úvod
homepage

I prezident má rád pivo vytisknout článek

Přidáno: 10. října 2008  •  Autor: Honza Kočka
průměrné hodnocení Hodnocení: 1 hodnotících Hodnotících: 1 počet zobrazení Zobrazeno: 5803x

Ano, náš nejvyšší představitel státu má rád pivo. A nejen to české.

Alespoň to píše ve svém blogu na stránkách Klaus.cz(zde). Vše začalo emailem od vrchního sládka pivovaru Bridgeport Brewing Karla Ockerta z Portlandu. Ten paří mezi veterány americké pivní scény. Pro nás je i zajímavý tím, že má přímé české předky. V emailu mi sděloval, že na pivo k nim zašel náš prezident.


Prezident republiky Václav Klaus a vrchní sládek pivovaru Bridgeport v Portlandu. Foto: oregonlive.com

Kdo by ještě náhodou neslyšel o tom, že i ve Spojených státech můžete ochutnat nejen dobrá, nýbrž i vynikající piva, tak vězte, že právě zde můžete ochutnat piva z nejvíce pivních kategorií na celém světě. Jen v Denveru, kde tento týden probíhá velký pivní festival Great American Beer Festival(LINK), se na jednom místě sejde na 400 pivovarů, které nabízejí na dva tisíce piv. Příliš na to, abyste je všechna ochutnali za pouhé tři dny trvání této akce. A současně probíhající degustační soutěž piv pak hodnotí u nás nejoblíbenější mok v neuvěřitelných 75 kategoriích. Nehodnoťte tedy americkou pivní scénu podle toho, že polovinu trhu tvoří „dobroty“ Budweiser a Bud Light.

Ale zpátky k prezidentovi a americkému pivu. Karl Ockert byl hned v první vlně sládků, kteří našli odvahu vařit nejen běžný american lager, ale i piva svrchně kvašená, výrazně chmelená a jiné pochoutky, které tamní trh do té doby neznal. A pivovar Bridgeport Brewing se udržel do dnešních dnů i přes obrovskou konkurenci, která jen v Portlandu čítá na třicet pivovarů.

A právě tento pivovar navštívil při své cestě po Oregonu a Seattlu v nedávné době i náš prezident, pan Klaus. Znáte to. Každá oficiální návštěva je předem naplánovaná, a rozepsaná po minutách. Takže ani tato návštěva nebyla nejdelší. Ale i tak to stačilo, aby si pan prezident ve svém blogu napsal následující:

V mikropivovaru Bridgeport, který nám doporučil jako povinnost superznalec piva Láďa Jakl, dostanete na tácku osm vzorků piva v malých skleničkách a jedno si máte vybrat. Všechna z nich byla dobrá. Představa o naší pivní výlučnosti je mylná, to vím už dávno.

Možná si řeknete, to je toho. Ale původní myšlenku o této krátké návštěvě vůbec psát, mi připomněl text v Lidových novinách, kde uvedli výcuc z prezidentského blogu. A pokud se informace o tom, že se v Americe vaří nejen pitelná, ale i dobrá piva, objeví v celostátním deníku, je to jedině dobře. Snad se podobných zpráv, že nejen ve Spojených státech, ale i jinde na světě, která běžný pivař nepovažuje za pivně zajímavá(Itálie, Norsko, Dánsko...) bude objevovat více. Časem se totiž může stát, že podobná piva, která zatím u nás vaří jen minipivovary(a náchodský Primátor), nebude považovat za něco absurdního.

Poznámka: pokud si chcete procvičit anglický jazyk a přečíst si názor přímého účastníka setkání, amerického novináře, koukněte SEM.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 15 komentářů, poslední komentář: 28.10.2008 22:24 Komentovat
Díky náčelníku... JBS28.10.2008 22:24
Díky náčelníku, že jsi se Ládi zastal. Kdo někdy zabrousí na jeho blog, tak zjistí,...
Re: Bože můj . . . emu11.10.2008 23:38
:-)))) Kam se na něj hrabou pánové z Brna, na superznalce jednoho, viď ;) Na Hradě se najdou...
Re: Bridgeport lahůdka bumbátko11.10.2008 21:57
Nebylo to už v roce 1992?
Re: Bože můj . . . bumbátko11.10.2008 21:55
:-)))
prof. V.K. v Bridgeportu :-)) Jiri.J11.10.2008 17:35
Celkem to Vénovi závidím...
Re: Bože můj . . . Jiri.J11.10.2008 17:33
:-))
Re: PI Honza Kočka11.10.2008 17:02
Ano, je to znama vec. Viz jeho pesi tury Praha-Prcice nebo tenisova klani. Jeho fotek s pivem...
Bridgeport lahůdka Petr Žalio11.10.2008 10:56
Souhlas s Weetkem:)Musel jsem se pousmát. Jinak Bridgeport je opravdu skvělý. Měli jsme...
Vyhledávání