úvod
homepage

Excelentní zmrtvýchvstání vytisknout článek

Přidáno: 6. června 2008  •  Autor: Martin Jarošek
průměrné hodnocení Hodnocení: 0 hodnotících Hodnotících: 0 počet zobrazení Zobrazeno: 2811x

Přestože se pivo v Rýmařově vařilo již v roce 1662, málokterý pamětník si na mok z tohoto podjesenického města vzpomíná. Až roku 1995 zde zahájil provoz hotel s pivovarem s neskromným a zavazujícím názvem Excelent.

Světlá jedenáctka a hutná tmavá čtrnáctka bezesporu vynikala profesionální kvalitou, přesto se však minipivovaru, který byl projektován až na téměř v našich minipivovarských podmínkách závratný výstav 5000 hl ročně příliš nedařilo. Již za pár let vlastnická firma zkrachovala a objekt se tak dostal do majetku města, kde fungoval až do podzimu 2004. Poté byl jeho provoz označen za nerentabilní a pivovárek byl uzavřen.

 

Když o pár let celou rozlehlou budovu koupil předseda představenstva firmy 5. stavební cz Roman Vepřek, byl hned ze startu nucen řešit otázku, co s nečinným pivovarem. Již předtím probíhaly snahy o jeho prodej, avšak tato transakce narážela na jeden zásadní problém.Rozměrné zařízení instalováno ve sklepě bylo nadmíru obtížné dostat na povrh aniž by došlo k zásadním stavebním úpravám na budově restaurace a hotelu. A každý logicky uvažující podnikatel si dokáže představit nelogičnost nefunkčního pivovaru ve vlastním suterénu.

 

Takže dnes již po pár týdnů je možno v hotelové restauraci okusit nový světlý Excelent 11 a polotmavý 13, tentokrát jako zdařilý výrobek mladého mistra sládka Mojmíra Velkého, který též jinak vaří své "domácí" pivo v rodných Vojkovicích. Díky kapacitě rýmařovského Excelentu je místní pivo rovněž vyváženo příležitostně za hranice regionu. Takže nezbývá než popřát staronovému pivnímu stánku v drsném regionu Holby, Litovle a SAB Millera mnoho úspěchů a davy žíznivých, příčetných a soudných pivařů.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 0 komentářů Komentovat
Vyhledávání