úvod
homepage

Blbější vyhrává? vytisknout článek

Přidáno: 12. června 2008  •  Autor: Jiří Kaňa
průměrné hodnocení Hodnocení: 0 hodnotících Hodnotících: 0 počet zobrazení Zobrazeno: 2921x

Občas nad nějakým reklamním žvástem přemýšlím, čím se asi tak jeho autoři mohli během tvůrčího procesu sjíždět. Nejinak je tomu i u propagace pivních značek.

Dobrým nosičem produktů tvůrčích mozků bývají pivní tácky. Buď autoři sloganů a průpovídek předpokládají, že my pivaři jsme již totálně vypití, nebo jsou na tom ještě hůř než my.

Již léta ve svém archivu hýčkám básnické veledílo ze zadní strany tácku jihlavského Ježka:

Desítka ať světlá či tmavá
všem znalým pivařům dobrou náladu dává.
Jedenáctka stříbrnou je královnou,
jež dodává energii ztracenou.
I krále najdem mezi nimi zlatého.
Ptáte se koho? Přece Ježka dvanáctistupňového.


Na tomhle příkladu je jasně vidět, jak nespravedlivé je udělování všech těch literárních cen. Kolik tvůrců zůstane nepovšimnuto!
Ale teď zas vážně a zpátky k otázce nastíněné v úvodu. Po zběžném rozboru formy a obsahu tohoto dílka se jako nejpravděpodobnější jeví, že tvůrce zrovna ujížděl na obyčejném alkoholu. Snad si tedy dal alespoň toho Ježka (resp. Ježky, viděl bych to na 4 a více litrů „stříbrné královny“…) .

K sepsání tohohle postřehu mě ale přivedl zážitek čerstvější. Spolu s výborným litovelským ležákem se mi včera dostal do ruky i litovelský tácek. Nechám stranou, že kombinace rudé barvy, typického písma a motivů způsobuje snadnou zaměnitelnost za tácky Gambrinusu. Mě teď totiž zajímá průvodní text:

MUŽI TOUŽÍ, ŽENY ŽÁRLÍ.
Neodolatelná chuť klasicky vařeného piva vyvolává v mužích nezkrotnou touhu. Není se co divit, prvotřídní suroviny, vaření na danou stupňovitost a dlouhý proces zrání jsou důvodem, proč na ně ženy žárlí. Partnerky, nebojte se – jen obohacujeme váš vztah. Vzniká klasický milostný trojúhelník: muž, žena, LITOVEL.



Tohle už na alkohol nevypadá, až příliš to totiž působí jako z jiného světa.

Tímto vyhlašuji anketu o nejzhovadilejší komerční sdělení na českém a slovenském pivním trhu.
vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 0 komentářů Komentovat
Vyhledávání