úvod
homepage

Pivní maratón vytisknout článek

Přidáno: 4. června 2008  •  Autor: Martin Povýšil
průměrné hodnocení Hodnocení: 0 hodnotících Hodnotících: 0 počet zobrazení Zobrazeno: 4739x

Mnozí z čtenářů Světa piva jistě navštívili asi nejmasovější akci v dějinách českých pivních festivalů. Další z nich volili některé z menších regionálních akcí či individuální ochutnávku piva ve své oblíbené hospůdce. Určitě všichni udělali dobře, protož

Já osobně jsem strávil na festivalu celých deset dní, a to ve stanu společnosti K Brewery, který rozšířil nabídku festivalu o dvanáct druhů piva z menších pivovarů. Hned na počátku se ukázalo, že toto sdružení bude po celou dobu naprosto dominovat celé akci. Bylo potěšující vidět stan zcela zaplněný příznivci kvasnicového piva a lahodných speciálů z těchto pivovárků. Pro nás „znalce“ nepřinesl festival asi nic nového, ale pro širokou veřejnost byl přínosný tím, že ukázal pestrost a zajímavost nabídky regionálních pivovarů i přesto, že zde byl prezentován pouze zlomek širokého portfolia těchto podniků. Bylo příjemné pozorovat spokojené tváře zákazníků pochutnávajících si na Svijanském Kvasničáku, Jihlavském Ježkovi, Janáčkově Patriotu, Platanu, Rohozeckém Řezáku či Kvasaru z Černé Hory.
 Photo: Max Bahnson, http://pivni-filosof.blogspot.com/
Photo: Max Bahnson, http://pivni-filosof.blogspot.com/
Ano, byl to úchvatný pohled v kontrastu s poloprázdnými stany mamutích společností, které ovládají český pivní trh. Potěšující bylo i „čestné pionýrské“ jednoho z majitelů K Brewery, že pivovary zůstanou v českých rukou a nejsou skupovány pro Heineken či jinou společnost, jak se v poslední době mezi námi pivaři tolik diskutuje. Dal mi na to ruku a já mu věřím. Je to asi jediná cesta, jak spasit české pivo.
 Photo: Max Bahnson, http://pivni-filosof.blogspot.com/
Photo: Max Bahnson, http://pivni-filosof.blogspot.com/
Ale zpět k festivalu…. Přes poněkud rozpačitý začátek a drobné nedostatky, které se v průběhu akce řešily a odstraňovaly, byl tento pivní maratón zajimavým počinem na tomto poli a jeho přínos pro pivní dění v Čechách je nesporný. Inspirace Oktoberfestem byla na první pohled patrná i pro naprostého laika a pompézní pojetí akce bylo velkolepé, ale bohužel trochu zbytečně nadsazené. Milovníkům pěnivého moku zde bylo nabídnuto přes dvacet druhů piv, což není zrovna moc, ale věřím, že po této stránce budou příští ročníky ošetřeny podstatně lépe. Perfektní byla kulturní koncepce, kdy program na hlavním pódiu zajímavě korespondoval s drobnou zábavou v jednotlivých stanech.
 Photo: Max Bahnson, http://pivni-filosof.blogspot.com/
Photo: Max Bahnson, http://pivni-filosof.blogspot.com/
Celkový pocit z tohoto desetidenního maratónu byl, myslím, pozitivní, ale našlo se mnoho detailů, které bude do budoucna nutno řešit. Věřím, že od příštích ročníků již můžeme očekávat úroveň zcela profesionální. Dej bůh štěstí!
vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 4 komentáře, poslední komentář: 07.06.2008 08:00 Komentovat
Re: Re: Re: CO? KDY? KDE? Ludwig07.06.2008 08:00
Bohuzel.. musim byt uprimny.. utekla.. lezel jsem 15 dni ve spitale, odriznutej od sveta.....
Re: Re: CO? KDY? KDE? Luděk06.06.2008 17:55
...a největší GASTRONOMICKÁ událost roku...
Re: CO? KDY? KDE? Honza Kočka06.06.2008 12:06
Ale no tak. Prece Ti neutekla informace, ze v Holesovicich byla nejvetsi pivni megaparty....
CO? KDY? KDE? Ludwig06.06.2008 09:00
Z tohohle clanku se clovek sice trosku dozvi, CO ten pivni maraton je, ale ne KDY a KDE se to...
Vyhledávání