úvod
homepage

Mezinárodní ocenění pro piva Primátor z náchodského pivovaru vytisknout článek

Přidáno: 18. července 2008  •  Autor: tisková zpráva
průměrné hodnocení Hodnocení: 0 hodnotících Hodnotících: 0 počet zobrazení Zobrazeno: 6187x

Britský odborný časopis Beers of the World (Piva světa) vyhlásil vítězem druhého ročníku soutěže nejlepší piva světa v jedné ze čtyř hlavních kategorii, kategorii ležáků, pivo značky Primátor Exkluziv 16%, kterou vyrábí Pivovar Náchod, a.s.

Vítězem v dalších hlavních kategoriích, kategorii piv typu Ale anglického typu byl vyhlášen belgický Tripel Karmeliet. V kategorii piv typu stout/porter zvítězil anglický Rouge Shakespeare Stout a v kategorii pšeničných piv německý Kaltenberg König Ludwig Weissbier. Soutěže se zúčastnilo více než 250 značek ze stovky pivovarů z Evropy včetně Velké Británie, USA a Austrálie. Mezinárodní porota, složená z pivovarských odborníků a novinářů, degustovala anonymně vzorky ve třech kolech. Vybrala celkem 20 piv a právě náchodský Primátor Exkluziv 16% zaujal porotu vedle vytříbené chutě i barvou a dalšími vlastnostmi špičkového piva.

Také další náchodská piva, prezentovaná v soutěži, uspěla. V dílčí kategorii nejlepší tmavý ležák byl nejlepším pivem vyhlášen Primátor Dark. a v dílčí kategorii nejlepší vícestupňový ležák Primátor Exkluziv 16%. Patrně největším překvapením pro porotce bylo v konkurenci německých piv umístění pšeničného piva Weizenbieru z náchodské produkce na druhém místě v kategorii pšeničných piv.
„Vítězství našeho v piva v hlavní kategorii i úspěchy dalších našich značek v dílčích kategoriích chápeme jako výraz ocenění práce všech, kteří chtějí a hlavně umějí v náchodském pivovaře uvařit vysoce kvalitní pivo a zároveň to vnímáme jako výzvu i závazek vyrábět to nejlepší pivo i do budoucnosti,“ uvedl Ing. Josef Hlavatý, generální ředitel a místopředseda představenstva Pivovaru Náchod a.s., který je zároveň členem prezidia Českého svazu malých nezávislých pivovarů a členem předsednictva Českého svazu pivovarů a sladoven. „Tento mezinárodní úspěch jen podporuje názor, že kvalitní pivo může vyrobit i malý, regionální pivovar a vyplácí se sázka na výběr kvalitních surovin a používání tradiční technologie“ dodal Ing. Josef Hlavatý.


Exportní manažer pivovaru Romana Jansová při přebírání ocenění


Náchodský pivovar byl založen rozhodnutím městského zastupitelstva v roce 1872 a první pivo bylo vyrobeno o dva roky později. V roce 1935 se začala v tehdejším Obecním pivovaru Náchod používat chráněná značka Náchodský Primátor, předchůdce současné známky PRIMÁTOR® . V současné době náchodský pivovar nabízí širokou škálu piv, od klasických výčepních přes ležáky a dále ucelenou řadu pivních speciálů včetně populárního pšeničného kvasnicového piva Weizenbier. Mezi úspěšné novinky na českém trhu patří i PRIMÁTOR® English Pale Ale, svrchně kvašený polotmavý ležák anglického typu Náchodský pivovar, který je od ledna 1993 akciovou společností 100 % vlastněnou městem Náchod, získal za svá piva ke dnešnímu dni více než 90 ocenění z domova i zahraničí. K nejnovějším patří obhájení vítězství tmavého ležáku PRIMÁTOR® Premium Dark v soutěži pořádané Českým svazem pivovarů a sladoven České pivo roku 2007 a vítězství ve Zlatém poháru PIVEX v kategorii nealkoholických piv.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 15 komentářů, poslední komentář: 05.08.2008 16:04 Komentovat
Re: Re: Re: Re: Primator vs. Louny Petr Buriánek05.08.2008 16:04
Díky za info a mohu-li ještě otravovat, jaké jste použili kvasnice?
není to Rouge, ale Rogue Evan Rail05.08.2008 10:49
Dobré zpravy pro Primátora. Ale Shakespeare Stout není z pivovaru Rouge, ale Rogue, a pivovar...
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Primator vs. Louny Stanislav Jakoubek29.07.2008 20:58
takže koukám, že jsi tu hospodu našel :-); v srpnu plánuju výlet do Loun právě kvůli...
Re: Re: Re: Re: Re: Primator vs. Louny Jiří Kaňa29.07.2008 16:56
U Somolů jsme si ho dávali tuhle sobotu. Vypadalo to úplně jako pšenice, ale chuťově už...
Re: Re: Re: Re: Primator vs. Louny Stanislav Jakoubek29.07.2008 14:13
skvělé, díky; a jak je to s dostupností ? přesněji - do kdy si lze na něj do Loun zajet ?...
Re: Re: Re: Primator vs. Louny Ondra Koucky29.07.2008 13:16
Jasně, že mohu dát podrobnosti: Sypání bylo 50%/50% pšenic s jčným sladem, přišlo tam...
10.000 Jubiler25.07.2008 23:34
10.000. příspěvek :-)
Re: Re: Primator vs. Louny Petr Buriánek25.07.2008 22:32
Mohu potvrdit, co napsal Honza; weizen je moje oblíbené pivo a louny mne trochu zklamali,...
Vyhledávání