úvod
homepage

Zlatá pivní horečka vytisknout článek

Přidáno: 19. srpna 2008  •  Autor: Martin Jarošek
průměrné hodnocení Hodnocení: 0 hodnotících Hodnotících: 0 počet zobrazení Zobrazeno: 3050x

Aljaška byla až do roku 1867 ruským územím, než ji za 7 miliónů dolarů prodal car USA.

Objednáte-li si na Aljašce v hospodě v září kvašenou okurku a zrovna došly zásoby, musíte počkat až do dubna. Pivo se však zde vaří po celý rok.

Nejznámějším pivovarem tohoto amerického státu je Alaskan v Juneau založený roku 1986. Vyrábí běžně zhruba 7 druhu piv, z nichž nejpopulárnější je polotmavý Amber a nejzajímavější Smoked Porter vyráběný nejspíš s přídavkem nakouřeného sladu. V největším aljašském městě Anchorage se nalézá 5 minipivovarů, které vedle běžných, zpravidla svrchně kvašených piv vyrábí i místní speciality jako je pivo medové nebo Spruce Tip Ale, jehož recept pochází z dob slavných mořeplavců Beringa a Vancouvera, kteří nedostatek, či přímo úplnou absenci chmele při vaření piva kompenzovali smrkovým jehličím.

Mimochodem, tato krajová zvláštnost rozhodně stojí za ochutnání, stejně jako pravé pivo borůvkové. Při svém návratu na aljašské území po sedmi letech jsem bohužel zjistil, že některé mé oblíbené pivovary jsou uzavřeny, jako například můj někdejší "druhý domov" Zlatý sever. I přesto výběr kvalitních pivních značek v četných lokálních hospodách je i nadále uspokojivý. V Juneau v nejstarším místním výčepu Imperial Bar nabízejí Rainier, Mirror Pond, jadrný pšeničný Widmer, vedle v Lucky Lady pitelný anchorageský lager Glacier či výživnou 13 Rogue z Oregonu. V "Hangaru" je na čepu plných 25 značek z mnoha zemí světa - pivo holandské [Grolsch], kanadské [Yukon Gold], jihoafrické [Pilsner Urquell], dánské [Carlsberg] či britské [Bass].

Nejvíce mne však potěšil Alaskan Hotel, kde ve stylovém výčepu vyhradili celou jednu radu píp pro piva v belgickém stylu. Ať již pijete točený Chimay nebo jeho zdařilé variace z kalifornské [Brother Thelonius] či kanadské [Unibroue] produkce, vše chutná výtečně. Je však třeba mít na paměti, ze tyto značky mívají v průměru kolem 8 proc. alkoholu.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 4 komentáře, poslední komentář: 26.08.2008 21:13 Komentovat
Navrat ztraceneho syna Martin Jarosek26.08.2008 21:13
Vcera jsem nahodou v aljasskem Skagway objevil jiz oplakany minipivovar, ktery se pred 7 lety...
kanada Jiri.J19.08.2008 17:46
Jo Alaskan je špička, takový jejich Smoked Porter je skutečná lahůdka, pár druhů jsem od...
Unibroue Weetek19.08.2008 14:54
S Aljaškou to sice nemá moc do činění, ale musím souhlasit s autorem, že kanadská piva...
Jihoafrické Pilsner Urquell Roman Holoubek19.08.2008 09:27
:-)
Vyhledávání