úvod
homepage

Pivo a králík vytisknout článek

Přidáno: 17. února 2003  •  Autor: Radka Řehánková
průměrné hodnocení Hodnocení: 1 hodnotících Hodnotících: 2 počet zobrazení Zobrazeno: 4710x

Myslíte si, že králičí maso a zlatavý mok nejde dohromady? Přesvědčíme Vás, že i toto zdravé maso můžete upravit v kombinaci s pivem….Takže teď už jenom stačí zajet k babičce na venkov pro pravého domácího králíka a příprava skvělé večeře může začít.

KRÁLÍK NA PIVĚ

Ingredience:
1 králík, 3 lžíce oleje, 1 cibule, 100 g kořenové zeleniny, sůl, 0,25 l vývaru nebo vody a 1/2 kostky masoxu, 1 lžíce mouky, 2 lžíce strouhaného chleba, 0,25 l piva.

Na tuku osmažíme cibuli a kořenovou zeleninu dozlatova. Vložíme rozporcovaného králíka, osolíme, podlijeme a dusíme doměkka. Maso potom vyjmeme a omáčku necháme vysmahnout. Slabě zaprášíme, přidáme strouhaný chléb, zalijeme vývarem, přidáme pivo a na maso procedíme.
Příloha: houskový knedlík.

KRÁLÍK NA MLADÝCH CIBULKÁCH

Ingredience:
Králičí hřbet a běhy, 80 g anglické slaniny, 1 svazek mladých cibulek, 1 dl černého piva, chlebová kůrka, 3 zrnka celého pepře, 2 zrnka nového koření, bobkový list, tymián, sůl.

Jemně nasekanou cibuli osmahneme na slanině. Vložíme na porce rozdělaného králíka, osolíme, přidáme koření a maso ze všech stran osmahneme. Pak je podlijeme horkou vodou, obložíme mladými cibulkami a dusíme. Měkké maso vyjmeme, šťávu zahustíme strouhanou chlebovou kůrkou rozmíchanou v pivě a povaříme. Podáváme s brambory.

KRÁLÍK NA ČERNO

Ingredience:
Králičí maso-zadek, 80 g libové slaniny, 250 ml tmavého piva, 40 g másla, 60 g cibule, 100 g povidel, 50 g mandlí, 50 g rozinek, 50 g sušených švestek, 50 g perníku, citrónová šťáva, cukr, divoké koření, sůl.

Králíka rozdělíme na 8 dílů, které prošpikujeme slaninou. Do kastrolu dáme máslo, cukr a najemno nakrájenou cibuli a zvolna osmažíme dohněda. Poté přidáme předpřipravené porce králíka, osolíme, okořeníme mletým divokým kořením a zalijeme částí piva. Zvolna dusíme téměř doměkka. Nakonec přidáme strouhaný perník, citrónovou šťávu, spařené oloupané mandle, rozinky, překrájené sušené švestky a dolijeme zbytek piva a ještě povaříme.
Příloha: houskový knedlík

SMAŽENÝ KRÁLÍK V PIVNÍM TĚSTÍČKU

Ingredience:
1 králičí předek, 150 g polohrubé mouky, hladká mouka, 2 vejce, olej na smažení, 2 dl 10° světlého piva, bílý mletý pepř, sůl.

Králičí předek rozsekáme asi na 12-16 dílů. Maso zpola uvaříme a necháme zchladnout. Poté ho osolíme, okořeníme, obalíme v hladké mouce a namočíme do středně hustého těsta připraveného z piva, vajec, soli, malého množství oleje a polohrubé mouky. Zvolna usmažíme ve středně nahřátém oleji. Podáváme s bramborovou kaší a sezónním salátem nebo pikantním kompotem.

KRÁLIČÍ JÁTRA A SRDCE NA PIVĚ

Ingredience:
2 ks králičích jater, 2 králičí srdce, 200 g libové slaniny, hladká mouka, 2 dl 10° světlého piva, 1 středně velká cibule, drcený kmín, pepř, majoránka, sůl.

Králičí játra zbavíme žluče a rozkrojíme na polovinu. Srdce rovněž rozřízneme na půl a vymačkáme krev. Do kastrolu vložíme na proužky nakrájenou slaninu a cibuli. Zlehka osmahneme. Poté přidáme játra a srdce zlehka obalené v mouce a opět osmahneme. Přidáme veškeré koření, podlijeme pivem a dusíme doměkka. Teprve potom osolíme. Podáváme s různě upravenou rýží.

KRÁLIČÍ HŘBET "PODLE SLÁDKA"

Ingredience:
Králičí hřbet, 2 dl granátového nebo tmavého piva, 60 g másla, hladká mouka, menší cibule, lžička sekaných bylinek, bílý pepř, 150 g čerstvých hub (nebo 15 g sušených hříbků), sůl.

Jednotlivé porce hřbetu osolíme, opepříme a obalíme ve směsi mouky s usekanými bylinkami. Takto připravené porce zlehka osmahneme na másle spolu s jemně nakrájenou cibulí. Přidáme houby a zalijeme pivem. Pod pokličkou zvolna dusíme doměkka. K takto připravenému pokrmu podáváme nejlépe domácí těstoviny.

KRÁLÍK NA PIVĚ S ROZINKAMI

Ingredience:
Králičí maso-zadek, 80 g libové slaniny, 250 ml světlého piva, 40 g másla, hladká mouka, 100 g cibule, 50 g rozinek, mletý pepř, sůl.

Maso z králíka rozdělíme na osm dílů, které osolíme, opepříme a obalíme v mouce. Do kastrolu vložíme máslo, nakrájenou cibuli a slaninu. Zlehka osmahneme, přidáme předpřipravené porce králíka a krátce osmahneme. Poté přidáme rozinky, zalijeme pivem a pod pokličkou zvolna dusíme doměkka. Přílohou je knedlík v ubrousku.

KRÁLÍK NA PIVĚ SE SMETANOU

Ingredience:
Králičí hřbet, 2-3 dl světlého piva, 2 lžíce másla, 2 vaječné žloutky, 2 lžíce kysané smetany, hladká mouka, petrželka, bílý pepř, sůl.

Porce králíka osolíme, opepříme a obalíme ve směsi hladké mouky a sekané petrželky. Tyto porce zlehka osmahneme na másle. Dále zalijeme pivem a zvolna dusíme doměkka. Nakonec přilijeme rozmíchané žloutky s kyselou smetanou. Krátce prohřejeme a podáváme s rýží.

KRÁLÍK NA PIVĚ A BYLINKÁCH

Ingredience:
120-150 g králičího hřbetu, 80 g libové slaniny, 3 dl 10° světlého piva, 40 g másla, menší cibule, hladká mouka, provensálské bylinky, sůl.

Jednotlivé porce odblaněného králíka protáhneme proužky slaniny, osolíme, okořeníme bylinkami a zlehka obalíme v hladké mouce. Poté vložíme do pekáče s máslem, lehce osmahneme, podlijeme pivem a pod pokličkou v troubě zvolna dusíme. Podáváme s bramborem.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 0 komentářů Komentovat
Vyhledávání