úvod
homepage

Válcování po polsku vytisknout článek

Přidáno: 10. října 2008  •  Autor: Ladislav Jakl
průměrné hodnocení Hodnocení: 0 hodnotících Hodnotících: 0 počet zobrazení Zobrazeno: 3353x

Ochutnávka v mikropivovaru C. K. Brewar v Krakově.

Nejdřív bylo hlavním městem Polska Gniezno, poslední krátkou dobu pár set let Varšava, ale mezitím většinu času to byl právě Krakov. Zázrakem byl uchráněn největších válečných hrůz, po válce se stal hlavní polskou turistickou atrakcí. Královské sídlo Wawel, Staré Město plné byznysu i pouličních umělců, vše zabalené krásnou uvolněnou srdečnou atmosférou. Nejzajímavější je asi obnovující se židovské město Kazimierz.



I tady v Krakově mají slavný mikropivovar, C. K. Brewar. Jen kousek od Starého rynku je v místě bývalých hradeb obrovská podzemní pivnice, krásně zařízená, včetně celého vybavení pivovaru. Pivo si můžete sami točit z tří nebo pětilitrových válců, které vám barmanky donesou a ukotví na stůl. A první vážná stížnost: o pivu vám nedají žádné informace, žádný písemný prospekt, žádné povídání. A to je velká chyba, protože místní pivo by si to zasloužilo.



Poprvé jsem si na to stěžoval už loni, letos přibyly jen základní informace na tabuli u výčepu. První válec byl světlý nefiltrovaný lager. Příjemné pití, možná trochu slabý a také mírně nakyslý a cítit po kvasinkách. Ale velmi osvěžující. Polotmavá asi dvanáctka už měla větší plnost a jak se na stole ve válci ohřívala, přidávala se i pěkná vůně. Následovala pšenice. Ta v Polsku moc tradici nemá, ale třeba v jednom varšavském mikropivovaru jsem nedávno pil skvělou. Ta zdejší krakovská byla také moc dobrá, vzbuzovala pocit živého čerstvého pití, ale opět měl člověk dojem, že by mohla být silnější a jaksi i pšeničnější. Nejlepší byl rozhodně tmavý speciál, těžko říci, možná třináctka nebo čtrnáctka. Bohaté chutě a přiměřená síla.



Bary, vinárny, hospody a kavárny Starého Města jsou spíš snobské s pivem různé kvality, noc je nejlepší probendit v Kazimierzi. Tady stojí za zaznamenání hlavně po barech točená warka strong: voltáž sedm procent, tedy nějakých šestnáct stupňů, lahůdka.Kultura pití piva i pivo samotné zaznamenalo za poslední generaci v Polsku ohromný rozmach. Je ale dobré nezůstat u standardů jako jsou Tychy, Lech, Žiwiec či Okocim, chce to poohlédnout se po malých pivovarech, které i v Posku jen kvetou.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 2 komentáře, poslední komentář: 11.10.2008 21:52 Komentovat
Re: CK browar bumbátko11.10.2008 21:52
Pana Jákla to dozajista zajímat nebude, pana Jakla ano.
CK browar Jiri.J11.10.2008 17:31
CK Browar jsme navštívili asi před 7 lety, jeho produkty měly tehdy chuťově blízko k...
Vyhledávání