úvod
homepage

Koupím. Neprodám. vytisknout článek

Přidáno: 16. června 2008  •  Autor: Honza Kočka
průměrné hodnocení Hodnocení: 0 hodnotících Hodnotících: 0 počet zobrazení Zobrazeno: 2899x

Takto podobně by zatím mohla vypadat debata dvou z největších pivovarských gigantů současnosti.

Kupujícím a nabízejícím je Inbev, světová dvojka, poptávaným pak čtyřka globálního trhu, na tom americkém pak jasně dominující Anheuser-Busch. Nabízená cena je necelých 50 miliard dolarů, suma, která je v korunách těžko představitelná.


Vlna nákupů a přeskupování sil je vidět již nějaký ten pátek a bylo otázkou času, kdy se začnou hýbat škatulata na nejvyšší úrovni. Loňská akvizice Heinekenu a Carlsbergu, kdy si rozebrali největšího nezávislého producenta piva na anglickém trhu Scottish&Newcastle, kdy SABMiller se (zatím) ekonomicky spojil s pivovarem Coors(dvojka a trojka amerického trhu), aby lépe čelil rozpínavosti Anheuser-Busche, kdy SABMiller koupil nizozemský pivovar Grolsh atd atp. naznačovaly, že se prostě musí stát něco velkého.


Při rozhovorech s pivovarskými novináři na akcích po světě to spíš vždy vypadalo, že to budou právě americké pivovary, které zavelí do útoku. Možná nelítostný boj o čínské trhy je finančně vyčerpal a nakonec se stala věc úplně opačná. Evropský, vlastně brazilsko-evropský nadnárodní koncern poptává největší ikonu amerického pivního trhu. Sice si můžeme o jeho hlavních produktech, pivech Budweisser a Bud Light myslet své, ale pro Američany je to stejná (nedotknutelná) značka jako například Coca-Cola či McDonald.


Proto první reakce jsou odmítavé. Ale poslední slovo má vždy akcionář, který chce zhodnotit svojí investici. Proto zatím aspoň na obranu amerického producenta vznikají weby, které radí jediné. Neprodávat. Jak to dopadne, ukáže nejspíš čas. A možná už hodně brzo. Vždy když do tisku prosáknou podobné zprávy, věc je již v pokročilém stádiu jednání.


A než se dozvíme výsledek, můžete si přečíst weby, jejichž názvy ani není třeba překládat – Save Budweiser.com a SaveAB.com.



vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 2 komentáře, poslední komentář: 19.06.2008 09:22 Komentovat
Re: Jen ať se sežerou navzájem! Ludwig19.06.2008 09:22
Chemicky rychlokvak "Shitbrew" :) :) :) Klobouk dolu pred tim, jak to pan Martin Jarosek napsal,...
Jen ať se sežerou navzájem! Martin Jarošek18.06.2008 05:25
Současná situace spěje zákonitě ku stavu, kdy na světovém trhu zůstane jediná...
Vyhledávání