Kvasnicové pivo Holba je hitem léta
Přidáno: 31. července 2008 • Autor: Jan Kočka
Hodnocení: 0 Hodnotících: 0 Zobrazeno: 3327x
Hodnocení: 0 Hodnotících: 0 Zobrazeno: 3327x
Absolutním hitem letošního léta je nefiltrovaná Holba, lidově nazývaná kvasničák. V nabídce je pouze jako sudová, takže nabízí dobrou příležitost vyrazit si na jedno do blízké hospůdky nebo u ní přijemně posedět na letní zahrádce.
Nepasterovaná Holba je zatím k mání v několika šumperských hospodách i okolí. Zajít si na ni můžete třeba do pivnice Disco 1 v Šumperku a výborně ošetřenou Vám ji načepují také v restauraci U Peterků v Petrově nebo v restauraci U Urbanů v Dolních Studénkách.
Letos už její odbyt dosáhl 240 hl, což je ve srovnání s loňskem o 40 procent více a celkově lze předpokládat prodej až 700 hl.
Kvasničák je pivo s přirozeným obsahem neodfiltrovaných pivovarských kvasinek. Má lahodnou osvěžující chuť, kterou získává dlouhým zráním v ležáckém sklepě."Jeho minimální doba je 30 dní a pak se z ležáckých tanků stáčí přímo do sudů." říká Vladimír Zíka z pivovaru Holba, který potvrzuje oblibu tohoto výjimečného produktu a vyjadřuje plány do budoucna."Díky rostoucí poptávce chceme ještě během léta počet hospod rozšířit nejen v Šumperku, ale i okolí. Nezávisí to však jen na nás, rozhodující je především vybavení hospod."
Kvasnicové pivo je tzv. živé se zvýšeným obsahem aktivních kvasinek a proto potřebuje stabilně nízkou teplotu, podobnou při jaké zraje v pivovaru v ležáckém sklepě. Je tedy nutné uchovávat ho ve sklepích nebo velkoobjemových chladicích boxech.
"Právě vysoké nároky na skladování i jeho ošetřování způsobily, že od výčepu téměř zmizelo a to i přesto, že zájem o něj je obrovský,” říká Vladimír Zíka. Kvasnicové pivo nejenže podporuje dobré trávení, ale je současně bohatým zdrojem vitamínů i dalších zdraví prospěšných látek a díky osvěžující chuti ideální pro zahnání žízně.
Hodnocení článku
Pro hodnocení se nejprve přihlašte.
Celkem 0 komentářů | Komentovat |
Vyhledávání