úvod
homepage

Budvar uspěl mezi Lordy vytisknout článek

Přidáno: 19. února 2003  •  Autor: Josef Albrecht
průměrné hodnocení Hodnocení: 2,11 hodnotících Hodnotících: 9 počet zobrazení Zobrazeno: 3255x

Právníci Budějovického Budvaru mají důvod k oslavám. Podle informací agentury Reuters totiž tento pivovar může ve Velké Británii používat značku Bud.

Právní výbor Sněmovny lordů potvrdil několik měsíců staré rozhodnutí britských soudů a zvrátil tak snahy společnosti Anheuser-Busch o to, aby značku směli užívat výhradně Američané.

"Ještě jsme neobdrželi rozsudek ani odůvodnění. Ale rozhodnutí nás těší, napomůže nám k dalšímu rozvoji našich obchodních aktivit," reagoval pro ČTK ředitel Budvaru Jiří Boček. Ten už při posledním rozhodnutí anglických soudců uvedl, že jejich verdikt je velmi důležitý. "Může mít zásadní vliv na další spory v jiných zemích," uvedl loni na podzim Boček. Stanovisko tříčlenné komise je konečné. Výbor je totiž v britském království nejvyšší soudní instancí.

Britský trh považují obě firmy za velmi důležitý. Například pro americkou společnost je druhým největším. Budvar si mohou koupit lidé v šedesáti státech. Společnost má zaregistrováno téměř čtyři sta ochranných známek ve více než stovce zemí. S koncernem Anheuser-Busch vede čtyři desítky soudních sporů a dalších čtyřicet správních řízení před patentovými úřady. V některých zemí neznají lidé budějovické pivo jako Budvar nebo Bud - například v Kanadě si pivo z jižních Čech pořídíte pod etiketou Czechvar.

Zatímco Budějovický Budvar zaznamenal loni oproti roku 2001 pokles zisků o sto šedesát milionů korun, jeho americký konkurent hlásí v tržbách za poslední čtvrtletí vzestupnou tendenci. Hlavně díky novým značkám na svém nejsilnějším trhu přímo ve Spojených státech poskočily trhy ve srovnání s loňským závěrem roku o sedm procent a přehouply se přes tři miliardy dolarů.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 0 komentářů Komentovat
Vyhledávání