úvod
homepage

Jak je to s Hostanem? vytisknout článek

Přidáno: 24. června 2008  •  Autor: Jiří Kaňa
průměrné hodnocení Hodnocení: 0 hodnotících Hodnotících: 0 počet zobrazení Zobrazeno: 2979x

Vaří se ještě ve Znojmě pivo? To je otázka, na níž jsem minulý týden amatérsky hledal odpověď.

V rámci drobnějšího cyklovandru jsem se dostal na Znojemsko. Protože už několikátý rok ze všech možných stran slýchám, že letos máme poslední příležitost ochutnat znojemského Hostana, nechtěl jsem si ani letos tu možnost nechat ujít. A při té příležitosti jsem se hospodských vyptával, jak to s tím Hostanem vlastně je. Byl to takový malý test povědomí hostinských o tom, co točí. Věděl jsem, že jistotu nakonec můžu získat až po (doslova) očuchání pivovaru.

První noc jsem strávil nedaleko Moravských Budějovic. V místní hospodě byl na čepu Hostan Naše pivko a Hradní (tedy výčepní a jedenáctka). Dal jsem si jedenáctku. Hostinská byla toho názoru, že podle chlapů, co jí pivo vozí, se ani sudový Hostan už pár měsíců ve Znojmě nevaří. Nicméně optala se a po chvilce přišla s upřesňující informací: Ze Znojma už je prý jenom desítka, jedenáctka se vaří v Brně. Přesedlal jsem proto toho večera na desítku, abych si znojemského ještě užil. Byla sice trochu sodovkovitá, ale pieta je pieta… Přemítal jsem, jak je smutné, když pivovar skončí jako desítkový s vyhlídkou na limonádový posmrtný život. Ale když jsem si dal na závěr ještě jednu jedenáctku, musel jsem chtě nechtě uznat, že je výrazně lepší, byť by měla být brněnská.

Druhý den v poledne jsme měli ve Znojmě sraz se zdejším občasným přispěvatelem Romanem Holoubkem. Kde jinde než v hospodě s Hostanem. Objednal jsem si jedenáctku a na můj dotaz ohledně vaření či nevaření piva ve Znojmě výčepní pravil, že tam už se pivo dlouho nevaří a dokonce se tam prý nedělá ani limonáda. Objekt je prodán a bude tam hotel. To bylo docela mrzuté zjištění.

Za chvíli dorazil Roman s kolegou. Ti už stačili provést zmíněné očuchání pivovaru (aspoň jsem nemusel nahoru na kopec…). A co zjistili? Jejich čichové receptory identifikovaly právě probíhající chmelovar. Takže pivo se vaří. A u brány odchycení zaměstnanci pivovaru poskytli informaci, že se vaří už jen jedenáctka (a limonády – tedy, ty se asi nevaří…).

Informace jsem tedy měl postačující, přesto mi to nedalo a vyptával jsem se po hospodách dál. Poslední oslovená hostinská v Podyjí mě potěšila svou pivní osvíceností a patriotismem: „Jistěže máme ve Znojmě pivovar! …a jestli to budou vařit v Brně, tak to už mi sem rovnou můžou vozit Starobrno. Protože Hostan už to nebude.“





Pohled
na Znojmo z Kraví Hory. Od pivovaru stoupá pára.


Znojemský pivovar tedy stále funguje jako pivovar, a tak při letošních Pivních slavnostech Hostan mohli hosté popít nejen Heineken a Krušovice, ale i znojemské pivo. Bude to tak i za rok?

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 1 komentář, poslední komentář: 25.06.2008 10:04 Komentovat
No nebude Jirko Roman Holoubek25.06.2008 10:04
Já jsem jeden z těch proroků - už předloni jsem dával Hostanovi lhůtu do přelomu let...
Vyhledávání