úvod
homepage

Březnice dnes – Herold se točí vytisknout článek

Přidáno: 3. srpna 2008  •  Autor: Jiří Kaňa
průměrné hodnocení Hodnocení: 1 hodnotících Hodnotících: 1 počet zobrazení Zobrazeno: 3084x

Právě se vracím z Březnice od Herolda. Mohu vám sdělit, že se má pořád k světu.

Nedávné zprávy o ukončení či jen přerušení výroby v březnickém pivovaru mě docela vystrašily. Proto jsem dnes na kole dojížděl do Březnice trochu s obavami. Dám si Herolda? A bude i černý?

Nebudu vás napínat, točeného Herolda jsem si dal. A po tom Staropramenogambrinusovém půstu po cestě přišel docela vhod. Ale nebylo všechno tak, jak bych si představoval.

Dnešek byl pro Březnici tak trochu mimořádný. Probíhala totiž pouť. Což obnášelo náměstí obsazené atrakcemi, takyatrakcemi, a vůbec všeljakými pouťovými hovadinami. I občerstvením. Točil se mimo jiné Herold a dokonce i Klášter (11%+12%). Klášter je totiž na čepu v podniku naproti někdejšímu výčepu Herolda, o kterém jsem kdysi dávno, téměř před pěti lety, nadšeně psal toto: „…poprvé v životě se mi zde podařilo sehnat točeného Herolda! A sice v Blatenské ulici (leží na cyklostezce směrem od Drahenic) v restauraci „U Hošků.““ Tak tedy naproti „Hoškům“ se nyní točí Klášter a právě tahle hospoda dnes provozovala na zmiňované pouti výčepní stánek.

Naproti byl ale stánek s Heroldem. Na čepu světlá desítka a dvanáctka (lahodná), černé nikoliv. Prý není ani v Caffé Restaurantu „Na statku“. Nakoupil jsem lahvové březnické ve SPARu na náměstí (k dispozici celý sortiment) a nakonec se dostal i k mému oblíbenému „Statku“. S potěšením jsem popatřil na půllitry s logem Herolda, naplněné tmavým pivem. Sláva, přece jen si dám!

Naštěstí jsem se obsluhy u výčepu včas zeptal a ušetřil si tak znechucení. Černé na čepu totiž nebylo březnické, nýbrž krušovické. Věru chabá sacharinová výčepní náhražka za poctivou hořkou třináctku!

Sudové černé v Březnici, jak jsem vyrozuměl, zatím k dispozici není. A až bude, tak bude, snad tedy i na „Statku“.

Díky pouti jsem dočkal i jedné výjimečnosti – „Na statku“ se totiž točilo do půllitrů (10% za 20 Kč, 12% a Krušovice za 25,-). Přičemž obvyklá míra je zde 0,4 l. Zajímavé ale je, že nějaké podivné fyzikální zákony zde znemožňují točení piva do třetinek. Připadal jsem si skoro jako kdysi u Richtera na Bulovce…

Dobrá zpráva tedy je, že v Březnici si pořád ještě můžete dát Herolda. Na to jejich nejlepší, tmavou třináctku, si ale ještě musíme počkat.
vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 0 komentářů Komentovat
Vyhledávání