úvod
homepage

Budějovické pivní slavnosti vytisknout článek

Přidáno: 8. června 2008  •  Autor: Jiří Kaňa
průměrné hodnocení Hodnocení: 5 hodnotících Hodnotících: 1 počet zobrazení Zobrazeno: 3597x

Koncem jara se na českobudějovickém Výstavišti už tradičně konají slavnosti piva. Letos podvanácté. Nenechal jsem si je ujít a pochopitelně jsem plný dojmů.

Plný dojmů jak chuťových, tak i jiných. Začnu těmi chuťovými. Páteční večer se díky nim skládal z mnoha chuťových vrcholů. Známkou nižší než 3 jsem ohodnotil polotmavého Klostermanna, tmavý Podkrkonošský speciál, Comenia z Uherského Brodu a svou milovanou klasiku 12% Poutníka. Nejpříjemnější překvapení nám přichystalo pšeničné pivo ze Strahova a polotmavé 13% Louny.


Nepodařilo se mi narazit na žádné vyloženě mizerné pivo, jako třeba loni na Podkováň, která skoro celá (bez ohřátí) putovala do pisoáru. Škoda, že letos Podkováň neměla příležitost špatný dojem napravit… Jakpak asi v pivovaru pokračuje „rekonstrukce“?


Piva tedy byla dobrá, to ale bohužel neplatí o těch, kteří je točili. Mám na mysli výčepy firmy Hameco, zajišťující prodej soutěžních piv. A tady se dostávám k těm „jiným dojmům“ zmíněným na začátku. Pravděpodobně brigádníci za pípami předváděli orgie výčepní neschopnosti:
„Dal bych si polotmavého Bakaláře“
- Lehce vyděšený pohled. Po chvíli: „Strašně to pění, nedáte si radši něco jinýho?“
-„No dobře, tak třeba toho světlýho…“
-„Jé, ten mi taky skoro neteče, samá pěna“ (bezradnost, rezignace).


Výsledkem byly skupinky roztočených piv v různém stádiu zvětralosti, postávající kolem výčepů. Tihle experti dokázali i z náchodského English Pale Ale vytvořit mdlé nazajímavé pivo. Prasilo se všeljakým sléváním, přeléváním z kelímku do kelímku, ba dokonce i mísením různých piv, kvasnice nekvasnice, všechno jedno…


Výčepní se dokonce ptali zákazníků, z které pípy jim co teče. Nechal jsem si natočit (pro jistotu do vlastního skla) nefiltrovaný kácovský Hubertus, s velkou pravděpodobností jsem si však pochutnal na výborném filtrovaném Rychtáři. Není divu, že jsem na služby této společnosti záhy rezignoval, i když se teoreticky nabízely různé lahůdky.


Toho povedeného večera mě potkal mimo jiné i jeden niterný prožitek, řekl bych tomu prozření. Zjistil jsem totiž, že asi opravdu budu pivní úchyl. To když jsem se upřímně vyděsil nad nízkým ušatým budvarským půllitrem naplněným pšeničným Primátorem.


Lepší už to se mnou nebude. Tak za rok zase na Výstavišti.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 0 komentářů Komentovat
Vyhledávání