeněné žebírko, přidáme najemno nakrájenou cibuli a osmahneme dorůžova. Přidáme rozinky, na plátky nakrájený párek, nastrouhaný chléb a zalijeme pivem. Přikryjeme pokličkou a v troubě dusíme doměkka.
K pokrmu podáváme bramborové šišky nebo máslové noky.

VEPŘOVÉ ŽEBÍRKO NA PIVU

Ingredience:
4 jarní cibulky, 2 lžíce přepuštěného másla, 4 vepřová žebírka, sůl, pepř, špetka mletého kmínu, 2 dl piva, 4 lžíce smetany ke šlehání.

Omytým cibulkám odkrojíme zelenou nať, nakrájíme ji na tenká kolečka a bílý konec podélně rozpůlíme. Vepřová žebírka opečeme na rozehřátém másle po každé straně asi 2-3 minuty. Přidáme rozpůlenou cibulku a krátce osmahneme. Žebírka osolíme, opepříme, posypeme kmínem a přendáme na talíř. Na pánev vlijeme pivo a necháme ho jednou vzkypět. Přimícháme smetanu a omáčku necháme asi 2-3 minuty povařit. Dochutíme solí, pepřem a kmínem. Maso včetně šťávy, kterou pustilo, vložíme zpět do pánve a prohřejeme. Na závěr do omáčky přidáme nakrájenou nať. Podáváme s houskovými nebo bramborovými knedlíky a ředkvičkovým salátem s pažitkou.

PLZEŇSKÉ MASO

Ingredience:
500 g vepřového masa z kýty, sůl, pepř, 1/2 lžičky papriky, 3 stroužky česneku, 1 dl světlého piva (nejlépe 12°), 4-5 lžic kečupu, 1 červená a 1 zelená paprika, 1 větší cibule, olej nebo sádlo.

Maso nakrájíme na nudličky, osolíme je a opepříme. V pánvi s vyšším okrajem nebo v kastrole rozpálíme sádlo nebo olej, vhodíme připravené maso a za stálého míchání opékáme. Koncem opékání přidáme papriku, česnek nakrájený na tenké plátky a podlijeme pivem. Dusíme až téměř doměkka. Pak přidáme na nudličky nakrájené papriky, na tenké prstýnky nakrájenou cibuli a kečup. Dusíme ještě asi 5 minut, až zelenina mírně změkne.
Podle chuti dokořeníme nebo přisolíme a podáváme buď s chlebem, nebo s různě upravenými brambory.

VEPŘOVÉ SAUTÉ NA PIVĚ

Ingredience:
400 g libové vepřové kýty, 80 g libové slaniny, 2 dl světlého piva, 40 g oleje, 1 středně velký pórek, oregáno, drcený pepř, sůl.

Maso nakrájíme na tenké nudličky. Do kastrolu dáme olej, na nudličky nakrájenou slaninu, přidáme nakrájené maso a osmahneme. Potom přidáme na proužky nakrájený pórek, osmahneme, okořeníme, osolíme, zalijeme pivem a krátce podusíme. Podáváme s různě upravenými brambory nebo jen s dalamánky.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 0 komentářů Komentovat
Vyhledávání