úvod
homepage

Pivní slavnosti 2008 vytisknout článek

Přidáno: 23. září 2008  •  Autor: Petr Buriánek
průměrné hodnocení Hodnocení: 0 hodnotících Hodnotících: 0 počet zobrazení Zobrazeno: 2425x

Ač každý rok navštívím několikery pivní slavnosti, letos jsem se s nimi nějak míjel. Nebýt asi 45minutové zastávky v Pelhřimově na Dni otevřených dveří, který se konal v polovině srpna, tak jsem měl na svém letošním kontě 0.

Na to, že od rána pršelo, bylo již chvíli po začátku na pivovarském dvoře odhadem přes 200 návštěvníků. Točilo se 5 druhů piv (světlá 10°, 12°, extra chmelená 12°, kvasnicová 12° a černá 10°). Podařilo se mi vmáčknout se na první exkurzi. Trochu mne překvapila dvounádobouvá varna s přímým ohřevem (nějak jsem měl v podvědomí, že v Pelhřimově mají čtyřnádobovou…). Cestou zpět k autu jsem se stavil i u bývalého minipivovaru Paula Holborna „Pablo’s Tacos“. Venkovní logo zvěstuje, že je tam nyní pizzerie a na čepu Litovel. Nicméně bylo zavřeno. Nevíte někdo o dalším osudu tohoto postaveného, ale nikdy nezprovozněného minipivovaru? Mluvilo se o přesídlení do Plzně, ale letos ticho po pěšině.


Zato v září jsem si letní půst vynahradil. V sobotu, 13. 9. se v rámci oslav narozenin Jižního Města, konala u stanice metra Opatov premiéra festivalu piva a jídla. Fr. Richter, z restaurační pivovaru Richter pub u Bulovky, staví na Jižním Městě nový pivovar a tak sebou přivezl symbolicky 11 druhů piv. Dopoledne jsem odjížděl ze Šumavy, kde pršelo a byla zima a tak jsem přemýšlel, jestli se akce vůbec zúčastnit. Praha mne ale přivítala modrou oblohou a tak jsem vyrazil. U několika stánků bylo možno zakoupit půllitr s logem Praha 11, soutěžilo v hodu prázdným pivním sudem, šipkách či stolním fotbalu apod. Hlavně jsem ale na každém rohu potkal plno známých, pivovarníků, sběratelů, homebrewářů. Prostě, docela jsem byl z této akce nadšen.


No a nakonec tuto sobotu se v Černicích u Plzně v Pivovarském dvoře Purkmistr uskutečnil první ročník festivalu minipivovarů s názvem Slunce ve skle. 12 minipivovarů, většinou jedno pivko lepší než druhé (ne že by se dalo všechno stihnout ochutnat :-), opět dost známých a nakonec i to počasí nebylo tak špatné. Sice od rána bylo pod mrakem a zima, ale nepršelo a pro mne to bylo lepší než 35° ve stínu. Přes 500 příchozích návštěvníků mělo možnost, kromě ochutnávek piv, sledování práce staročeských řemeslníků, či vystoupení skupiny historického šermu, také hlasovat o nejoblíbenější minipivovar. Vítězem se stal domácí Purkmistr, před železnorudským Belvederem a varnsdorfským Kocourem.


P. S.: Jen jsem to dopsal, tak jsem si vzpomněl, že v 1. polovině července jsem naplánoval rodinný výlet k Čertovu jezeru a „shodou okolností“ se v nedaleké Železné Rudě konaly slavnosti k 1. výročí založení místního minipivovaru. Při té příležitosti bylo pokřtěno jejich nové pivo, medová 13° Pašerák. Kromě něj se točila i zbývající piva tohoto mini, polotmavá 12° Belgrád, světlá 11° Belveder a tmavá 13° Grádl. Cena všech piv byla stanovena jednotně na 14,99 Kč. Ve venkovním stanu se také dala zakoupit piva spřátelených pivovarů, např. borůvkové z Černic, Dobřanský Sekáč… Na akci byl přítomen i stavitel tohoto minipivovárku J. Krýsl a tak jsem ho požádal o menší odbornou exkurzi (díky). Bohužel 10 minut po příjezdu na slavnosti začalo pršet, což urychlilo rodinný odjezd (škoda, protože den předtím, v pátek kdy slavnost začínala, bylo nádherné počasí), ale i tak to byla vcelku povedená akce. Teď již se těším na 3. Vánoční trhy, pravděpodobně na novém místě, trochu jinak organizované, no nechám se překvapit.

 


vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 0 komentářů Komentovat
Vyhledávání