úvod
homepage

Mladí Francouzi holdují pivu vytisknout článek

Přidáno: 27. února 2003  •  Autor: Josef Albrecht
průměrné hodnocení Hodnocení: 1,94 hodnotících Hodnotících: 20 počet zobrazení Zobrazeno: 4607x

Každý desátý Francouz má vážné starosti s alkoholem. A to i přesto, že za posledních čtyřicet let klesla spotřeba alkoholu v tomto státě téměř o polovinu. V této zemi vína a koňaku má přitom stále větší podíl na míře konzumace pivo.

Jeho obliba vzrůstá hlavně u mladých lidí, kteří mu v některých případech dávají dokonce přednost před populárním vínem. Tyto údaje vyplývají ze studie Národního institutu zdraví a lékařského výzkumu. Expertíza přitom tvrdí, že mladí Francouzi pijí nejčastěji v závěru týdne. Zatímco mladí lidé často holdují pivu, starší generace zůstává věrná tradici a pije hlavně víno. "Dvě třetiny Francouzů, kteří jsou starší než pětašedesát let denně sáhne po skleničce vína," vyplývá z analýzy.

Francouzi spotřebují každý jedenáct litrů čistého alkoholu na hlavu, což je přibližně o jeden litr více než milovníci alkoholických nápojů v České republice. Studie zdravotníků naznačuje, že každý rok zemře ve Francii na následky požívání alkoholu více než dvacet tisíc obyvatel. "Nejvíce jich umírá na rakovinu, cirhózu jater a kardiovaskulární choroby," citovala ze studie agentura ČTK.

Zatímco analytici jsou skeptičtí a míní, že pozice Francie je co do zdraví v Evropě velmi špatná, mnozí lékaři říkají, že vliv alkoholu na zdraví je velmi individuální. "Samozřejmě že nadměrná spotřeba alkoholu není nic zdravého. Ale pokud pijete s mírou, většinou to mí spíše pozitivní účinky," dovolávají se často autoři knih o nápojích vyjádření neurologů nebo lékařů, kteří se zabývají zažívacími potížemi.

Jejich slova nepřímo potvrzuje i zpráva agentury AP, která informovala o úmrtí čtvrtého nejstaršího člověka žijícího na planetě. Sto třináctiletý John Morran z Michiganu zemřel na počátku týdne na selhání srdce. Stařec měl na konci života problémy se zrakem a sluchem, ale podle příbuzných se jinak těšil do minulého týdne dobrému zdraví. "Nikdy nebyl nemocný. Žil plně. Kouřil doutníky, pil pivo a jedl tučná jídla. Byl to úžasný muž," řekla agentuře AP McMorranova příbuzná Lisa Saxtonová.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 1 komentář, poslední komentář: 03.03.2003 12:54 Komentovat
Francie Marek03.03.2003 12:54
Ve Francii pobývám během roku velmi často, a pravdou je, že se tam pije opravdu děsně!!...
Vyhledávání