úvod
homepage

Malé historické putování po českém pivovarnictví díl 6. vytisknout článek

Přidáno: 22. ledna 2003  •  Autor: Marek Kodeda
průměrné hodnocení Hodnocení: 2,45 hodnotících Hodnotících: 9 počet zobrazení Zobrazeno: 5251x

Reforma ve zdaňování alkoholických nápojů nastala za císařovny Marie
Terezie v roce 1775. Daň se platila ve výši 3 zlatých z každého sudu
piva (Tranksteur-Patent).

Poplatek se neplatil za jedenáctý sud určený k dolívce po vykvašení (baba) a dvanáctý sud pro domácí spotřebu. Nadále platili sládkové boletu a nezbytná byla přesná evidence várek. Nedodržení bylo přísně pokutováno.

Roku 1829 byla císařským patentem vyhlášena tzv. všeobecná potravní daň. Byla stanovena na základě oznámeného množství při výrobě a kontrolou mladiny.

K dalšímu daňovému zatížení došlo v roce 1852. Od tohoto roku museli sládci zaplatiti nejen za množství vyrobeného piva, ale také už i za jakost a sílu moku. Je pochopitelné, že pivovarníci si nacházeli cesty k obcházení poplatků, buď přímo při výrobě nebo domluvou s finanční stráži.

V roce 1855 byl do pivovarů zaváděn cukroměr (měření koncentrace extraktu mladiny) pro kontrolu kvality moku a daň byla rozšířena i na stupňovitost.

V roce 1864 byla státními orgány povolena nová pivní obecní daň pivní krejcar, jež platili hostinští a která měla plnit pokladnu příslušné obce. Tento poplatek se setkal se značnou nevolí.

Po vzniku Československa se pivní daň platila z mladiny, tedy meziproduktu. Všeobecná nápojová daň, zavedená v roce 1920, zpoplatňovala opět až množství a kvalitu piva. Další změny v daňové soustavě nastaly až po 2.světové válce, tedy v roce 1946 a v roce 1949. Princip z první republiky byl zachován, byla stanovena sazba za litr piva výčepního, ležáku a speciálního piva.

V letech 1953-1990 platila tzv.daň z obratu. Šlo o rozdíl mezi velkoobchodní a maloobchodní cenou, poníženou o obchodní přirážku.

Od roku 1991 byly stanoveny pro vybrané druhy spotřebního zboží sazby daně z prodejní ceny. Pivo se rozdělilo na výčepní (7-10%), ležák (11-12%), víceprocentní (13-20%), účelové pivo (dia) a nízkoalkoholové, jež se nezdaňovalo. V následujících letech se měnily sazby a v roce 1998 byla stanovena základní sazba ve výši 24 Kč za hl a každé procento extraktu původní mladiny.

Od roku 1993 přibyla daň z přidané hodnoty.

V roce 1996 získaly malé pivovary (do 200 000 hl ročního výstavu) daňovou úlevu ze spotřební daně.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 0 komentářů Komentovat
Vyhledávání