úvod
homepage

Pivní babí léto v Seattlu vytisknout článek

Přidáno: 15. září 2008  •  Autor: Martin Jarošek
průměrné hodnocení Hodnocení: 0 hodnotících Hodnotících: 0 počet zobrazení Zobrazeno: 3119x

Nejen komerčně úspěšná káva Starbuck je typickým artiklem amerického Seattlu. Ve městě se nalezá zhruba 15 pohostinských minipivovarů/ Brewpubs/.

Vedle dnes již velice známé firmy Red Hook, která rozšířila výrobu i do jiných měst USA je další oblíbenou provozovnou Pyramid Alehouse. V současnosti vaří kolem 10 druhů piv, která jsou krom medového lehkého ležáku všechna svrchně kvašená. Nejznámější je pšeničný Heffeweizen. Od roku 1989 funguje v prostorách městské tržnice minipivovar Pike. Krom toho, ze svym klientům nabízí kvalitní značky jako je např. hluboce hořké IPA, pšeničné Monk' s Uncle ve stylu Abbey s žateckým chmelem nebo Schotch Ale Kilt Lifter vařené s přídavkem sladu k přípravě whisky, v instruktážním letáku stručně informuje o stupňovitosti, obsahu alkoholu, historii a dokonce o jednotkách hořkosti svých trunků(Barley Wine má neuvěřitelných 90 IBU!).

Již ne tak známá, avšak neméně kvalitní je pivovarská restaurace Elysian Fields na 1. Avenue. Mezi 9 druhy svrchně kvašených piv se nalézají hned 3 druhy pšeničáků- jeden dokonce připravován s využitím části nesladované pšenice - tak jak to známe u belgických Lambicu a take Ale jasminove, které loni zvítězilo v kategorii speciálů na celostátní soutěži amerických minipivovarů.

Pivovar Rock Bottom je vedle svých chutných piv také pověstný svou vyhlášenou kuchyní, takže je tam kolem poledne velice obtížné sehnat místo k sezení. Místní sládek do svého stoutu přidává trochu syrovátky, protože ta prý obsahuje mléčný cukr /laktozu/, který nefermentuje a výrobek tak docílí jemnější, sladší chuti. Brewpub Six Arms se nalezá již na cestě do městské čtvrti, kterou okupují místní dotěrní bezdomovci a permanentně opilí Indiáni. Six Arms vaří i pivo malinové, pšenicné, Porter a sezónní speciály. Veskrze svrchně kvašený je i lokalní výčepní Dough, který okázale ohrnuje nos nad všemi pilsnery a ležáky, nicméně mi nabidl pintu seattleskeho lageru z dalšího městského minipivovaru Maritime Pacific. Nápoj je hluboce hořký a voní po poctivých ingrediencích.

Při vší snaze jsem toho více v Seattlu nestihl, ale myslím, že rámcový obrázek o tamější minipivovarské scéně je více než výmluvný.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 1 komentář, poslední komentář: 22.09.2008 01:01 Komentovat
Vzpominky na Seattle Honza Kočka22.09.2008 01:01
v Seatllu jsem byl v roce 2001, v listopadu. Prave zacinala sezona piv barley wines, tedy jecnych...
Vyhledávání