úvod
homepage

Pivovar v rodinném domku? Proč ne! vytisknout článek

Přidáno: 16. července 2008  •  Autor: Ladislav Jakl
průměrné hodnocení Hodnocení: 0 hodnotících Hodnotících: 0 počet zobrazení Zobrazeno: 3085x

O návštěvě v pivovaru Kozlíček v Horních Dubenkách. Poznámka: přidána fotografie.

Nedávno jsem tady psal, jak v Lomnici u Sokolova vaří pan Sás své pivo Permon v předsíni řadového domku. Vlastně pod jeho dohledem ho vaří jeho zeť, který v onom domku také bydlí. Dostal dceru a byt, tak ať se snaží, žejo.


Na poloviční cestě z Jihlavy do Jindřichova Hradce, mezi krásnými kopci Vysočiny, jsem viděl snad ještě větší frajeřinu. Pivovarským mistrem je tu totiž naopak zeť, bydlící u svého tchána, kterého navíc zapřáhl jako pivovarského pomocníka. Nevěříte? Taky bych nevěřil.


Místní advokát Jaroslav Čech bydlí v pěkném rodinném domku v Horních Dubenkách. Kancelář má rovnou doma, zatímco zeť, Milan Kozlíček, jezdí pracovat do Jihlavy. A tak přes víkend navaří a kvašení ve „spilce“ už pak hlídá pan tchán. Hezky s teploměrem a vybaven instrukcemi. Varna i s vystírací a rmutovací kádí je v patře, v bývalé koupelně. Pánev měděná na 200 litrů, hezky obestavěná obloukový světlými cihlami. Pivovod, nebo spíš mladinovod tu ještě nemají, co si uvaří, to si sami hezky v kýblech odnesou po schodech do sklepa, kde pivo, klasické ležáky se spodním kvašením, kvasí během týdne už pod dohledem pana tchána. Pak se stočí do normálních KEG sudů a ve vychlazené místnosti zraje. Poptávka daleko přesahuje nabídku.

Pan Kozlíček dodává své pivo do hospody U lípy na jihlavském předměstí Zborná. A zájemcům, kteří se staví přímo u něj, dodá maximálně lahve. Pěkné, patentní, s hezkou etiketou, půllitry nebo dvoulitry. Chtěl jsem celý sud, ale neměl jsem šanci. Chtělo by to produkci aspoň zdvojnásobit, ale to víte, zkoušet trpělivost pana tchána asi taky něco obnáší.

Sedl jsem si v jeho advokátní kanceláři, poslouchal jeho bizarní veselé historky a pan Kozlíček nosil své lahůdky. Javořický ležák 12° (5 % alc.) je klasický světlý ležák plzeňského typu, plný, trochu nasládlý. Javořický speciál 13 - 15° je jeho starší světlý bratříček, ten však v době naší návštěvy zrovna nebyl k mání. Vše ale vynahradil Javořický speciál 13°- 15° (5.9 % alc.), polotmavý ležák skvělé, vyrovnané, zralé chuti, akorát prokvašený, akorát chmelený, cítit po sladu, prostě dobrota.





A teď si vemte, že byste Horními Dubenkami jen tak profrčeli a o téhle perle byste nic nevěděli! No nebyl by to úplně promarněný život? Takže, milí kolegové, bydlíte-li někdo z vás u tchána v domku a je tam zbytečná koupelna, tak hurá do toho!

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 1 komentář, poslední komentář: 19.07.2008 12:11 Komentovat
Bravo !!! JBS19.07.2008 12:11
Díky Láďo za krásný článek !!! Když Honza spouštěl novou verzi Světa piva, tak mi...
Vyhledávání